Összes bejegyzés

Adóelőleg nyilatkozat kitöltése: útmutató (2024)

mi az az adóelőleg nyilatkozat?

Az adóelőleg-nyilatkozatok olyan fontos dokumentumok, amelyekkel minden munkavállaló befolyásolhatja a jövedelméből levont adóelőleg összegét. Ezzel a munkavállaló is jól jár, hiszen több anyagi juttatás érheti a markát. 

Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan töltheted ki egyszerűen az adóelőleg nyilatkozatok webes nyomtatványait a NAV honlapján található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével. A 2024-es évre vonatkozó nyilatkozatok már most kitölthetők.

Olvasd el cikkünket, és töltsd ki az adóelőleg nyilatkozatodat magabiztosan!

Mi az az adóelőleg nyilatkozat és kinek kell kitölteni?

Mindenkinek, aki jövedelme után személyi jövedelemadót (SZJA) fizet, fontosak lehetnek azok a nyilatkozatok, melyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 1-jével elérhetővé tett honlapján. Ezek segítségével a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell év közbeni adóelőleg megállapításukról, a családi adókedvezmény igénybevételének módjáról. A dokumentumok között helyet kapott a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményére vonatkozó sablon is.

  • A magánszemélynek adóelőleg-nyilatkozatot kell tenni ahhoz, hogy a munkáltató, kifizető a kedvezmények, költségek figyelembevételével állapítsa meg és vonja le az adóelőleget.

Az így leadott nyilatkozatok befolyásolják, hogy mennyi adót vonnak le a jövedelmünkből az adott tárgyévben.

  • Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. 
  • A dokumentumot online is be lehet nyújtani a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amelynek használatához mindössze KAÜ-azonosítás – például ügyfélkapus hozzáférés – szükséges.

Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Fontos, hogy 2024. január 1-től fontos adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetőek, nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek.

Az, aki:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére,
  • személyi kedvezményre, vagy
  • első házasok kedvezményére

jogosult, kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését.

A nyilatkozat kitöltésének határideje

Minden év januárjától elérhetővé válnak az aktuális adóelőleg nyilatkozatok sablonjai. Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitölteni és leadni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket.

  • Azonban, ha év közben változik a jogosultságunk (pl. házasságkötés, gyermek születése), akkor 15 napon belül be kell jelenteni a változást. Ezt megtehető ügyfélkapun keresztül, vagy papír alapon is.

Általában a nyilatkozatok leadásának javasolt határideje: az adott év januári hónapjának a vége. 

Ha eddig az időpontig nem küldjük be valamilyen formában az igényléseket, akkor már csak a következő hónapra lehetséges érvényesíteni azokat. Így például a januárra járó adóelőleg kedvezményeket majd csak a jövő évi adóbevallásodban van mód rendezni, visszaigényelni. 

az adóelőleg nyilatkozat kitöltése elektronikusan, lépésről lépésre

Adóelőleg nyilatkozat kitöltési útmutató: lépésről lépésre!

1. lépés: Belépés az ONYA-ba

Az ONYA-ba ügyfélkapus regisztrációval lehet gyorsan és egyszerűen belépni.

A 2024. évi Nemzeti Adó és Vámhivatal adóelőleg-nyilatkozatokat .DOCX és .PDF formátumokban is le lehet tölteni a NAV weboldaláról.

  • A webes nyomtatványok a NAV honlap bal oldalán található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásra (ONYA) kattintva, vagy a https://onya.nav.gov.hu elérési útvonalon érhetőek el.
  • Belépés után az Új nyomtatvány/bejelentés csempe megnyitásával jelenik meg – többek között – az Adóelőleg-nyilatkozatok csempe, ami után kiválaszthatóak a nyilatkozatok.

2. lépés: Nyomtatvány kiválasztása

Az ONYA belépést követően a kezdő oldalán az Új nyomtatvány / bejelentés feliratú gombra kell kattintani, hogy nekikezdhessünk az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésének. Majd a NYILATKOZATOK menüpont legörgetése után az Adóelőleg-nyilatkozatok almenüpontra kattintva az alábbi nyomtatványok válnak elérhetővé:

  • 30 év alatti anyák kedvezménye (ANYA30)
  • Családi kedvezmény (ANYCSK)
  • Első házasok kedvezménye (ANYEHK)
  • Figyelembe vehető költségek (ANYKTG)
  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (ANYNTA)
  • Személyi kedvezmény (ANYSZK)
  • 25 év alattiak (nemleges) (ANY25NEM)
  • Külföldi illetőségűek kiegészítő nyilatkozata (ANYKIM)

Egyesével válasszuk ki a számunkra aktuális nyilatkozatok sablonjait. 

3. lépés: A nyilatkozat kitöltése

A nyomtatvány kitöltése során a következő adatokat kell megadni:

  • Személyes adatok: név, adóazonosító jel
  • Munkáltató kifizető adatai

A kitöltés során segítséget nyújthat a nyomtatványhoz kapcsolódó jobb oldalon található Kitöltési útmutató csempe. (Például, ha nem tudjuk mennyit kell fizetni a munkáltatónak, ha igényeljük az adott kedvezményt)

4. lépés: A nyilatkozat ellenőrzése és beküldése

A kitöltött nyilatkozat mentését követően javasoljuk az ellenőrzés gombra való kattintást, ha a rendszer automatikusan nem küld figyelmeztetést és javítási módot. Ha készen vagyunk, a VÉGLEGESÍTÉS feliratra kattintva jelezhetjük a rendszernek, hogy befejeznénk. A BEADÁS gombra kattintást követően a NAV továbbítja a nyilatkozatot a megadott címre.

+1 Viapan tipp!

Célszerű egy könyvelővel vagy adótanácsadóval alaposan átbeszélni a saját esetünket, hogy abban a helyzetben mi a javaslata, milyen esetleges nyilatkozati sorrend alkalmazása jelenti a legjobb megoldást számunkra.

Ezzel elkerülhető, hogy saját magunknak kárt okozzunk egy meggondolatlan/átgondolatlan nyilatkozat kitöltéssel, beküldéssel!

ONYA belépés

Itt tudsz belépni, és a fenti lépéseket követve kitölteni az online adóelőleg nyomtatványokat: https://onya.nav.gov.hu

HA kíváncsi vagy, hogy munkáltatód fizeti-e utánad a járulékokat, akkor segítünk ellenőrizni a munka- és a társadalombiztosítási jogviszonyodat az összes munkaviszony lekérdezése blogcikkünkben. 

HA pedig álláskereső vagy és nem tudod, mennyi az egészségügyi járulék összege 2024-ben, akkor megmutatjuk hogyan és kinek kell befizetni. Ehhez olvasd el az Egészségügyi járulék, TB járulék összege 2024-ben aktuális cikkünket. Egy jó állásért pedig nézz szét az aktuális munkáink között!

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1