Összes bejegyzés

A GYES/GYED melletti munkavégzés szabályai, lehetőségei

GYES melletti munkavégzés cover

A GYES/GYED melletti munkavégzés szabályai, lehetőségei

Évről évre bővül a családok által igénybe vehető támogatások köre, ennek része az is, hogy a meglévő jogosultságokat kiterjesztik más családtagokra is. 

Ha közeleg a baba érkezése, esetleg csak szeretnél képbe kerülni a jövő tervezése kapcsán, akkor az alábbiakból megtudhatod, milyen lehetőségekre vagy jogosult, illetve mikortól vállalhat újra munkát az anyuka. Mutatjuk, mit kell tudni a CSED-ről, a GYED-ről és a GYES-ről.

GYES és GYED: ki kaphatja ezeket?

A gyermekek után járó különféle támogatások pénzügyi segítséget jelentenek a családok számára. A juttatások többségét ma már az édesapák, de a nagyszülők is felvehetik, ha megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

Nézzük meg, milyen támogatásra vagyunk jogosultak, ha gyermek érkezik a családba.

Mi az a CSED?

Csecsemőgondozási díj (röviden: CSED) egy olyan családtámogatási forma, amit kifejezetten a szülőanyák vehetnek igénybe gyermekük születése után. A szülési szabadság időtartamára (ez maximum 24 hét, azaz kb. fél év lehet) jár a CSED, abban az esetben, ha rendelkezünk a gyermekünk születését megelőző két éven belül 365 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal. Az anya helyett az apa akkor mehet CSED-re, ha az anya egészségügyi okból nem élhet velük, vagy ha életét veszti.

A hatályos szabályok szerint a CSED időtartama összesen 168 nap (24 hét), ami pontosan megegyezik a szülési szabadság időintervallumával. Tehát a gyermek fél éves koráig igényelhető a CSED. 

A CSED összege 2023-ban 

A CSED kalkulátor idén változatlanul az anya jövedelmének 100%-val számol, az utolsó 180 naptári napi átlagkeresetet veszik a számítás alapjául.

A CSED folyósítása esetén a bruttó fizetésből mindössze a 15%-os személyi jövedelemadót vonják le. Idei évtől fontos változás, hogy amennyiben az anya érvényesítheti a 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja-mentességét – ami a CSED, GYED összegére is érvényes -, úgy a bruttó bére 100%-át megtarthatja nettóban.

Nézzünk egy példát:

 • Minimálbéres CSED 2023: a bruttó minimálbér 2023-ban 232.000 Ft.
 • Garantált bérminimum CSED 2023: a bruttó szakmunkás minimálbér 296.400 Ft idén.

Ha a CSED igénylő anya nem rendelkezik a 365 napos biztosítási jogviszonnyal, méltányossági alapon is folyamodhat CSED-ért. 

Fontos tudnivalók:

 • ha az anya betegszabadságról megy CSED-re, akkor a kezdeti hónapra a távolléti díj jár;
 • ha az anya társas vagy egyéni vállalkozó, akkor a minimálbér 2023 évi összege alapján számolják a CSED-et.

Bővebb információért a CSED szabályairól keressük a következő jogszabályok 2023 évére hatályos állapotát:

 • 1997. évi LXXXIII. törvény;
 • 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről;
 • 2019. évi CXXII. törvény.

Mi az a GYED?

A kisgyermekes családok számára az egyik legnagyobb segítséget a gyermekgondozási díj nevű (röviden: GYED) támogatás nyújtja. Akár teljes munkaidőben is dolgozhatunk, ez az ellátás akkor is igényelhető és jár. 

A GYED egy nem szociális alapú, társadalombiztosítási jogviszonyhoz kötött családtámogatási eljárás, melyet az apa is kérhet. Célszerű azt a szülőt kiválasztani, akinek magasabb a fizetése. Illetve a GYED extra törvénycsomag óta hallgatók, nagyszülők is igényelhetik ezt a támogatást.

A GYED a szülési szabadság letelte után jár (ez az időtartam 168 nap), a gyermek fél éves korától a 2. életévének betöltéséig, ikreknél pedig a gyermekek 3. életévének betöltéséig. 

A GYED összege 2023-ban

A GYED 2023 évében változatlanul legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet, ami 2023-ban bruttó 324.800 Ft, ebből 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra. 

 • Ezek után a GYED 2023 nettója maximum 243.600 Ft lehet havonta, kedvezmény nélkül.
 • A GYED összege után családi adókedvezmény érvényesíthető, illetve a 30 év alatt gyermeket vállaló szja-mentessége is kérhető.

A diplomás GYED összege 2023-ban: 

 • alapképzésen résztvevő hallgatók esetében a minimálbér 70%-a után 162.400 Ft,
 • mesterképzéses hallgatóknak pedig a garantált bérminimum 70%-a után 207.480 Ft jár.

A gyed előnye, hogy mellette korlátlanul lehet munkát végezni.

Mi az a GYES?

Szociális alapon mindenkinek alanyi jogon jár a gyermek születésétől a 3. életév betöltéséig a GYES, azaz a gyermekgondozási segély összege, amennyiben a gyermek után biztosítási alapon nem folyósítanak más juttatást.

A GYES összege 2023-ban

A GYES összege havonta fix bruttó 28.500 Ft, gyermekenként (a GYES kalkulátor az öregségi nyugdíjminimum 100%-át számolja). A 10%-os nyugdíjjárulék levonása után nettó 25.650 Ft/hó. 

A GYES/GYED melletti munkavállalás szabályai

Sokan kérdezik, hogy lehet-e munkát vállalni gyes mellett? Ha valaki egyéni vagy társas vállalkozóként dolgozik, az Cst. törvény szerint nem folytat keresőtevékenységet, tehát ennek a működése gyes alatt az első 6 hónapban sem akadály.

Nagyszülő gyes mellett csak a gyermek 3 éves kora után, legfeljebb heti 30 órában folytathat keresőtevékenységet, vagy korlátlanul ha az az otthonában történik.

GYED mellett dolgozni ér!

A GYED 2023-as szabályai lehetővé teszik a támogatásban részesülő személy számára a munkavégzést. Időkorlátozás nélkül lehet a GYED juttatása mellett kereső tevékenységet végezni. 

A GYED összege 2023-ban nem csak a szülőanya részére folyósítható, hanem jogosult lehet még például:

 • az apa,
 • az örökbefogadó szülő
 • vagy a gyám is.

Fontos megjegyezni, hogy a GYED folyósítása alatt a gyermeket otthon kell nevelni, nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben elhelyezni (nem lehet pl. bölcsődébe adni), kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat vagy nappali képzésen tanul.

Nagyszülői GYED esetében a gyermeket szintén otthon kell nevelni, feltétele, hogy a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet. Kivéve, ha azt kizárólag saját háztartásában végzi.

Főállású anyaság melletti munkavégzés

A szülői feladatokkal járó tevékenység főállásban is végezhető mind az anya, mind az apa számára. Az úgynevezett főállású anyaság a gyermeknevelési támogatás (GYET) igénybevételét jelenti. Az igénylő szülő, az öregségi nyugdíjminimummal azonos összegű támogatásban részesül. 

 • Az igénybevételéhez legalább 3 kiskorú gyermek nevelése az egyik feltétel.
 • Emellett a legfiatalabb gyermek 3 és 8 év közötti kell legyen.
 • A támogatás a legidősebb gyermek 18. életévének a betöltéséig él.
 • Ha háromnál több gyerek van a családban, akkor a GYET tovább tart a soron következő gyermek 18. születésnapjáig.

A GYET beleszámít a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, sőt, a nők esetében a kedvezményes nyugellátás igénylésekor a 40 év szolgálati időbe is.

Gyed melletti munkavégzés

Anyuka munkavállalása gyerek mellett – hány órában dolgozhat?

Fontos tudni, hogy lehet dolgozni a GYET mellett, de csak maximum heti 30 órában. Így alkalmi munka is vállalható. Kivételt képez a teljes mértékben otthonról végzett munka. A GYET-ből származó bevétel után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

További érdekes különbség, hogy a GYES és GYED támogatási formák esetében a munkaadó köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani az igénybe vevő számára. Azonban a GYET esetén erre már nem kötelezhető!

Érdemes azzal is számolni, hogy a GYET nem vehető igénybe, ha a rendszeres gyermeknevelési támogatások (CSED, GYES vagy GYED) bármelyikében, vagy egyéb rendszeres ellátásban, például öregségi nyugdíjban részesül az igénybe vevő.

A GYET olyan családok esetében lehet jóválasztás, ahol az igénybe vevő szülő otthonról dolgozik. Ezért megfontolandó a főállású anyaság melletti munkavégzés.

Apa GYED munka mellett

Mi van, ha a férfi dolgozna GYED mellett?

A GYED az apáknak is elérhető, így az anyák még könnyebben visszamehetnek dolgozni, az apák pedig jobban kivehetik a részüket a gyermeknevelésből. 

Van olyan eset, hogy a magasabb keresetű apa munkavégzés mellett igényli a GYED-et, miközben a szülés és a CSED idejére a munkaerőpiacról kieső vagy eleve nem dolgozó anyák ugyanúgy otthon gondozzák a gyerekeket. Az apa fizetése után járó GYED ugyanis sok esetben több, mint amit az anya megkereshetne. Rövid távon megérheti, azonban akik hosszú távon gondolkodnak, azoknak érdemes megfontolni ki igényelje a GYED-et. Hosszú távon ugyanis a nők fizethetik meg az árát. Mivel a gyermeket otthon nevelő nőnek ezalatt nincs egészség- és nyugdíjbiztosítása, és szolgálati ideje sem keletkezik – kiszolgáltatottsága nem csökken, hanem nő.

GYED melletti munkavégzés más munkáltatónál

Felmerülhet a kérdés, hogy szabad-e más munkáltatónál dolgozni? Ha valaki a fizetés nélküli szabadság alatt más munkáltatónál szeretne dolgozni, akkor vegye elő a munkaszerződését, és alaposan olvassa el. Ezt követően utána kell járni, hogy van-e a munkáltatójánál erre vonatkozó szabályzat. A Munka törvénykönyve alapvetően nem tiltja, de a bejelentési kötelezettség levezethető az Mt. alapelvekből. Tehát eltitkolni a GYED melletti munkavégzést más munkáltatónál semmiképpen sem ajánlatos.

Meddig jár a GYES/GYED, mikortól javasolt a kismama visszatérése a munkába?

A jelenlegi magyar törvények, mint egy szociális háló lehetőséget biztosít a családok számára, hogy a szülő akár a gyermek 3 éves koráig otthon legyen gyermekével. 

 • Ugyanis a GYED a szülési szabadság letelte után jár, a gyermek féléves korától a 2. életévének betöltéséig.
 • Továbbá jár a gyermek születésétől a 3. életév betöltéséig a GYES.

Sok anyukát várnak vissza a munkáltatók már a CSED lejártát követően. Valamint sokan anyagi okokból kényszerülnek munkavállalásra a gyermek születését követő rövid időn belül. 

Legkorábban a CSED folyósításának lejártát követően lehet keresőtevékenységet folytatni anélkül, hogy le kellene mondanod az ellátásokról.

A CSED időszaka alatt úgynevezett szülési szabadságon van az édesanya, vagyis nem fizetés nélküli szabadságon. Tehát, ha a 169. naptól, azaz a szülési szabadság lejártát követően rögtön munkába állna, akkor erről a szándékáról nyilatkoznia kell. A visszatérési szándékot a munkáltató felé mindenképp írásban jelezni érdemes, hogy nem kéri a fizetés nélküli szabadságot a szülési szabadság lejártát követően, hanem rögtön munkába áll.

Ha azonban már megigényelte és tölti a fizetés nélküli szabadságot az anyuka, azonban ezt szeretné megszakítani és visszatérni az aktív munkavállalók közé, azt jelezni kell. Ezt a szándékot írásban kell közölni a munkáltató felé 30 nappal a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének napja előtt (MT.133 § (2)). 

Továbbá fontos tudni, hogy 2023-tól „Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról" szóló T/1845. számú törvényjavaslat alapján változik a munka törvénykönyve. 

 • Az új szabályok szerint a szülőknek gyermekük 4 éves koráig a munkáltató köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét.
 • Emellett a gyermek 8 éves koráig kérhetik a munkavégzési hely és a munkarend módosítását. 
 • Valamint távmunkát is igényelhetnek a szülők, amit csak kellő indoklással utasíthat el a foglalkoztató.  

Az, hogy mikortól javasolt a kismama visszatérése munkába az mindig specifikus kérdés, és egyéni vagy család szinten hozott döntés. Egyedi helyzetek vannak, ezért a fentiek tudatában mérlegeljen mindenki, hogy melyik lehetőséggel él. 

Kisgyermekesek munkavégzése és foglalkoztatása

Ha a munkáltató is szívesen alkalmazna és a szülőnek is lenne kedve visszatérni dolgozni a gyermek gondozása alatti első 3 évében, akkor ez is megoldható rajtunk keresztül. 

2021. július 1.-től ugyanis lehetőség nyílt kedvező adózási feltételek mellett a kisgyermekes szülők számára újra dolgozni. Szövetkezetünkön keresztül a munkába visszaálló szülőt csak a 15% személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli. A munkáltatót pedig semmilyen munkáltatói teher nem sújtja a kisgyermekesek foglalkoztatása során, ebben a formában. 

Ha gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülsz, és szívesen egészítenéd ki a bevételedet, akkor várjuk a regisztrációdat. Mindezek költsége csupán egy 1000 Ft-os szövetkezeti részjegy kifizetése. 

Továbbá a nagyszülőknek is kedveskedünk! Nyugdíjas foglalkoztatási típusunk lehetővé teszi, hogy az öregségi nyugdíjellátásban részesülők is kedvező feltételek mellett vállaljanak munkát. Így több idő marad az unokákra! Fedezze fel munkavégzési lehetőségeit nagyszülőként!

4

Küldj egy tapsot ha tetszett

4