Összes bejegyzés

Munkaerőhiány 2021? Diákmunka a megoldás

Diákmunka a munkaerőhiány ellen

Munkaerőhiány 2021: munkaerőpiaci körkép 

2021 mintha kezdené lekörözni a méltán rossz emlékű 2020-as évet. Tavaly tavasszal rengetegen veszítették el a munkájukat, amit a nyár valamennyire kompenzált, és érdekes módon az önkéntes fluktuáció is nőtt. Őszre mintha lecsillapodott volna a munkaerőpiac, legalábbis a Viapan Group szakemberei azt látták, hogy a Partnereink kezdenek bizakodni, új munkaerőt felvenni. 2021-ben a lezárások is beavatkoztak a munkaerőpiac alakulásába: sok, a szoros kontaktusokra épülő ágazatokban működő kisvállalkozó szüneteltette vállalkozását, és jelentős részük ideiglenesen megjelent a logisztika, kereskedelem szektoraiban. 

Bizonyos ágazatokban, így a mezőgazdaság, kereskedelem, logisztika terén a megnövekedett kereslet már tavaly is munkaerőhiányt okozott. Élelmiszerüzletek, higiéniás termékeket forgalmazó cégek, logisztikai központok hirdettek felvételt extra létszámokra, hiszen nem bírták a hirtelen rohamot. 2021 tavaszára viszont sok ilyen munkahely szenved attól, hogy alkalmazottai a koronavírus-fertőzés vagy annak szövődményei, hosszan elnyúló egészségügyi következményei miatt nincs elég munkaerő. Számos partnerünk számol be arról, hogy rugalmas megoldásra volna szüksége az akár naponta változó létszámigény kezelésére.

Bizonytalan időben megoldás a diákmunka

Mi erre az igényre komplex megoldást kínálunk atipikus foglalkoztatási formákkal. A jelen helyzetben egészségi állapotukat, terhelhetőségüket és szabadidejüket tekintve is a diákok jelentik a legjobb megoldást a munkaerőhiányra. 

Rugalmas munkaerő

Ugyan a középiskolás korosztálynak az online oktatás is csaknem ugyanannyi idejét veszi el, mint amikor bejárnak az iskolába, a Meló-Diák egyetemista tagjaitól azt halljuk, hogy kissé rugalmasabban tudják alakítani a tanulással töltött időt. Ez jó hír a műszakok, munkaidő beosztása szempontjából. A diákok jó része akár éjszakai műszakban is szívesen vállal munkát, különösen ha a közlekedés megoldható. Cégcsoportunk tagja, a Meló-Diák ezt akár buszjárat megszervezésével is tudja segíteni.

Egészségügyi szempontból is megoldás a diákmunka

Természetesen nem garantált, hogy a fiatalabb korosztályok egészségesek maradnak a jelenlegi pandémiás helyzetben, de az előírások betartásával, fokozott óvatossággal még mindig a fiatalok azok, akik várhatóan a legkönnyebben vészelik át ezt az időszakot. Ezért is javasoljuk, hogy az Önök cége is építsen diákmunkásokra.

Mezőgazdasági munkaerőhiány

A mezőgazdaságba nehéz munkaerőt toborozni, de a Meló-Diáknak sok éve bevált módszere van a diákmunkások bevonzására. Például a címerezés nálunk olyan buli, ami kifejezetten vonzza a tanulókat. A tanulság pedig az, hogy ez a nehéz munka igenis tud izgalmas - és jól fizető lenni, ezt pedig már diákok százai tudják.

Kereskedelem, logisztika - munkaerőhiány 2021-ben diákmunkásokkal kezelhető

A logisztika és a kereskedelem munkaerőhiányát is diákokkal javasoljuk megoldani. Itt is érték a diákmunkások terhelhetősége és rugalmassága, sőt a kereskedelemben a nyelvtudásukra is lehet építeni. 

Van tehát megoldás a jelenlegi helyzetre, és szakembereink az Önök rendelkezésére állnak sok száz cégnél már bevált megoldásainkkal. 

18

Küldj egy tapsot ha tetszett

18