Összes bejegyzés

Motivációs levél megszólítás: hogyan kezdődjön a kísérőlevél?

Motivációs levél megszólítás

Hogyan kell motivációs levelet írni - és ami még fontosabb, elkezdeni? Az első pár sor döntő fontosságú lehet. Így írj motivációs levelet!

Hivatalos levél-e a motivációs levél?

Amikor egy álláshirdetésre jelentkezünk, az önéletrajz mellett általában szükség van egy motivációs levélre is. A motivációs levél a hivatalos levél egyik formája, amelyben megmutathatjuk, hogy miért vagyunk alkalmasak a megpályázni kívánt munkakör betöltésére, és mi motivál minket arra, hogy ezt a pozíciót elnyerjük.

A jó motivációs levél tartalma legalább annyira fontos, mint az önéletrajzé. Elengedhetetlen, hogy a hirdetés szövegét közelebbről is megvizsgáljuk. Közvetlen, laza stílusban van megfogalmazva az álláshirdetés? Ha igen, akkor ebben az esetben nem kötelező a „Tisztelet”-ezés, helyette alkalmazzuk: a „Kedves…!” megszólítást. Tartsuk szem előtt a levél formai követelményeit: írjunk helyesen és tagoltan. 

A megszólítás jelentősége nem elhanyagolható, mivel ez az első dolog, amit a leendő munkaadó a levélben lát. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan lehet helyesen és hatékonyan megszólítani valamint megcímezni a motivációs levelet.

Motivációs levél címzés

Hogyan címezzük meg a motivációs levelet? Mindenképpen a pályázati kiírásban szereplő személynek címezzük a motivációs levelet. Előfordulhat, hogy nincs megnevezve a kapcsolattartó személy. Ebben az esetben derítsük ki a nevét! Legyünk bátrak, és kitartóak, keressük ki a cég információs vonalát, és hívjuk fel őket. Tudjuk meg, ki foglalkozik ezzel a feladattal, és mi a pontos beosztása. Ezután nagyon precízen írjuk le az illető nevét, ellenőrizzük a telefonban hallottakat, ha szükséges akkor betűzzük le majd olvassuk vissza.

Ha nem reagálnak a telefonos megkeresésre, akkor próbáljunk utánanézni az adott cég weboldalán vagy LinkedIn profilján, hogy kiderítsük ki a felelős az álláshirdetésért.

motivációs-levél-címzés

Motivációs levél megszólítás

Ha sikerült megtudnunk az illető nevét, akkor a megszólításban is ezt kell használnunk. 

A „Tisztelt Hölgyem / Uram" vagy „Kedves HR vezető" általános, ám kevésbé hatékony megszólítások. Az, hogy megtaláljuk a munkaadó nevét, mutatja, hogy elkötelezettek vagyunk a munka iránt, és figyelmet fordítunk a részletekre. 

A kísérőlevél megszólításának jó és rossz példái: 

  • Jó példa: „Tisztelt Dr. Kovács Anna!" vagy „Tisztelt Szabó Máté Igazgató Úr!”
  • Rossz példa: „Tisztelt Cím!"

A jó példa pontos, célzott és tiszteletteljes. Ezzel szemben a rossz példa általános és nem mutat elkötelezettséget a munka iránt. Felejtsük el a személytelen „Tisztelt Hölgyem/Uram!” vagy a „Tisztelt Cím!” sablonok használatát. 

A megszólítás a levél nyitó része, már itt lehetőség van, hogy felhíjvuk magunkra a figyelmét. Egy helytelenül megfogalmazott vagy hibás megszólítás ronthatja az összképet, és negatív hatást gyakorolhat a munkaadóra. 

Ha ismerjük vagy korábbi munkáltató a motivációs levél címzettje, akkor célszerű üdvözölni és személyes köszöntéssel kezdeni a levelet. Például: Kedves „Név”!

  • Örülök, hogy lehetőségem van motivációs levelet írni Önnek.
  • Az Ön cégének kötelékében eltöltött időszakban számos értékes tapasztalatot szereztem, és örülök, hogy most ismét lehetőségem nyílik Önnel dolgozni.

Megszólítás után: tartsd fent a figyelmet a kísérőlevélben!

Az interneten számtalan motivációs levél minta érhető el. A munkaadók ugyanakkor gyorsan kiszúrják, hogy egy sablonos levél került elő, és ez nem kelt túl jó benyomást. A motivációs levélnek személyesnek kell lennie, és tükröznie kell az adott jelölt egyéniségét, motivációit és céljait.

A munkaadóknak tájékoztató jelleggel szolgál a motivációs levél, amely legyen személyre szabható és az adott céghez, pozícióhoz igazodó. Továbbá szerepelnie kell benne a kompetenciáknak, személyes jellemzőknek.

Lényegre törően fogalmazd meg, hogy miért pont ennél a cégnél és az adott munkakörben dolgoznál szívesen. Maximum egy oldal terjedelemben térj ki a releváns, a betölteni kívánt pozícióhoz kapcsolódó, legfontosabb szakmai tapasztalatokra valamint a megszerzett ismeretekre, készségekre.

Jó példa egy igazán meggyőző motivációs levélre az, amelyik megfelelően összehangolja a jelölt személyes motivációit és az adott cég céljait. Például, ha az adott vállalatnak fontos az innováció és az új ötletek, akkor érdemes a motivációs levélben kiemelni, hogy milyen innovatív projekteken dolgoztál korábban, és hogyan tudod ezeket a tapasztalatokat kamatoztatni az adott cégnél.

Továbbá kerülendő a motivációs levélben az önfényezés, vagyis az önmagunk túlzott dicsérete. Emellett nem szabad általánosságokban beszélni a motivációkról, hanem konkrét példákat kell tartalmaznia a kísérőlevélnek.

Motivációs levél elköszönés

Ahogyan a megszólítást, úgy az elköszönést is érdemes precízen megírni. A motivációs levél e két részén lehetünk igazán egyediek, ezáltal emlékezetesek. 

A tökéletes motivációs levél elköszönésénél fontos, hogy megfelelően fejezzük ki az elkötelezettségünket és köszönetünket a lehetőségért. Néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

  • Megköszönni a figyelmet: „Köszönöm, hogy időt szentelt a motivációs levelem elolvasására”
  • Az elkötelezettség kifejezése: egy mondatban emlékeztessük a levél címzettjét, hogy miért vagyunk mi a legjobb jelöltek a pozíció betöltésére.
  • Fogalmazz pozitív kicsengésű frappáns lezárást. Például: „A személyes találkozás reményében…” vagy „Bízom benne, hogy…” – és folytasd a saját stílusodban.

Ha kész vagyunk a motivációs levelünkkel, akkor minden egyes megpályázni kívánt pozícióhoz szabjuk testre. Érdemes az önéletrajzunkat is időnként frissíteni. Próbáld ki önéletrajz készítőnket.

Továbbá fedezd fel a legfrissebb álláslehetőségeinket. Szűrj rá, nézd meg kategóriákra bontott állásainkat, hogy hol kezdenél már holnap. 

134

Küldj egy tapsot ha tetszett

134