Összes bejegyzés

Megváltozott munkaképességűek: mindannyiunk közös sikere

Betegséggel, fogyatékkal élő munkatársak a cégnél

A Viapan egyik legdinamikusabb üzletága megváltozott munkaképességűekkel foglalkozik

A Viapan Group egyik legújabb, alig pár éves, mégis egyik legdinamikusabb üzletága a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozó szakmai csoportunk. Mi, a Viapan Group, új utakra léptünk a HR-szolgáltatások terén, hogy minden munkavállalói réteget bevonjunk a foglalkoztatásba. Ez hasznos az álláskeresőknek, hiszen célirányosan tudunk megoldásokat az egyes csoportok szükségleteire, valamint hasznos a partnereinknek, mert komplex foglalkoztatási konstrukciókat kínálunk. Munkaerő-kölcsönzési és -közvetítési konstrukcióban, diák- nyugdíjas- felnőtt munkaerőt egyaránt kínálunk, és azt is felmérjük, hogy az adott munkakörben melyik réteg válik be . A szervezetek felmérése és a toborzás során multinacionális cégektől, nemzetközi innovációkból tanulunk, hogy inspirálhassuk a közép-európai partnereinket. Így elérhető utat mutatunk az emberközpontú toborzás terén.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának előnyei 

A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása egyszerre jelent több millió forint megtakarítást a cégeknek és plusz értékes munkaerőt, akiket akár szakképzett vagy diplomás munkakörökben is alkalmazni lehet. A Viapan Group hozzáadott értéke az, hogy alapos felmérést, szakmai tanácsadást biztosítunk, és megtaláljuk az Önöknek megfelelő munkaerőt. Felmérjük a munkahely adottságait, a munkakör követelményeit, és az adatbázisunkba jelentkező megváltozott munkaképességűeket is, így biztosítjuk, hogy a megfelelő pozícióba a megfelelő munkaerőt állítsuk be. 

Évek óta foglalkozunk megváltozott munkaképességűek integrációjával. Szolgáltatásunk tartalmazza az ingyenes igényfelmérést és szaktanácsadást, valamint a teljes körű toborzást, a munkakör-specifikusan tesztelt jelölteket. Az adatbázisunkban regisztrált “MMK-s” munkavállalók különféle háttérrel, lehetőségekkel rendelkeznek. Végzettségük és egészségkárosodásuk mértéke is sokféle. Azonban megfelelően kiválasztott munkakörben és jól szervezett beosztás esetén kiválóan tudják teljesíteni a feladatokat.

A Viapan Group tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességűek toborzása jóval könnyebb, mint a manapság nehezen elérhető “ép” munkaerőé. A tartósan beteg vagy fogyatékkal élő munkatársak lojálisak jól hasznosítható munkaerőt képeznek. Ezt partnereink is egyre inkább érzékelik, és a szolgáltatási területünkön élő megváltozott munkaképességű munkavállalók is felismerik a lehetőséget. A sikert mutatja, hogy a partnereinknek kiajánlható adatbázisunk átlépte az ezer fős határt, és tavalyhoz képest már nyárra megdupláztuk a közvetített “MMK”-s dolgozók számát.

Jellemző munkakörök megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása esetén

Az élelmiszeripar, húsipar, dohányipar, vendéglátás, gépipar, szolgáltatás egyaránt keresi a megváltozott munkaképességű munkaerőt. Mivel ez egy roppant heterogén csoport, a keresett munkakörök is szerteágazóak, de általánosságban elmondható, hogy ahol már gyakori a “leszázalékolt” munkaerő, azok az alábbi pozíciók: éttermi kisegítő, takarító, egyszerű ipari foglalkozású, csomagoló, udvaros, adminisztrátor, ügyfélszolgálati munkatárs. 

A rehabilitációs hozzájárulás megtakarítása

Évi több milliós megtakarítás érhető el megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával. Ugyanis rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük azoknak a munkáltatóknak, ahol a munkavállalók száma 25 fő feletti, de a megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát. Érdemes tehát a hozzájárulást is megtakarítani, és közben hasznos munkaerőhöz jutni. Ennek megszervezése sokszor nehéz, ezért nyújtjuk mi a hozzáadott szolgáltatásunkat a munkakör és a jelölt felmérése formájában. 

Megváltozott munkaképességű munkatársak a Viapannál

Nem csak a partnercégeinknek ajánljuk ezt a foglalkoztatási formát. Mi magunk is nagyon sokat teszünk azért, hogy új munkahelyeket teremtsünk a saját házunkon belül is a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak. Mi a Viapannál előtérbe helyezzük a társadalomtudatos munkaerőkiválasztást és a korszerű CSR szemléletet, és ez nem csak etikai értelemben teremt értéket, hanem a számok is azt mutatják, hogy megéri. 

A megváltozott munkaképességű álláskeresők - mint az egyik leghátrányosabb helyzetű célcsoport - munkaerő-piaci integrációját a munkaerő közvetítési szolgáltatásunk mellet akkreditált foglalkoztatóként üzemi és irodai munkalehetőségek keretében is elősegítjük. 2017 óta foglalkoztatunk kecskeméti akkreditált telephelyünkön megváltozott munkaképességű munkavállalókat, több mint 30 főt. 

Kaposvári call centerünk sikere a “leszázalékolt” dolgozóknak köszönhető

2021 novemberében új akkreditált telephelyünk létesült Kaposváron. Megváltozott munkaképességű munkavállalóink az új telephelyen telefoninformációs (call center) szakmai tevékenységet látnak el. 2022 végére pedig újabb akkreditált foglalkoztatási hely létesítése van kilátásban, ahol a dolgozók ipari munkafeladatokat látnak majd el.

“MMK-s” munkavállalóink egészségkárosodásának mértéke különféle, jellemzően 40-60%. Többségükben daganatos vagy keringési megbetegedések, mozgásszervi bántalmak, pszichiátriai megbetegedések miatt lettek “leszázalékolva”. A rehabilitációs foglalkoztatáshoz biztosítottuk a rehabilitációt segítő tanácsadói és mentori szolgáltatásokat. A nyújtott segítő szolgáltatások széles skálája mind a munkateljesítmény növekedésére, mind az általános hangulatra pozitív hatást gyakorol. A közösségbe beilleszkedés, a közösséghez tartozás, a napi munkarutin, a munkafolyamatokban történő napi szintű segítség mind hozzájárul ahhoz, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalóink attitűdjei és teljesítménye is egyre kiválóbb legyen. A segítő szolgáltatások biztosításának is jelentős szerepe van abban, hogy cégünknél a munkavállalók szívesen dolgoznak. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása tehát értéket teremt szellemi és anyagi értelemben egyaránt: a szakértő segítséget pedig saját tapasztalatunkra alapozva kínáljuk partnereinknek. 

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3