Összes bejegyzés

Mindenkinek előnyös megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni

megváltozott munkaképességűek előnyei

Társadalmi felelősségvállalás

Sok vállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, és ezek egy része az adventi időszakra esik. A rászorulók segítése szívet melengető cselekedet és tökéletes csapatépítési lehetőség, de valljuk be, erre nem csak időnként, hanem egész évben szükség volna. 

A Viapan Group jelszava régóta az, hogy mindenkinek megadjuk a munka örömét, de felismertük, hogy a legnehezebb helyzetben levők esetében azt kell tennünk, hogy megadjuk nekik… a munkát magát. Adventi sorozatunk első részében örömmel számolunk be a társadalmi felelősségvállalás terén 2019-ben szerzett tapasztalatainkról. 

Megváltozott munkaképességűek Magyarországon

A KSH adatai szerint a magyar aktív korú lakosság (kb 5,6 millió fő) mintegy tizede (550 000 fő) megváltozott munkaképességű. Túlnyomó többségük nem foglalkoztatott, ami azt jelenti, hogy a legtöbb megváltozott munkaképességű személy nincs jelen a munkaerőpiacon, ami a lecsúszásnak, mélyszegénnyé válásnak a veszélyét hordozza magában.

A rendkívül nehéz helyzetben levő személyek többsége nem “csak” anyagi téren marad el az átlagtól, de a munkaerő-piaci tapasztalatokat sem tudja megszerezni, így egyre bátortalanabbul kezd neki az álláskeresésnek, ha nekikezd egyáltalán. 

Kiaknázatlan munkavállalói réteg

A mérleg másik serpenyőjében az unásig ismételt munkaerőhiány található: a vállalatok egyre nehezebben találnak megbízható dolgozókat, ahogyan bizonyára az Önök cége is tapasztalja. Az előbb említett félmillió megváltozott munkaképességű személynek legalább a harmada képes valamilyen munkavégzésre. 

megváltozott munkaképesség

Lehetséges munkakörök

A megváltozott munkaképesség nagyon sokféle lehet: a mi munkatársainkat gyakran pszichés, mozgásszervi, érrendszeri betegek keresik fel. Van, akin alig észrevehető az állapota, azaz gond nélkül integrálható a legtöbb munkahelyre. Másoknak esetleg speciális feltételek, körülmények szükségesek, valamint az a rugalmasság, hogy részmunkaidőben dolgozhassanak. 

Anyagi előnyök a cége számára

Azt sem felejthetjük el, hogy azok a cégek, amelyeknél a munkavállalók száma 25 fő feletti, de a megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát, rehabilitációs hozzájárulást kötelesek fizetni. Ennek mértéke a minimálbér kilencszerese/fő/év, azaz 2019-ben 1 341 000 Ft / fő/év. 

Ehhez csatlakozik az az előny is, hogy a mi szolgáltatásunk minden szervezést levesz a partnereink válláról. Mi végezzük a tanácsadást, segítünk a munkavállalónak az önéletrajz-írásban, felkészítjük és elkísérjük az interjúra, jelen vagyunk a munkahelyi integrációnál. Hálásak vagyunk rehabilitációs tanácsadó kollégáinknak, akik mindezt hatékonyan és empátiával teszik. 

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának előnyei

Cégcsoportunk rehabilitációs üzletágának és a 2019-ben létrejött Viapan Érték Programnak a vezérelve az, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén a számszerűsíthető előnyök összeforrnak a szolidaritás és az empátia diktálta megoldással. Hiszen mind a dolgozó, mind a vállalat jól jár anyagilag, és a munkatárs munkaerőpiacra történő visszaintegrálása a társadalom számára is hasznos - nem beszélve arról a sikerélményről, amit egy sors jobbá tétele jelent.

A Viapan Érték program sikertörténetei

A mi munkánk egyik felemelő pillanata az volt, amikor egy ügyfelünk évtizedek kilátástalansága után a mi munkaerő-piaci tanácsadásunk, integrációs programunk hatására talált munkát. Már másfél éve dolgozik a partnerünknél, ahol tökéletesen beilleszkedett, és többször kifejezte felénk, mennyire örül a lehetőségnek. 

Szintén szívet melengető, hogy egy fiatalembernek, aki korábban a diákmunka-üzletágunkon keresztül (azaz a Meló-Diáknál) dolgozott, minden követ megmozgatva állást tudtunk biztosítani, így egyenesen a kilakoltatás elől menekülhetett meg. 

Ez utóbbi történet is mutatja, hogy a sikerhez a Partnereink nyitottsága, együttműködése is szükséges. Azonban minden mást: szervezést, toborzást, érzékenyítést, integrációt mi megoldunk Önök helyett. Munkakör-specifikusan teszteljük a jelölteket, tanácsot adunk a foglalkoztatásukkal kapcsolatban. 

Önök pedig élvezhetik a plusz munkaerő és a megtakarítás előnyeit, valamint azt, hogy néhány megváltozott munkaképességű munkavállalónak megadták a munka lehetőségét, sőt örömét.

14

Küldj egy tapsot ha tetszett

14