Összes bejegyzés

Atipikus foglalkoztatási formák

atipikus foglalkoztatási formák

Mi az az atipikus foglalkoztatás?

A Ti cégeteknek munkaerőre van szüksége. Ez minden gazdasági szervezetre egyaránt igaz, hiszen kollégák nélkül beláthatjuk, hogy nem mennének sokra a vállalatok. Hogyan a legkézenfekvőbb az új munkaerő megszerzése? Hogyan segíthet ebben az atipikus foglalkoztatás?

Az atipikus foglalkoztatás olyan munkavégzési forma, amely eltér a hagyományos, teljes munkaidős alkalmazotti viszonytól. Az atipikus foglalkoztatás különböző formákat ölelhet fel, például:

  • Részmunkaidő
  • Idénymunka
  • Projekt alapú munka
  • Rugalmas munkavégzési idő
  • Szabadúszó vagy önálló vállalkozói tevékenység

Hogyan dolgozik egy HR szolgáltató?

Manapság a HR világa már korántsem ilyen egyszerű: a munkaerő megszerzése, kiválasztása és megtartása sem. A termelő ágazatokban kifejezetten nagy problémákat okozhatnak, ha nem állunk több lábon ilyen téren is. Hatványozottan igaz ez szezonális feladatokra, vagy ingadozó termelésre, mikor a nehezen megszerzett munkaerőnek csak időszakosan tudunk munkát adni, a feladatok végeztével viszont képtelenség állományban fenntartani a létszámot - ám később visszaszerezni őket szintén nem könnyű.

Legtöbb esetben a cégektől beérkező igényeket egy meglévő poolból próbáljuk teljesíteni, olyan emberekkel, akikkel már dolgoztunk együtt. Persze vannak olyan szituációk is, mikor bővíteni kell a toborzást. Ekkor erre szakosodott HR tanácsadóink és toborzóink gyorsabban és nagyobb erőforrásokkal fognak a feladathoz, és találják is meg a potenciális munkavállalókat, mint egy-egy cég HR osztálya tehetné. Ráadásul a csapat ilyenkor egy-egy nagyobb projekthez mindig számol pufferrel is, és annyi munkavállalót keres és oktat le, hogy fluktuáció esetén se legyen fennakadás a partnercégnél: így kvázi sztenderdizálódik az atipikus foglalkoztatás.

Számos alkalommal előfordul, hogy a bázist alkotó emberek tegnap még egyik településen összeszerelői munkát végeztek, másnap viszont mezőgazdasági feladatokba tudjuk bevonni őket egy másik helyen. 

Az atipikus foglalkoztatás előnyei

A cégeknek roppant kényelmes az atipikus foglalkoztatás, mivel az igény beadásán és a teljesítés leigazolásán kívül semmivel nem kell foglalkozniuk, hiszen mi elvégezünk helyettük mindent: toborzást, beosztást, utaztatást, NAV bejelentést, adminisztrációt, bérszámfejtést, majd kijelentést.

Fontos leszögezni, hogy az összetett és szakmai kiválasztást igénylő pozíciókra ez igen nehezen alkalmazható. Jó eséllyel egyik közvetítőnél sem fogunk találni “elfekvőben” értékesítőket, programozókat, de szakácsokat sem. Ezeknél a pozícióknál más módszerrel kell közelíteni, erre való a munkaerő közvetítés.

Atipikus foglalkoztatás a munkaerőhiány ellen

Az alma beérik, a kukorica címerezésre készen áll, a telefonbiznisz pörög, a gyártósor maximumon muzsikál, a Balatonpart virágzik és sorban állnak a lángosért. Aztán másnap az almát elveri a jég, a kukoricához nem lehet bemenni a sár miatt, felrobban egy-két mobilakksi és bedőlnek a megrendelések, a szalag leáll és a vízparti büfé sem pörög annyira esős időben.

A termelésingadozás útjai kifürkészhetetlenek, munkatársainkat viszont nem rángathatjuk zsinóron a jég vagy a csodás napsütés esetén sem.

Az atipikus foglalkoztatás munkaerőpiacán ellenben olyan munkakeresők vannak, akik számára pontosan ez a rugalmasság a fontos: sokan részmunkaidőben vagy általuk alakítható óraszámban vállalnának egyszerű, könnyen betanulható rövidtávú feladatokat.

Egy jó HR szolgáltató tehát a két végletben gondolkodó tábort kapcsolja össze: az akut, munkaerőigénnyel küzdő munkáltatókat a rugalmas, egyszerű és gyors munkát kereső munkavállalókkal. Mindezt persze úgy, hogy az a cégeknek és a dolgozóknak is kifizetődő legyen.

Atipikus foglalkoztatási formák

Hazánkban több lehetőség is van a normál, teljes munkaidős foglalkoztatástól eltérő munkaviszonyban elhelyezkedni, illetve munkaerőt alkalmazni. A legismertebb formái a részmunkaidő vagy az egyszerűsített foglalkoztatás. Ezeket valószínűleg Ti is már jól ismeritek, jó eséllyel alkalmazzátok is a mindennapi működés során. Most nézzük meg azokat az eseteket, amikor egy szolgáltató vagy közvetítő cégen keresztül történik az atipikus foglalkoztatás.

Diákmunka - ha a költségek igenis számítanak!

A diákmunka nagy mozgásteret biztosít. Lényegében egyik napról a másikra bármekkora létszám rugalmasan mozgatható egész évben. Természetesen, ha a műszakokat a diákok iskola-rendjéhez tudjuk igazítani, akkor még sikeresebb lehet ez a megoldás.

Míg teljes, állományi foglalkoztatás esetén járulékokkal és adóval megterhelt bruttó bért kényszerül fizetni a cég, addig Iskolaszövetkezeteken keresztül 15% SZJA és a szolgáltatási díj merül csak fel. Ez is az atipikus foglalkoztatás előnye.

atipikus foglalkoztatás
Diákmunka, mint atipikus foglalkoztatás

A célcsoport itt tökéletesen körbehatárolható: 16 - 25 év közötti aktív vagy passzív, nappali tanulói jogviszonnyal rendelkező diákok. Fontos kiemelni, hogy a diákok nagyon sok esetben remek munkaerőnek bizonyulnak! Nagy rétegük a felsőoktatásban tanuló, céltudatos, rátermett fiatal, így legyen szó akár vendéglátásról, akár korai szakmai beállítottságot igénylő területről, jó választásnak bizonyulnak.
 

Gyorskölcsönzés - gyorsan, egyszerűen, kötöttségek nélkül!

Rugalmassága a diákmunkához hasonló. Itt is csak a ledolgozott órák után fizet az igénylő és tulajdonképpen bármikor, bármennyi embert mozgathat, akár egyik napról a másikra.

Fontos, hogy gyorskölcsönzés keretein belül nem számíthat hosszútávú elköteleződésre a munkavállalóktól -  ellenben gond nélkül feloldható a termelés időszakos apadásával egyidőben a létszám is, ezzel jelentős megtakarítások érhetőek el.

A célcsoportot gyorskölcsönzésnél nem végzettséghez igazítjuk, sokkal inkább lokalizációnak megfelelően toborzunk - nagy volumennél céges buszokkal, bejárástámogatással tesszük vonzóvá az állásokat. A feladatok egyszerű mivolta, és a gyors betanítás lehetővé teszi, hogy olyan emberek is álláshoz jussanak - a cégek pedig munkavállalókhoz - akik komolyabb szakmai tudást igénylő munkaköröket nem tudnának betölteni, vagy akár megváltozott munkaképességűek.

A már említett pool, amit tervezett módon, akár éveken át, folyamatosan töltünk munkakeresőkkel nagy hatékonysággal oldja meg a fluktuációs problémákat. Bár nem minden alkalommal ugyanazokkal az emberekkel, de a létszám minden megrendelt napon készen áll a feladatokra, ezzel a termelés gördülékenységét elősegítve. Fontos, hogy valóban az egyszerűbb, könnyen betanulható munkakörök esetében gondolkodjunk gyorskölcsönzés igénybevételében!

Munkaerő kölcsönzés - ha nem csak ma van munka!

Ez az atipikus foglalkoztatás a diákmunkához képest kevésbé rugalmas forma, ellenben számos előnyös tulajdonsággal bír. Általában fizikai munkások pozícióját, illetve középtávon stabilitást igénylő munkaköröket érdemes betölteni vele.

A munkaerő kölcsönzés egyik óriási előnye az, amiről rengeteg cég elfeledkezik: leveszi a cégek válláról a toborzás, kiválasztás, tesztelés, interjúztatás, HR gazdálkodás, munkaügyi adminisztráció - és specifikáltan még egyéb szolgáltatások - terhét. 

Mindezen feladatok ellátására egy-egy szervezetnek szüksége lenne munkaügyi osztályra, új szakértő kollégákra és persze rengeteg erőforrásra. Ez, pláne munkaerőhiány esetén nem egy elhanyagolható részlet!

Költségvonzatait tekintve a munkaerő kölcsönzés imént kifejtett összetettsége miatt hasonló tételre jön ki, mintha állományban foglalkoztatna a cég egy-egy munkavállalót. Az atipikus foglalkoztatás inkább ott forintosodik, ahol az így megspórolt plusz energiákat vizsgáljuk.

atipikus munka
Munkaerő kölcsönzés

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása

Egyre többen rúgják ki a doboz oldalát, és gondolkodnak új és új megoldásokban a helyzeteik kezelésére. Most egy lehetséges (és működő) megoldásról, a külföldi munkavállalók bevonzásáról és alkalmazásuknak lehetőségeiről írunk. Ugyanis a jelenlegi gazdasági légkörben a hazai vállalkozások számára ez egy okos megoldás lehet rövid, de akár hosszabb távon is!

12

Küldj egy tapsot ha tetszett

12