Összes bejegyzés

Home office: hogyan oszd be az idődet?

home office

Home office: időbeosztási tippek

Március óta ezrek kényszerültek home office munkavégzésre. Van, aki örül ennek, mert otthon jobban tud koncentrálni, esetleg nem kell ingáznia, dugóban ülnie nap mint nap. Másoknak nagy nehézséget okoz az otthoni munkavégzés, mert éppen otthon nem megy a koncentrálás, akár kisgyermekek, akár egy notórius lakásfelújító szomszéd miatt, akár pusztán azért, mert nincs megfelelő tér. 

Akármelyik helyzetben is legyél, az időbeosztás neked sem feltétlenül megy zökkenőmentesen. De hátha ez a cikkünk segít!

Munka otthonról: időbeosztási tippek

Az otthoni munkavégzés akkor lesz hatékony, ha készítesz egy heti- és napirendet. Ne legyél túl szigorú, ne oszd be minden percedet, de ha a napokat blokkokra osztod, az sokat segít. Fontos az önismeret: reggel vagy aktívabb, esetleg délután vagy hatékony? Ha ezt tudatosítod, akkor képes leszel a feladataidat úgy szervezni az otthoni munkavégzés során is, ahogyan a legkevésbé megerőltetőek a számodra. Ha a home office időszakát gyermeke(i)ddel együtt kell töltened, akkor érdemes átgondolnod a gyermek(ek) időbeosztását, és ahhoz igazodnod. Például alvásidőben végezd a koncentrálósabb feladatokat. Vagy ha megteheted, akkor ne a gyermek trombitaórája idejére tedd a fontos meetingedet. 

A napod strukturálása mellett a hatékony home office kulcsa az egyensúly. Gép előtt ülve óránként tarts szünetet. Erre már programok is fel tudják hívni a figyelmedet, amelyek bizonyos időközönként jeleznek, hogy ideje mozognod, vizet innod, pihentetned a szemedet. 

Az otthoni munkavégzés buktatói 

Az otthoni  munkavégzés gyakran nem pihentetőbb, mint az irodai, hanem egyenesen kimerítőbb. Ennek az az oka, hogy sokan egyedül kevésbé motiváltak, ezért elkalandozik a figyelmük. Ennek elkerülésére azt javasoljuk, hogy mérd az egyes programokban eltöltött időt, és korlátozd a megtekinthető oldalakat. Erre szolgál például a Rescue Time alkalmazás, amelyet monitorozás céljából telepíthetsz a gépedre és/vagy a telefonodra is. Így láthatod, milyen programon és weboldalon mennyi időt töltesz.

Fontos hogy tartsd a fókuszt: ebben általában a mobilod akadályozhat meg. A Forest App abban segít, hogy bizonyos ideig ne tudd feloldani a billentyűzárat (kivéve, ha bejövő hívásod van). 

Munka otthonról - kikapcsolódás otthonról

Nagyon megterhelő egész nap a gép előtt ülni, ezért azt javasoljuk, hogy töltsd a szüneteidet, pihenőidődet tényleg pihentető módon. A home office tornák ebben segítenek. Mozgasd át magadat akár naponta többször, hogy ne fájjon a derekad, hátad, nyakad. Rengeteg ergonómiai torna, office jóga van a neten, és ezeket nem csak a testi egészségedért, de a szellemi frissességedért is érdemes megtenned. Mert ha fejben a topon vagy, akkor az idődet is könnyebb jól szervezned.

4

Küldj egy tapsot ha tetszett

4