Összes bejegyzés

Állásinterjú: ezekre a kérdésekre készülj

Állásinterjú szokásos kérdések

Melyek a leggyakoribb állásinterjú kérdések?

Egy állásinterjú során rengeteg kérdésre kell válaszolni. Ám akad néhány olyan jellemző témakör, mely szinte az összes felvételi elbeszélgetésen felvetődik. Most összegyűjtöttük a négy legjellemzőbb kérdést, ami valószínűleg elhangzik majd az interjún a HR-es szájából, és elmondjuk, melyikre hogyan érdemes válaszolni.

Az egyik legizzasztóbb interjúkérdés: Miért éppen ezt a céget választottad?

Erre a kérdésre akkor lehet a legjobban válaszolni, ha előtte alaposan tájékozódsz a vállalatról. Ha tisztában vagy a munkaadó tevékenységével, és a fejedben vannak az alapvető dolgok, ebbe a környezetbe már könnyebb beültetni a saját célkitűzéseidet. Mondd el az elképzeléseidet, tegyél említést arról, hogy mit szeretnél elérni. Fontos, hogy ne hozd fel a magas fizetést vagy a különböző anyagi előnyöket, melyeket a cég kínál, mert ezzel könnyen rossz fényben tüntetheted fel magad.

A kérdés, amire nem a legőszintébb válasz a nyerő: Miért került sor a váltásra?

Akármiért is jöttél el előző munkahelyedről, fontos, hogy őrizd meg a lojalitásodat, és ne kezdd el pocskondiázni azt az állásinterjún. Légy őszinte, ugyanakkor óvatosan fogalmazz, és kerüld a negatív kritikát. Ha túlságosan rossz szájízzel beszélsz az előző helyedről, az felveti majd a kérdést a HR-esben, hogy vajon adott esetben az ő cégükről is így nyilatkoznál-e.

Negatív tulajdonságok

Ahogyan a jó tulajdonságaidról is érdeklődnek, ugyanúgy megkérhetnek arra is, hogy sorolj fel néhány negatívumot magadról. Nem feltétlenül jelent rosszat az állásinterjún, ha őszintén beszélsz ezekről a tulajdonságaidról, sőt, épp ellenkezőleg: látni fogják, hogy tisztában vagy a kevésbé előnyös jellemvonásaiddal is, és nem rejtegeted őket a leendő munkaadó elől sem. Ha nem adnak meg konkrét számot arra vonatkozóan, hogy mennyi negatívumra és pozitívumra kíváncsiak, inkább a jó tulajdonságok legyenek túlsúlyban. Az önreklámból sosem lehet elég.

Bérigény

Az anyagiakkal kapcsolatos kérdések sokszor kínosak tudnak lenni, de az állásinterjún valószínűleg érdeklődni fognak arról, mennyi fizetést képzelsz el magadnak. A legjobb, ha előtte tájékozódsz, hogy általában milyen bért szoktak fizetni az adott munkakörben dolgozóknak, és aszerint mondasz egy se nem túl magas, se nem túl alacsony összeget.

43

Küldj egy tapsot ha tetszett

43