Összes bejegyzés

Toborzás munkaerőhiány idején

Toborzás modern módszerei

A 2022-es munkaerő-piaci helyzet Magyarországon

A magyar munkaerőpiac jelenlegi legnagyobb kihívása egyértelműen a munkaerőhiány. A magyarországi foglalkoztatási ráta évek óta lényegesen magasabb az uniós szintnél, azaz kevés tartalék van a munkaerőpiacon. A munkanélküliségi ráta nálunk 3,8%, míg az EU-ban 6,2%. A foglalkoztatási ráta nálunk idén közel 74% (73,6%), míg az EU-országok átlaga 69,3%. Így a munkaerőhiány az egyik legnagyobb, a termelést és az innovációt egyaránt gátló tényező Magyarországon. A szakemberek számának csökkenése mellett ma már a kékgalléros munkaerő is nehezen elérhető.

Munkaerőhiány ellen toborzással
Munkaerőhiány ellen toborzással

Megoldások a munkaerőhiányra - atipikus foglalkoztatás

A vállalatok különféle eszközökkel próbálják magukhoz csábítani és maguknál tartani a munkaerőt. A béremelés, béren kívüli juttatások, employer branding intézkedések lassan kezdenek kimerülni, így strukturális megoldásokban kell gondolkodni. A Viapan Group tapasztalata szerint ilyen megoldás az atipikus foglalkoztatás.  Az atipikus foglalkoztatás azt jelenti, hogy a “nem klasszikus” munkavállalói csoportokat integráljuk a szervezetbe (kismamák, seniorok, diákok, kölcsönzöttek vagy akár külföldi munkavállalók, akikre fel kell készíteni a cégeket), vagy részmunkaidőben foglalkoztatunk. A munkaerő-kölcsönzés vagy a szövetkezeti foglalkoztatás előnyei sokrétűek: az így nyert létszámtöbblet nem növeli a vállalat statisztikai dolgozószámát, a munkaerő szezonálisan vagy részidőben is foglalkoztatható, és plusz előny, hogy a munkaerő-kölcsönző vagy a nyugdíjas- kisgyermekes- vagy iskolaszövetkezet munkatársai a toborzási és adminisztratív terheket is leveszik a megrendelő válláról.

A munkaerő, ezen belül is a szakemberek hiányára adott atipikus foglalkoztatási megoldások integrációja a munkahelyi szervezetekbe még kihívást jelent a cégek egy részének, de munkaerőhiánnyal küszködve hamar megismerik a számos előnyt, amit ez a foglalkoztatás nyújt. 

A marketingszemléletű toborzás

Mi, a Viapan Group munkaerőhiányra, ingadozó létszámigényre és egyéb HR-szakmai kihívásokra nyújtunk megoldást. A mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig minden cégtípusnak biztosítunk szezonális vagy állandó munkaerőt. A munkaerő felkutatása és megtartása pedig egyre nagyobb terhet ró a vállalatokra. Mi magunk is azt érzékeljük, hogy a tavalyi eredményeinkhez képest statisztikailag kimutatható az elérhető munkaerő mennyiségének csökkenése. A hozzánk befutó jelentkezések számának esése arra ösztönöz minket, hogy új és új módszerekhez nyúljunk a megrendelt létszámigényeink kiadásához szükséges volumenünk megtartása érdekében.

Hogyan lettünk úrrá a csökkenő jelentkezőszámon? A Viapan Group módszertanának fontos eleme a marketingszemléletű toborzás. Ennek jegyében általános toborzó landingünkre nagy volumenű kampányokat futtatunk, valamint a sourcing technikákat nem csak a magasan képzett munkaerő megtalálására vetjük be, de akár a betanított, szakmunkás pozícióknál is. A kampány igen sikeresnek bizonyul, az év eleje óta már 1600-a regisztáltak hozzánk, akik között a szakmunkástól a diplomásig sokféle munkavállalói réteg megtalálható. Havonta átlagosan 5-600 jelentkezőnk van, ami a szolgáltatási területünket tekintve kifejezetten jó eredmény. Betanított munkásból kifejezetten jó tartalék áll rendelkezésre, toborzó landingünkön mintegy 400-an jelentkeztek szerte a Dél-Dunántúlról és Bács-Kiskun megyéből. 330 diplomás, és 700-nál is több érettségizett és/vagy szakmunkás végzettésgű regisztrálónk van. Sokan nagyra értékelik a szállás lehetőségét, és a céges buszjárat is hatalmas előny. 

Viapan Fix: új munkaerő-toborzási szolgáltatás a Viapantól

Partnereinket azzal is segítjük, hogy bevezettük a munkaerő-kölcsönzés sajátos formáját, a Viapan FIX szolgáltatást. Fix havidíjas szezonális szolgáltatásunk lényege, hogy rögzített havidíjon biztosítunk munkaerőt kölcsönzés vagy szövetkezeti foglalkoztatás keretében, amely így a legköltséghatékonyabb legális létszámbővítési forma. Szolgáltatásunk az Önöknek már bevált munkatársak átfuttatására is alkalmas, de új diákok, nyugdíjasok és felnőtt munkaerő általunk való toborzására is igénybe vehető.

Komplex megoldással a toborzás támogatásáért

Mi, a Viapan a szolgáltatásunkat mindig úgy kínáljuk partnereinknek, hogy a cég, a munkakör és a régió sajátosságaihoz igazítjuk a toborzási megoldást. Ezért tömörítünk sokféle HR-szolgáltatást a szövetkezeti foglalkoztatástól a munkaerő-kölcsönzésig, a céges buszjáratoktól a szállásoltatás megszervezésééig, valamint ezért alkalmazunk külföldi munkaerőt is. Komplex megoldással a toborzás nem lehetetlen, és a munkaerőhiány leküzdhető. 

4

Küldj egy tapsot ha tetszett

4