Összes bejegyzés

Munkatapasztalat: mit emelj ki az állásinterjún?

munkatapasztalat

Az egyik leginkább várt, mégis a legtöbb stresszt kiváltó élethelyzet, amikor behívnak állásinterjúra. Jó hír, hogy az eredményes szereplés, mint sok minden, elsajátítható készség. Fejtörést okoz a munkatapasztalat hiánya, netalán pályakezdő vagy, esetleg problémát okoz, hogy milyen szakmai erősségeket emelj ki egy állásinterjún? Felkészítünk!

Célszerű azután foglalkozni a felkészüléssel miután már van:

Ezek eredményes teljesítése után biztos a siker, és be fognak hívni állásinterjúra. Nézzük meg, hogyan tudod eladni magad egy kiélezett helyzetben.

Szakmai tapasztalatok: hogyan döntsd el, mi releváns?

Az állásinterjúnak az a célja, hogy a lehetséges munkaadód megismerjen és felmérje, létrejöhet-e köztetek az együttműködés, hogyan segítenéd a vállalat employer branding-jét. A kezdeti bemelegítő kérdéseket követi a szakmai kompetenciákra, tapasztalatokra és erősségekre irányuló kérdések. Milyen a releváns, és milyen a nem releváns munkatapasztalat? 

A releváns szakmai tapasztalat az a tapasztalat, amely kapcsolódik a pozícióhoz és az adott vállalat profiljához. Amikor készülsz az interjúra, érdemes alaposan átnézned a pozíció leírását, hogy pontosan tudd, milyen képességeket és tapasztalatokat keresnek az álláshoz.

  • Ha van releváns szakmai tapasztalatod: például, ha egy marketingmenedzseri pozícióra jelentkezel, említheted azon projektek eredményeit, amelyekben sikeresen vezetted a marketing kampányokat.
  • Ha nincs szakmai tapasztalatod: egyre több olyan meghirdetett pozíciót lehet betölteni, mely munkatapasztalat nélküli. Azaz olyan állást hirdet, melynek része a betanítás, és nem szükséges szakmai jártasság.
    Továbbá, ha nincs munkatapasztalatod, akkor a legjobb, ha az önéletrajz készségekre támaszkodsz. Például, ha egy értékesítési pozícióra jelentkezel, kiemelheted a kommunikációs, az emberekkel való csapatmunka és szervezési készségeidet.

Ne feledkezz meg a megszerzett rutinról!

Fókuszálj olyan tevékenységek megemlítésére, amelyekben a készségeidet gyakoroltad. Például: ha az egyetemen vagy a szabadidődben dolgoztál valamilyen önkéntes projekten, vagy a családi vállalkozásban segítettél, akkor említsd meg ezeket a tapasztalatokat. Valamint azt is, hogyan járultak hozzá az adott készségeid fejlődéséhez. Első állásod alkalmával bátran sorold fel a szakmai gyakorlatokat is.

Szakmai erősségek listája

Az alábbi szakmai erősségek kelendőek a piacon:

  • Programozás
  • Adatelemzés
  • Projektmenedzsment
  • Marketing
  • Tervezés és kreativitás
  • Ügyfélszolgálat és kommunikáció
  • Stratégiai gondolkodás
  • Adatbázis-kezelés
  • Innováció
  • Prezentációs készségek
  • IT biztonság
  • Értékesítési készségek
  • Pénzügyi elemzés
  • Üzleti fejlesztés
  • Mobil alkalmazásfejlesztés

Nagyon fontos, hogy a megpályázott állás szempontjából helytállóakat használd fel az önéletrajz megírásához is.

Önéletrajz készségek ≠ szakmai erősségek

Lényeges különbség van az önéletrajz készségek és szakmai erősségek között. Egy önéletrajzban általában két kategóriába sorolják a készségeket: általános készségek és szakmai készségek. 

  • Az általános készségek, amelyek bármilyen munkakörben hasznosak lehetnek, például az időbeosztás, a kommunikáció, a problémamegoldás, az előadás, az íráskészség stb.
  • A szakmai készségek pedig az adott munkakörben hasznosak, például a szoftver ismerete, a projektmenedzsment, az adatelemzés, a marketing stb.

Amíg az önéletrajz készségek azok a képességek, amelyeket az egyén az élete során megszerez, majd bemutat az önéletrajzán keresztül (például a fent említettek). 

Addig a szakmai erősségek azok a specifikus területek, amelyekben az egyén képzett és jártas, illetve amelyeket alkalmaz a munkájában. Ezek olyan tudások, amelyekre az adott pozícióban szükség van, és amelyekkel az egyén hatékonyan végezheti a munkáját. Például: egy grafikus tervező szakmai erősségei közé tartozhatnak az Adobe Creative Suite alkalmazások használata, a webdesign, a logótervezés, a branding stb.

A jogosítvány megléte sem munkatapasztalat

A jogosítvány megléte önmagában nem számít munkatapasztalatnak, mivel az nem mutatja meg, hogy mennyire vagy képzett vagy tapasztalt az adott pozícióban esetleg iparágban. Azonban a jogosítvány birtoklása elvárás vagy alapkövetelményként megjelenhet például a sofőr állásoknál. 

szakmai erősségek

A munkatapasztalat általában azokat az ismereteket és készségeket jelenti, amelyeket valaki a munka során szerzett. Például, ha 30 évet vezetett karcolás nélkül munkája során, akkor az egy jó példa a munkatapasztalatra. Az ezt igazoló ajánlólevelekkel együtt pedig növelheti a jelentkező esélyeit a munkáltató szemében.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a munkatapasztalat nem mindig azonos azzal, hogy valaki hosszú ideje végzi ugyanazt a munkát. A munkatapasztalat inkább azon múlik, hogy valaki mennyire aktívan vesz részt a munkafolyamatokban, mennyire képzett és hatékony az adott területen, illetve mennyire képes megbirkózni a kihívásokkal vagy a változásokkal.

Munkatapasztalat nélkül is pályázhatsz állásra!

Milyen állásokra pályázhatsz munkatapasztalat nélkül? Számos lehetőség van, keress bátran minket álláskeresési tippekért! Elérhető állás szempontjából nézz körül honlapunkon. Vagy munkatapasztalat szerzést segítő diákmunkákért keresd fel ezt az oldalt

23

Küldj egy tapsot ha tetszett

23