Összes bejegyzés

Telefonos állásinterjú kérdések, tippek

telefonos állásinterjú

Telefonos állásinterjú? Légy magabiztos!

Az álláskeresők számára egy adott pozícióra való jelentkezés első lépcsőfoka az elektronikus úton vagy telefonon történő információkérés. 

Mivel az e-mailes egyeztetés általában személytelenebb és sokkal átgondoltabb, mint a telefonon folytatott kommunikáció, ezért jó, ha tisztában vagyunk az alapvető szabályokkal, melyek sokat segítenek a pozitív megítélésünk elérésében a telefonos állásinterjú során. 

Ehhez adunk tippeket.

Telefonos interjú előtt: ügyelj a technikára!

Mielőtt telefonálsz, vagy amikor hívást vársz, törekedj rá, hogy minimálisra csökkentsd a lehetséges technikai kellemetlenségek számát. 

Ha mobilról lesz a telefonos állásinterjú, tedd azt megbízható készülékről, normál térerővel rendelkező helyen, feltöltött akkumulátorral. 

Ha ezek megvannak, bizonyosodj meg róla, hogy a helyszín is megfelelő: nincs zavaró háttérzaj, nem törhetnek rád váratlan vendégek, és nem alakulhat ki semmiféle galiba. Plusz tippünk: előfordulhat, hogy mégis rosszkor hívnak - ilyenkor kérd a hívó fél türelmét, és hívd vissza, amint tudod.

Interjú tippek

Bár a telefonálás közben nem látjátok egymást szemtől szemben, a hang árnyalatai miatt közel ugyanannyi leszűrhető a másikról, mintha a mimikája és a gesztusai is rendelkezésre állnának. 

  • Éppen ezért érdemes úgy beszélned a telefonos interjún, mint egy személyes találkozón, miközben figyelj arra, hogy a mondanivalód kizárólag verbális formában is érthető legyen. 
  • Ne használj olyan kifejezéseket, amelyeket máskor nem, olyanokat pedig főleg kerülj, amelyek jelentésével nem vagy teljesen tisztában, mert ezzel azonnal elvághatod magad. 
  • Ne akarj másnak tűnni, mint amilyen vagy, de hozd ki magadból a legtöbbet! Formáld a szavakat érthetően, artikuláltan, figyelj oda, hogy ne hadarj! 
  • Jó, ha mosolyogsz beszéd közben, mert ettől még kedvesebb lesz a hangod, és a stressz is kevésbé érződik. 
  • Semmi esetre ne vágj a másik szavába, mindig várd meg, míg befejezi a mondanivalóját, mielőtt belekezdenél a tiédbe!

Telefonos interjú előtt: hívásindítás, -fogadás!

Amennyiben te érdeklődsz, mondjuk egy releváns állás iránt, fontos, hogy mindig jól érthetően köszönj, bemutatkozz, majd a lényegre szorítkozva vázold fel a hívásod okát. 

Csak akkor kezdheted el kifejteni a továbbiakat, ha a másik fél jelzi, semmilyen akadálya nincs annak, hogy beszélgessetek, valamint megerősít abban, hogy jó helyen kopogtatsz. Ha előre tudod, hogy az adott cég, amelytől a hívást várod, jelentkezni fog, és ismeretlen számról hívnak, fontos, hogy ne csak felkapd a telefont, hanem a köszönés mellé mondd a nevedet is. 

Egyrészt azért, mert így illik, másrészt pedig azért, mert így a hívó fél pontosan tudni fogja, jó embert hívott-e.

Telefonos interjún csak a lényeget!

A telefonálást eredetileg arra találták ki, hogy a fontos üzenteket, amiket nem tudunk személyesen közölni, ily módon továbbíthassuk. 

Ezt a funkcióját még ma sem veszítette el, ezért nagyon fontos, hogy ha van rá mód, akkor inkább a személyes találkozó során fejtsétek ki a mondandótok a másik számára. 

Ez hatványozottan igaz az álláskeresés idején. Ha erre nincs lehetőség, természetesen az sem tragédia, de ebben az esetben nagyon ügyelj rá, hogy ne hangoskodva csevegj, jóformán rákényszerítve másokat arra, hogy minden szavadat hallják!

A telefonos állásinterjú már egy előzetes teszt, ezért érdemes megadni a módját. Ha például úgy érzed, magabiztosabban tudod előadni magad, amikor üzleties ruhában vagy, cseréld le az otthoni öltözéked a telefonálás idejére! 

Ez akár önbizalmat is adhat. Jó, ha nem ülve, hanem állva beszélgetsz, mert így még dinamikusabb társalgást folytathatsz!

Telefonos állásinterjú kérdések

Rákérdezhetnek, hogy 

  • milyen képességeid vannak? 
  • Milyen tapasztalatokat szereztél, hogyan oldanál meg különféle problémákat? 
  • melyek a személyiséged legfőbb jellemzői, 
  • hogyan dolgozol csapatban, 
  • miként viselkedsz konfliktushelyzetben, 
  • humorral kezeled-e a stresszt, vagy azonnal bepánikolsz?

Akár első, akár második körös állásinterjú a telefonos, mindenképpen készülj fel ezekre a kérdésekre!

1824

Küldj egy tapsot ha tetszett

1824