Összes bejegyzés

Nyugdíjas foglalkoztatás pandémia idején

Déli Szomszédok nyugdíjas munka

Nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás a pandémia alatt

A járvány első hullámában komoly dilemmát jelentett a Viapan Group cégcsoporthoz tartozó Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezetnek, hogy milyen választ adjon a nyugdíjas foglalkoztatás kérdéseire. Egyfelől a kormányzati szándék és a tudományos álláspont is az volt, hogy az idősek a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, így cél volt, hogy lehetőleg a legkevesebb kontaktusuk legyen. Természetesen ezt a Déli Szomszédok is maximálisan elfogadta, ugyanakkor a legnagyobb nyugdíjas szövetkezetként felelősséget éreztünk abban is, hogy munkát biztosítsunk a szövetkezeti tagjainknak.

A kezdeti teljes leállást fokozatos, óvatos nyitás követte, és a második-harmadik hullámra már kidolgoztuk azokat a megoldásokat, amelyek segítségével óvni tudtuk nyugdíjas tagjaink egészségét. Partnereink természetesen hasonlóképpen fokozottan ügyeltek a higiéniás szabályok betartására. 

Az eltelt hónapokban, úgy hisszük, kellő mennyiségű tapasztalatot gyűjtöttünk ahhoz, hogy be tudjunk számolni a nyugdíjas munka alakulásáról 2020-ban.

Partnerelégedettség mérése a nyugdíjas foglalkoztatás minőségének emelésére

Annak érdekében, hogy valóban alapos tapasztalatokat oszthassunk meg, valamint hogy fejleszthessük szolgáltatásunkat, 2020 decembere és 2021 februárja között elégedettség-felmérést végeztünk a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet partnerei körében. Vizsgáltuk a koronavírus-járvány hatásait, az ebből adódó nehézségeket, az intézkedések következményeit a nyugdíjas foglalkoztatásra. Visszajelzést kértünk partnereink elégedettségéről, véleményéről is. 

A felmérést közel 100 cég töltötte ki. A legtöbb válasz Pécsről érkezett, és kecskeméti, budapesti cégek is szép számmal adtak nekünk visszajelzést.

Az első kérdésünk az volt, hogy milyen hatással volt a 2020-as év a vállalatokra. Jó hír, hogy a megkérdezettek kb. 61%-ának nem kellett radikális változtatásokat eszközölnie, a járványnak nem volt nagyobb negatív hatása a vállalkozására, és így a nyugdíjas munkákat is kínálni tudták továbbra is. 3 partnerünk úgy nyilatkozott, hogy a 2020-as évnek kedvező hatásai voltak, ami a megnövekedett megrendelési volumennek köszönhető. A résztvevők kb. 35%-a nyilatkozott arról, hogy a járványhelyzetnek többnyire negatív hatása volt a vállalkozására. Minden ilyen esetben lehetőség nyílt arra, hogy egyeztessenek szakértőnkkel, aki igény szerint alternatívákat dolgozott ki a munkaerő-állományra, annak összetételére, esetleg átrendezték a munkaerőigényt. A válaszadó partnereink 20%-a sajnálatos módon leépítésre kényszerült. 

A munkaerő-kölcsönzés és a diák- illetve nyugdíjas foglalkoztatás éppen a termelés ingadozásából adódó változó létszámigényre kínál megoldást. Ez a flexibilis szolgáltatás éppen olyan esetekben hasznosítható, amikor akár naponta változnak a körülmények.

Nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás: tapasztalatok

Arra a kérdésre, hogy humánerőforrás terén milyen fejlesztéseket, újításokat terveznek a jövő évre, megkérdezett partnereink 61%-a azt válaszolta, hogy nem tervez olyan újítást, amely a munkaerő-létszámot befolyásolná. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben általában a tavalyihoz hasonló megrendelési volumennel számolhatunk. Jó hír viszont, hogy 16% mondta biztosra: a 2021-es évben tervezik a diák és nyugdíjas dolgozók létszámának bővítését! A megkérdezettek nagyjából 10%-a tervez olyan újításokat, mely létszámnöveléssel jár, de nem feltétlenül nyugdíjasokra számítanak, vagy még nincs erről információ. 

E partnereink bizton számíthatnak arra, hogy szakértőink akár helyben, akár videokonferencia formájában kiszámítják a lehetséges opciókat, és többféle munkaerő-bővítési konstrukciókat is ajánlanak. 

A Déli Szomszédok a pandémia alatt is megállja a helyét

Megkérdeztük azt is, mennyire elégedettek a cégek szolgáltatásainkkal. A válaszadók túlnyomó többsége maradéktalanul elégedett, vagy nem gondolja, hogy szükséges volna bármin is változtatni. A kritikák általában a jelöltek előszűrésével kapcsoatban érkeztek, amivel kapcsolatban máris megtettük a javító intézkedéseket. 

A körülményekhez képest jó évet zártunk tehát, és a Déli Szomszédok a jelen körülmények képest is megállja a helyét. Bízunk benne, hogy 2021 már a felfutás éve lesz, mi pedig újult erővel, fejlesztett szolgáltatási folyamattal állunk partnereink rendelkezésére.  

11

Küldj egy tapsot ha tetszett

11