Összes bejegyzés

Munkaerőhiány: mi látszik 2023-ban?

munkaerőhiány cover

A kormány 2023 tavaszán arról nyilatkozott, hogy a közeljövőben 500 ezer emberre lesz szükség a magyar munkaerőpiacon. Hogy érinti ma a cégeket a munkaerőhiány? Mely szektorokra jellemző leginkább, hogy nem talál megfelelő munkaerőt? És persze: hogyan lehet hatékonyan pótolni a kieső dolgozókat?

Munkaerőhiány: mely szektorokat érinti?

A fejlett világ nagy részén (Japánban, Európában, vagy éppen az Egyesült Államokban) elöregedő társadalomban élünk. Ma Magyarországon évente körülbelül 40 ezerrel több ember esik ki a munkaerőpiacról, mint amennyi bekerül. Ennyivel több azoknak a száma, akik nyugdíjba mennek, mint azoké, akik a felnőttkorba lépnek. 

A demográfiai problémák mellett viszont a munkaerő elvándorlása is problémát jelent. A koronavírus utáni időszakban egyre több magyar keresett ismét itthon munkát. Ez leginkább azért volt, mert Nyugat-Európában lassabban indult újra a gazdasági élet a szigorúbb COVID szabályozások miatt, ezért nem volt szükség a magyar munkaerőre: pincérre, szakácsra. Az elmúlt 1 évben viszont sokat gyengült a forint, a háború kitörése óta magasabb az infláció, így megint egyre többen keresnek külföldön munkát. 

Munkaerőhiány az egészségügyben: a probléma forrása?

A magyar munkavállalók egészségügyi állapota (mind fizikai, mind mentális állapota) az európai átlag alatt helyezkedik el. Sokan már nyugdíj előtt kiesnek a munkaerőpiacról, mert nem képesek - az általában kékgalléros - munkákat 8-12 órás műszakokban elvégezni. A részmunkaidő, és a rugalmas beosztás pedig még nagyon gyerekcipőben jár itthon. Az tehát, hogy az egészségügyből sok dolgozó hiányzik, egy valamilyen szinten öngerjesztő folyamattá válik - az itteni hiányzó munkaerő és az egészségügy jelenlegi minősége további munkaerőhiányt szül. Összegezve: az elöregedő társadalom és a növekvő egészségügyi igények miatt a kereslet a képzett egészségügyi szakemberek iránt folyamatosan nő, miközben az ilyen szakemberek képzése és megtartása nehézségekbe ütközik.

A munkaerő hiánya az IT-szektorban

Az IT-szektor gyors növekedése és az új technológiák iránti folyamatos kereslet miatt nehéz megtalálni a megfelelő szakembereket a területen. Magyarországon is egyre több olyan pozíció jelenik meg a munkaerőpiacon, ami digitális ismereteket vár el. Az országban azonban alacsony a megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkező munkavállalók aránya. Egyszerűen kevés a jó szakember, a home office elterjedésével pedig még egyszerűbb külföldön, jobban fizető munkákat találni. Amiket aztán itthon el lehet végezni. 

Pénzügyi- és mérnöki pozíciók

Ugyanez mondható el a képesítést igénylő pozíciókról, olyan szakmákról, mint például a könyvelő, vagy a mérnök. 

Munkaerő hiánya

Termelés, raktározás és építőipar: a külföldi munkavállalók jelentik a megoldást?

Míg Japánban az összes betöltendő állás 30 százalékát már robotok végzik el, addig ez a szám még Nyugat-Európában is csak 3%, hazánkban pedig még kevesebb. Japán hasonló okokból cselekszik, viszont ott a népesség nagysága miatt a volumen is más: évente több mint 400 ezer munkavállaló esik ki a Japán munkaerőpiacról. 

Európában még nagyon sok helyen fejletlen gyártósorokkal találkozunk. A hazánkban újonnan nyílt gyárak bár több száz, esetenként több ezer dolgozónak adhatnak állást, összességében a munkaerőhiány így is növekszik. 

Sok helyen a harmadik országokból érkező külföldi munkavállalók jelentik a megoldást. 

A minőségi munkaerő hiánya a probléma a cégek számára

A minőségi munkaerő hiánya azt eredményezi, hogy a jó szakemberek olyan béren kívüli juttatásokat kapnak, amelyekkel más cégeknek nehéz versenyezni. Céges autó, cafeteria, magán egészségügyi ellátás - csak hogy a leggyakoribb módszereket említsük. Ezeknek a jó szakembereknek a megtalálása viszont egy sokkal nehezebb, hosszadalmasabb, és költségesebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Ezért is tapasztaljuk azt, hogy egyre többen fordulnak munkaerő-közvetítő céghez - olyanhoz, mint a Viapan!

Találjon munkaerőt a Viapannal!

Legyen szó gyári munkáról, könyvelőről, vagy felsővezetőről - mi megtaláljuk az Önök cégének a legjobb munkaerőt! Nem csak munkaerőt, hanem tanácsot is adunk!

Nézze meg kapcsolódó szolgáltatásainkat:

És olvassa el kapcsolódó cikkünket a munkaerőpiac egyéb kihívásairól!

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2