Összes bejegyzés

Miből lesz a cserebogár? - HR szakmai utánpótlás és tehetséggondozás

HR utánpótlás

Miből lesz a cserebogár? - HR szakmai utánpótlás és tehetséggondozás

Megvan az az érzés, amikor régi exkollégáiddal találkozol és egymásután jönnek az emlékek, sztorizgattok, szakmáztok és elmesélitek, hogy kiből mi lett amióta nem találkoztatok? Ilyen volt idén a pécsi HR Fest by Viapan rendezvényén is az a kerekasztal-beszélgetés, ahol a nálunk felnevelkedett HR-esek idézték meg kicsit a múltat volt főnökük segítségével. Na, de ne fussunk ennyire előre.

Kezdetekről, közös kapcsolódásokról, a HR szakma szépségéről és a HR-s karrierépítésről elevenítette fel őszintén emlékeit és tapasztalatait három, a Viapan berkein belül „nevelkedett” szakember idén márciusban a HR Fest színpadán. „Ez a találkozás lehetőséget adott, hogy kölcsönösen inspirálják egymást és szélesebb perspektívát kapjanak arról, hogyan formálja jelenüket és jövőjüket az emberi erőforrások terén elért fejlődésük” – elevenítette fel Miseta Gábor, a kerekasztalbeszélgetés moderátora, a Viapan recruitment igazgatója.

Szolgáltatói oldalról vállalati oldalra – Hol kezdődik a HR-es karrierút?

Az első, Pécsett szervezett HR Fest by Viapan kerekasztalbeszélgetésünkön három olyan szakembert eresztettünk össze korábbi vezető kollégájukkal, akik mind ugyanannál a nagy HR ügynökségnél kezdték pályájukat. A Viapantól induló és azóta különböző menő pozíciókban elhelyezkedettek részéről Gáll Anikó, aki ma már wellbeing és HR menedzser a Precognox nevű cégnél, elmesélte, hogy anno nem is gondolkozott HR területben, nem voltak olyan álmai, hogy emberekkel foglalkozzon. Minden úgy indult, hogy egyetem mellett szeretett volna elhelyezkedni és dolgozni.

HR szakmai karrierépítés

A pécsi HR Fest kerekasztalbeszélgetése után - 2023. március 23. 
„Amire tisztán emlékszem, hogy pont a 23. születésnapomon volt egy meglepően oldott hangulatú interjúm Miseta Gáborral, majd felvettetek. A többi már történelem.” (Gáll Anikó)

A kezdeti lépések sokszor bizonytalanok, egy új szakmát elsajátítani kihívásokkal jár. Hosszútávon nagyon kifizetődő döntés egy HR ügynökségnél kezdeni, hiszen sokféle vállalattal és iparággal lehet találkozni, ami lehetővé teszi a széleskörű tapasztalatszerzést. A különböző vállalati környezetek megismerése segít a HR-esnek, hogy a későbbi előremenetelnél már jobban megértse a különböző cégek és szektorok sajátosságait. „Megismertem a klasszikus recruitment és szakember kiválasztás minden területét, fortélyát. A kék galléros toborzástól a szakmai munkakörökön keresztül, az akkor még igazán nehéz speciális mérnök munkakörökig mindent” – tekintett vissza Gáll Anikó Viapanos éveire. Rámutatott: „Bár meglepően hangozhat, de ez a sok tudás, tapasztalat vezetett ahhoz a pályához, ahol most vagyok. Ehhez kellett Miseta Gábor szakmai felkészültsége és kiemelkedő mentorálási képessége és az a nyitottság is a szervezet részéről, ami által lehetőséget kaptam a szervezetfejlesztés területén kipróbálni magam.”

Ahogy egy házat sem húzunk fel homokos, ingatag talajra, úgy a jövőt, sikeres karriert sem lehet részleges ismeretekre építeni. „Olyan támogató és bátorító közeget biztosítunk, ahol biztos alapot tudunk adni a fejlődésnek” – hangsúlyozta a recruitment igazgató.
Az ügynökségeknél való munka során a toborzási folyamat minden részlete megismerhető. Elsajátítható és megtanulható az álláshirdetések készítése, az interjúztatás, a jelöltkiválasztás és az onboarding folyamatok minden csínja-bínja. „Ezek az ismeretek későbbi HR-menedzserként nagy előnyt jelenthetnek, mivel pontosan érti majd a szakember, hogyan lehet a legjobban megtalálni, kiválasztani és beilleszteni a megfelelő munkaerőt a vállalatba” – részletezte Miseta Gábor. Ezt támasztja alá Gáll Anikó története is, aki kitért arra is, hogy rengeteg támogatást és visszajelzést kaptak gyakornokként és később is, amikor már önállóan vittek projekteket.

…, hogy korán révbe érj…

Az elhangzott történetek és a szakmai karrierépítés folyamatai is mind azt támasztják alá, hogy egy HR ügynökségnél kezdeni a pályafutást óriási előny. Míg a legtöbb munkatársad csak kapálózik, te már tudod, hogy hogyan állj neki, mi a munkafolyamat, esetleg a megszerzett kapcsolati hálóra támaszkodva egy órán belül tudsz 10 személyt is interjúra behívni. Ez olyan, mint kistermelőből egy konyha séfjének lenni. Tudod már, hogy mihez nyúlj, honnan szerezd be a legjobb alapanyagot, hogy aztán valami különlegeset alkoss.

Anikó bevallása szerint már elérte célját: „ebben a munkakörben minden eddig szerzett tapasztalatomat és számomra fontos készségemet, tudásomat tudom használni és tovább is tudom fejleszteni. Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy én most érzem, hogy elértem a célom abban a tekintetben, hogy mivel foglalkozom és azon vagyok, hogy ezt minél jobban, magasabb szinten tudjam csinálni.”

A Viapan, mint HR szakmai műhely

A Viapan által működtetett műhely a HR-esek tudásának és tapasztalatának megosztásán alapul. Olyan platformot teremtünk, ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik, és ahol a fiatalok tanulhatnak egymástól és a régi motoros kollégáktól. Az itt megszerzett szakmai jártasság és kapcsolatok révén a sokszor pályakezdő gyakornokoknak egyedülálló lehetősége nyílik a fejlődésre, a karrierépítésre, a készségek és képességek elsajátítására.

„Nem ritka, hogy konferenciákon vagy találkozókon egy felsőbb, vezetői pozícióból köszönnek rám volt gyakornokaink. Jó látni a sikereiket akár élőben, akár a Linkedin-en” – osztotta meg Miseta Gábor, aki megjegyezte, hogy az elmúlt körülbelül 5 évben 60 lelkes és ambiciózus fiatal HR szakember járta végig a Viapannál az első lépéseket, és tanulhatott kollégáinktól, akik bevezették őket ezen izgalmas terület fortélyaiba. Az általunk kialakított képzési program és a személyre szabott mentorálás révén nem csak a HR alapjait sajátították el, hanem megismerkedtek azokkal a kihívásokkal és lehetőségekkel is, amelyekkel a valós üzleti környezetben is találkozni fognak. Mindez számunkra is megerősítés, hogy a fiatal tehetségek támogatása hosszú távon is eredményeket hoz. Hiszen a Viapan elhivatott abban, hogy a HR szakma minőségét emelje és az iparág jövőbeli vezetőit kinevelje. Négy országban közel 20 irodával vagyunk jelen, amelyekbe tapasztalt kollégáink hathatós közreműködésével képezzük a HR szakma következő generációját. Szakmai műhelyünk továbbra is elkötelezett abban, hogy a fiatalok számára inspirációt, tudást és kapcsolatokat nyújtson, hozzájárulva ezzel a HR szakma folyamatos fejlődéséhez.

Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulunk a HR szakemberek fejlődéséhez, és lehetőséget teremtünk számukra a készségek elsajátítására, a kiemelkedő eredmények elérésére és a sikeres karrierépítésre.

Bízunk benne, hogy a jövőben további tehetségeknek adhatunk lehetőséget a humánerőforráson belüli szakmai kiteljesedésre. 

6

Küldj egy tapsot ha tetszett

6