Összes bejegyzés

Állásinterjú tippek álláskeresőknek

Állásinterjú jpg

Az álláskeresés folyamata gyakran kihívást jelent, és az állásinterjú menete az egyik legidegölőbb része. Az állásinterjú a potenciális munkáltató és a jelölt közötti párbeszéd, amelynek során mindkét fél megismerheti a másikat, és megvizsgálhatja, hogy a jelölt alkalmas-e a pozícióra. Az állásinterjú során nemcsak a képességeid és tapasztalatod számít, hanem az is, hogyan kommunikálsz, hogyan oldasz meg problémákat és milyen benyomást teszel az interjúztatóra.

Az állásinterjúk néha ijesztőek lehetnek, de a megfelelő előkészülettel sokkal magabiztosabban és hatékonyabban teljesíthetsz. Ez a cikk bemutatja az állásinterjú menetét, tippeket ad arra, hogyan készülj fel, milyen öltözetet válassz és hogyan viselkedj egy állásinterjún.

Egy sikeres állásinterjúhoz nem elég csak jól megjelenni és jól teljesíteni az interjún, hanem azt is tudnod kell, hogyan beszélj önmagadról, hogyan ad el saját magadat, hogyan készülj fel, és hogyan kezelj bizonyos (váratlan) helyzeteket. 

Növeld esélyeidet Viapan tippekkel a sikeres álláskeresésben!

Az állásinterjú menete

Az állásinterjú az egyik sorsdöntő része az álláskeresési folyamatnak. Az első benyomások, a személyes találkozó és a lehetőség, hogy bemutassuk magunkat a potenciális munkaadónak mind az interjú színpadán zajlanak. De mi is pontosan az állásinterjú menete? Milyen szakaszokra osztható, és milyen formában zajlik?

Egy tipikus állásinterjú általában 30 perctől 1 óráig tart, de természetesen ez változhat a munkaadó igényeinek és a pozíció jellegének függvényében. A legtöbb esetben az interjú egy személyes találkozó formájában történik, ahol a jelöltnek lehetősége nyílik bemutatni magát és képességeit, valamint megvitatni a munkakör részleteit és feltételeit. Azonban a COVID szabályozások miatt és a technológia fejlődésével egyre gyakoribbá válnak a videóhívásos (online) vagy a telefonos állásinterjúk is, amelyek ugyanolyan komoly felkészülést és hozzáállást igényelnek mindkét féltől.

Az állásinterjú folyamata általában három fő szakaszra bontható:

  • az első részben a munkaadó ismerteti a vállalatot és a pozíciót, majd a jelöltnek lehetősége nyílik bemutatni saját magát és szakmai tapasztalatait, erősségeit.
  • A második szakaszban a munkaadó kérdéseket tesz fel a jelöltnek: képességeiről, előző munkahelyeiről és motivációjáról.
  • Végül az utolsó szakaszban a jelölt tehet fel kérdéseket a munkaadónak a vállalatról és a pozícióról.

Néhány állásinterjú több körös lehet, amely lehetőséget ad a munkaadónak, hogy alaposabban megvizsgálja a jelöltet és annak képességeit. Az első kör általában általános kérdéseket tartalmaz, míg a következő körökben specifikusabb kérdések kerülhetnek felvetésre a munkateherbírásra, a munkakörre vonatkozóan. Egyre gyakrabban a második körös interjú szakmai tesztek vagy feladatok formájában valósul meg. 

Az állásinterjú menete tehát sok szempontból változhat, de a lényeg, hogy készüljünk fel rá és mutassuk be a legjobb oldalunkat.

Hogyan készülj fel az interjúztatásra?

Az állásinterjú előtti felkészülés nem csak a szakmai tapasztalatokra, tudásra és kommunikációs készségekre korlátozódik. A lelkileg való felkészülés is kulcsfontosságú ahhoz, hogy magabiztosan és hatékonyan lépj az interjúztató elé. Íme néhány lépés, amelyek segítenek felkészülni lelkileg az interjúztatásra:

  1. Pozitív gondolkodás: gyakorold a pozitív gondolkodást: hidd el, hogy képes vagy a feladatra, és hogy a képességeid és tapasztalataid miatt megérdemled ezt az állást.
  2. Vizualizáció: képzeld el, hogy sikeresen teljesítesz az interjún. Vizualizáld magad előtt, hogy magabiztosan és hatékonyan válaszolsz az interjúztató kérdéseire, a legvégén kezet fogtok és számodra kedvező döntés született.
  3. Stresszkezelés: találd meg a neked megfelelő stresszkezelési módszereket, mint például a mély légzés, meditáció vagy séta a szabadban. Ez segít megnyugodni és csökkenti a felesleges stresszt az interjú előtt.
  4. Felkészülés a kérdésekre: még az interjú előtt gondold végig a lehetséges interjú kérdéseket, és fogalmazd meg a válaszokat rájuk.
  5. Tudatosság és jelenlét: légy tudatos és jelen az interjú alatt. Figyelj arra, hogy ne az interjú végeredményére, hanem az interjú folyamatára koncentrálj. Ez segít abban, hogy fókuszált és nyugodt maradj.
  6. Érdeklődés és kíváncsiság: legyél érdeklődő és kíváncsi az állás és a vállalat iránt. Gondold úgy az interjút, mint egy lehetőséget arra, hogy te is megismerd jobban a céget és az állást.
  7. Elfogadás és tanulás: fogadd el, hogy az interjú lehetőség arra, hogy tanulj és fejlődj. Ha nem sikerül az első interjú, ne add fel, hanem tanulj az élményből, és javíts a következő interjúkra.

Az állásinterjúra a lelkileg való felkészülése segít abban, hogy magabiztosan, nyugodtan és hatékonyan lépj az interjúztatók elé. Fogadd el és ismerd fel saját képességeidet, és hidd el, hogy megérdemled a sikert!

+ 1 Viapan Tipp!

Állj be a tükör elé, akár otthon a fürdőben akár az állásinterjú napján a mosdóban és ismételd el: Ez az állás az enyém lesz! Nézz szembe magaddal a tükörben, emeld fel a kezed, mint az olimpikonok, amikor elsőnek érnek a célba és mond el még legalább három alkalommal: „Ez az állás az enyém lesz! Ez az állás az enyém lesz! Ez az állás az enyém lesz!”

Állásinterjú tippek 02

Kétséges és kétely nélkül menj be! Mindent megtettél, felkészültél ahogy csak tudtál? Valóban a képesítésednek megfelelő a betöltendő állás? Szeretnéd és tudnád is csinálni, betanítás után? Ha mindenre IGEN a válaszod, akkor nincs miért aggódnod.

Állásinterjú tippek, amiket be kell tartanod!

  • Légy határozott és tisztelettudó, hiszen sok múlhat az ilyen apróságokon.
  • Törekedj a pozitív kisugárzásra.
  • Érkezz időben, a késés sohasem egy jó indítás, azonnal rossz fényt vet rád.
  • Ne felejtsd el, hogy amint belépsz a terembe, az már az interjú része. Belépést követően érthetően és udvariasan köszönj majd mutatkozz be.
  • Figyelj a kézfogásodra!

Mit viselj az állásinterjún?

A jó megjelenés félsiker – szokás mondani. Milyen igaz! A határozott fellépés pedig félsiker az állásinterjún – mondják a Viapanosok. Viszont a kisugárzás mellett az öltözetre is érdemes pár percet szánni, hiszen az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen benyomást kelthetsz az interjúztatók körében vele. Ne feled, hogy az állásinterjú egy formális alkalmazási folyamat, és az állásinterjú öltözeteddel a tiszteleted és hozzáállásod fejezed ki.

Nem feltétlenül szükséges kis kosztümben megjelenni, de általánosságban igazak a következő irányelvek:

  • Öltözz szolid színekbe: az egyszerű, szolid színek (pl. kék, szürke, fekete, fehér) mindig biztonságos választások. Így nem terelődik el a figyelem a ruházatodról, hanem az interjúztatón és a készségeiden marad.
  • Figyelj a tisztaságra és a rendszerességre: mindig gondoskodj róla, hogy a ruházatod tiszta, vasalt és rendezett legyen. Ápoltnak és rendezettnek kell kinézned.
  • Kerüld a túlzásokat: maradj mértékletes az ékszerek, smink és parfüm használatában. Az óriási ékszerek, erős smink vagy túl erős parfüm elterelhetik a figyelmet.
  • Tiszta és rendezett frizura, körmök.
  • Megfelelő cipők: válassz kényelmes, zárt lábbelit, amely illik az öltözékhez.
  • Fontos kiegészítők: ne felejts el hozzáadni egy irattartót vagy táskát, amiben az önéletrajzod és más fontos dokumentumok elférnek.

Ha bizonytalan vagy az öltözködést illetően, mindig jobb a túlöltözés, mint az alulöltözés. Az állásinterjú megjelenésed a megbízhatóságot és az elkötelezettséget tükrözi, ha az interjúztatónak azt mutatod, hogy komolyan veszed az interjút és a leendő munkahelyet.

Emlékezz, az első benyomás nagyban befolyásolhatja a kiválasztási folyamatot!

Mit mondj magadról az állásinterjún?

Ismerd fel a fontosabb képességeid, korábbi tapasztalataid és saját erősségeid, amelyek relevánsak lehetnek a pozíció szempontjából. Miután beazonosítodat ezeket, gondolkodj előre olyan példákon, amelyekkel demonstrálhatod. Célod, hogy szeretnél ennél a cégnél dolgozni, ehhez pedig szükséges, hogy meggyőzd a munkáltatót arról, hogy te vagy a legmegfelelőbb jelölt az adott pozícióra. Tedd fel saját magadnak is a kérdést: mit mondjak magamról az állásinterjún, hogy az engem válasszanak? 

Gyakorolj! A gyakran előforduló interjúkérdésekre fogalmazz meg előre pár lehetséges választ. Például a visszatekintő és a jövőbe tekintő kérdésekre, mint: „Mesélj a korábbi munkatapasztalataidról!", „Mennyi időre köteleződnél el?" vagy „Hol látod magad 5 év múlva a cégünkben?" Hogy ne érjen meglepetés, összegyűjtöttünk még állásinterjú kérdéseket, amelyek megválaszolására fel tudsz előzetesen készülni.
Kérheted párod, egy barátod vagy családtagod is, hogy gyakoroljátok át a lehetséges interjúszituációkat veled, kérdések és válaszok formájában. 

Lényeges, hogy:

  • őszintén válaszolj,
  • fogalmazz érthetően,
  • emeld ki motivációid és személyes céljaid,
  • szakmaiságra törekedj,
  • tarts szemkontaktust.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen munkatapasztalatokat és szakmai erősségeket emelj ki az interjún

Állásinterjú menete

Hogyan készülj fel az állásinterjúra?

A jelentkezők közül végül lehet, hogy azért esik rád a választás, mert alaposan felkészültél. Az állásinterjú alkalmával ugyanis kiderül, hogy utánanéztünk a cégnek vagy sem. Mutasd meg, hogy te vagy az ideális jelölt a cég számára!

  • Kutatás és információgyűjtés: ismerd meg a vállalatot és a pozíciót, amire jelentkezel. Az interjú előtt mindenképp olvasd el mégegyszer az álláshirdetést. Vizsgáld meg a cég weboldalát, közösségi média jelenlétét, értesülj az aktuális hírekről, fejleményekről.
  • Tájékozottság az interjú folyamatáról: tudj meg mindent az interjú menetéről, időtartamáról és helyszínéről előre. Így elkerülheted az esetleges logisztikai problémákat és késésből adódó stresszt.
  • Figyelj az interjú menetére: az interjú során ügyelj a testbeszédedre, a szemkontaktusra és az arckifejezéseidre. Legyél kedves, és mutasd meg, hogy érdeklődő vagy és figyelsz az interjúztatóra.
  • Közérthető és célirányos kommunikáció: használj olyan szavakat és kifejezéseket, amelyek könnyen érthetőek és közérthetőek.

Azt már tudod, hogy mit mondj, mire figyelj, de vannak rossz tulajdonságok állásinterjún, amelyeket érdemes messziről elkerülnöd. 

A sikeres interjú titka, hogy Te is kérdezel!

Mutasd meg, hogy milyen hozzáállással és elkötelezettséggel állsz az adott pozíció és a vállalat iránt: tedd fel a saját kérdéseidet is az interjúztatók felé, hogy kifejezd, komolyan érdekel az állás.

Fontos megemlíteni, hogy az állásinterjú egy kölcsönös folyamat. Az interjúztatók arra törekszenek, hogy megtalálják a legjobb jelöltet, de te is érdeklődj az interjú során, hogy a cég kultúrája, értékei és a pozíció megfelel-e az elvárásaidnak és igényeidnek. Ez az interjúztatás utolsó szakasza, amikor te is felteheted a kérdéseidet. Ne légy bátortalan! Kérdezz rá a homályos részekre, ha valami nem volt eléggé tiszta számodra. 

Növeld esélyeidet egy jó önéletrajzzal, és keress állást velünk!

Állásinterjú tippjeinket akkor tudod igazán hasznosítani, ha van már:

Mivel a motivációs levelünket olvassák el először a HR-esek, ezért érdemes a motivációs levél megszólítására fokozottan figyelni! Tartalma pedig legalább annyira fontos, mint az önéletrajzé.

Találj állást a Viapannal! Ha minden megvan, akkor ideje az aktuális állások között keresgélned, és lecsapni a legjobb ajánlatokra! Sok szerencsét kívánunk!

18

Küldj egy tapsot ha tetszett

18