Összes bejegyzés

Egyszerűsített foglalkoztatás: mi ez?

egyszerűsített foglalkoztatás

Egyszerűsített foglalkoztatás: mi ez?

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) a nevével ellentétben bonyolultan hangzik. Mi segítünk, hogy kiigazodj. Ha azt olvasod az álláshirdetésünkben, vagy azt mondja neked a projektvezetőnk, hogy EFO-s foglalkoztatott leszel, akkor lehet, hogy elsőre megijedsz. Pedig nem bonyolult.

Az EFO egyszerűsített foglalkoztatást jelent. Mezőgazdasági idénymunkákra, alkalmi vagy rendszertelen munkákra szokták használni az egyszerűsége, gyorsasága miatt. Ha például egy partnercégünknél hétfőn kiderül, hogy keddre SOS szükség volna 20 fő munkaerőre, akkor mi gyorsan felhívunk Téged telefonon, és ha ráérsz, kedden reggel már van is legális, bejelentett munkád. 

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Fontos, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás után nem leszel biztosított a TB-nél (azaz alapból nem jár neked orvosi ellátás), de a projektvezetőnk segít neked, hogy mit kell tenned. 

Szintén fontos, hogy ha az EFO-s jövedelmed átlép egy bizonyos összeghatárt, akkor SZJA-t, azaz személyi jövedelemadót kell fizetned a határ fölötti összeg alapján. Nyugalom, ebben is segítenek a munkatársaink.

Viszont fontos, hogy ha ne adj’ Isten balesetet szenvednél vagy munkanélkülivé válnál, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra is jogosult leszel. Majd a nyugdíjad kiszámításakor is figyelembe fogják venni az EFO-ban töltött munkanapjaidat.

Jó hír, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetében éjszakai, hétvégi, ünnepnapi pótlékok ugyanúgy járnak neked, mint a szokványos munkaviszony esetében. 

Az egyszerűsített foglalkoztatás előnyei

A Te szempontodból az EFO előnye az, hogy ha “holnap” szeretnél munkába menni, akkor ennek nincs jogi akadálya. Ha pedig bizonyos napokon vagy időszakokban nem érsz rá, akkor azt is megbeszélheted a projektvezetőnkkel. Persze, szó nélkül eltűnni nem lehet.

Tehát az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai nem olyan bonyolultak, mint amit esetleg gondolhatsz róluk, és a munkatársaink is segítenek értelmezni, hogy a Te esetedben mi a pontos teendő.

6

Küldj egy tapsot ha tetszett

6