Összes bejegyzés

A jó motivációs levél tartalma, felépítése

jó motivációs levél tartalma

Megírtad az önéletrajzodat, de a motivációs levél kifogott rajtad? Nem tudod, milyen tulajdonságokat kellene felsorolnod? Egyáltalán: milyen egy jó motivációs levél? Nos, az alábbiakban eláruljuk, milyen vonásokat érdemes kiemelned, és arra is felhívjuk a figyelmedet, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat.

A jó motivációs levél lényegretörő

Nagyon fontos, hogy olyan tulajdonságokat tüntess fel a leveledben, amik az adott munkakörhöz kötődnek. Teljesen felesleges hangsúlyoznod, hogy milyen hihetetlen módon értesz a fizikai munkák legjavához, ha most éppen egy irodai állásra jelentkezel. Lényeges az is, hogy ne sorold fel az összes – szerinted – jellemző tulajdonságodat, hiszen minél többet választasz, annál nagyobb az esélye, hogy hiteltelen leszel, vagy elkövetsz bizonyos hibákat, és untatni fogod az olvasót. Tehát csak a legfontosabbakat emeld ki!

A kísérőlevél legnagyobb hibája a sablonosság 

Megbízható, felelősségteljes, csapatjátékos, önállóan dolgozni tudó és precíz vagy? Gyorsan tanulsz, jól szervezed az életedet és még a kommunikációs készséged is kiemelkedő? Nos, ha így van, akkor gyorsan írd át a motivációs leveledet, ugyanis ezek a tulajdonságok több mint 80%-ban ott virítanak a papírokon. Nem csak azért felesleges rögzítened ezeket, mert ennyire sablonosak, hanem azért is, mert ezeket a kompetenciákat személyesen fogják leellenőrizni – de az interjúig el is kell jutnod!

jó motivációs levél ötletek

Motivációs levél ötletek - ami nem maradhat ki

  • Személyesség: A motivációs levélnek személyesnek kell lennie, amely bemutatja a jelölt egyedi tulajdonságait és tapasztalatait. Használja a jelölt saját hangját, és mutassa be, mi az, ami a pozíció iránti érdeklődését felkeltette.
  • Megfelelő formátum: A motivációs levélnek egy megfelelő formátumban kell lennie, amelyben szerepel az adó és az címzett neve, a címzett pozíciója, a levél témája és a dátum.
  • Célorientáltság: A motivációs levélnek konkrétan meg kell határozni, hogy miért a jelölt a legjobb választás az állásra. A jelöltnek részleteznie kell, hogy milyen készségekkel rendelkezik, hogyan illeszkedik a vállalat kultúrájához és milyen tapasztalatai vannak, amelyek hasznosak lehetnek az álláshoz.
  • Részletek: A kísérőlevélnek tartalmaznia kell konkrét példákat és tapasztalatokat, amelyek bemutatják a jelölt képességeit és szakmai tapasztalatait. Az ilyen példák bemutatása meggyőzőbbé teszi a motivációs levelet, és nagyobb esélyt ad arra, hogy az állásinterjúra hívják a jelöltet.
  • Következetesség: A motivációs levélnek meg kell felelnie a pozíció követelményeinek, és a jelöltnek következetesen kell szerepelnie a motivációs levélben és a személyes önéletrajzban is.
  • Érdeklődés a vállalat iránt: Egy jó motivációs levél megmutatja, hogy a jelölt mennyire érdeklődik a vállalat iránt, és milyen tudással és információval rendelkezik a vállalatról. A jelöltnek alaposan fel kell kutatnia a vállalatot, annak kultúráját és a pozícióhoz kapcsolódó feladatokat.

A jó motivációs levél őszinte

Akármelyik szelektálási módszert választod tehát a kísérőlevélhez; akár magadtól, akár némi segítséggel állítod össze az önjellemzésedet, fontos, hogy tényleg igazat írj. Ez neked épp annyira számít, mint a munkaadónak: ha füllentesz a tulajdonságaidról, akkor nem felelsz majd meg az elvárásoknak, és ez mindkettőtöket hátráltatja a sikeres munkavégzésben.

Mennyire használható egy motivációs levél minta?

Sokan keresnek kísérőlevél mintákat a neten. Inspirációnak jó lehet, de óvatosan. Ügyelni kell arra is, hogy a motivációs levelet a pályáztató cégre szabottan írd meg, ugyanúgy, mint a hagyományos, postai úton küldött változatnál. A kiválasztást végző szakemberek jól tudják, hogy az internetes álláskeresés lehetőséget kínál a pályázónak arra, hogy rövid idő alatt, nagy mennyiségben „szórja szét” önéletrajzát és motivációs levelét anélkül, hogy átgondolná, valóban akar-e/képes-e helytállni a meghirdetett pozícióban.

A cégre, hirdetésre szabott motivációs levéllel viszont arról győzöd meg a kiválasztást végzőt, hogy célzottan és átgondoltan jelentkeztél az álláshirdetésre. Így jelentős előnyhöz juthatsz azokkal szemben, akik a sablonos megoldást választják.

85

Küldj egy tapsot ha tetszett

85