Összes bejegyzés

Megoldás leépítés esetén atipikus foglalkoztatásnál

Proaktív hozzáállással gyorsan találtunk munkát

Leépítés - esettanulmány

Mikor is lehetne aktuálisabb egy cikk a változásokhoz való alkalmazkodásról, mint mostanában. Ebben az írásunkban a Viapan Group munkaerő-kölcsönzési üzletágának egy sikerét mutatjuk be, amely - reményeink szerint - inspirációul szolgálhat mások számára is.

A szolgáltatásaink gyorsan változó területein nagyon fontos, hogy az adódó lehetőségeket gyorsan felismerjük, és megfelelő szakmaisággal ki is használjuk őket. Előfordul, hogy a lehetőség egy rossz hír képében érkezik. HR-cég számára a legrosszabb hír a leépítés. 

Éveken át sikeresen dolgoztunk együtt egy siófoki partnercégünkkel munkaerő-kölcsönzés területén. Az évek alatt a partner a termelés ingadozásából fakadóan változó létszámigényeket támasztott az irodánk felé, amelynek a teljesítését természetesen kiemelten kezeltük. A projekt jelentőségét jelzi, hogy 2018 januárjában 6459 munkaórát teljesítettünk a cégnek kölcsönzött munkavállalóinkon keresztül.

Az elbocsátások kezdete

Ez a teljesítmény akkor a cégcsoport 4.-5. legnagyobb kölcsönzési projektjét jelentette. Sajnos ezt követően lassan apadni kezdett a megrendelés. A 2019-es év jelentős termékstruktúra-átalakítást hozott az üzem életében, ezért a korábban elkezdett leépítés fokozatosan folytatódott a kölcsönzött munkavállalóknál, és a saját állományuk átképzésével, átszervezésével igyekeztek lecsökkenteni üzemeltetési költségeiket. Már az elbocsátás első hulláma is aggasztott minket, ezért korán nekiálltunk egy B tervnek.

leépítés megoldás

Szükség is volt a B tervre. 2019 decemberében a partnernél jelentős létszámleépítést hajtottak végre, és az utolsó kölcsönzött munkavállalókat is elbocsátották. Ezt akkor nagyon rossz hírként értelmeztük, de mennünk kellett előre, keresnünk kellett a lehetőséget.

A gyors reagálás meghozta a gyümölcsét: megkerestük a siófoki és környékbeli gyártócégeket, hogy tömeges elbocsátás miatt jelentős számú, gyakorlott operátor munkavállaló fog rendelkezésünkre állni rövid határidőn belül. Az adódó lehetőséget egy autóipari beszállító használta ki, amely több lépcsőben nyújtott be hozzánk jelentős számú munkaerőigényt. Siófoki irodánk azonnal lépett, és megindult az állomány beléptetése. 

Megoldás a leépítésre

A kezdeti néhány fős létszám bevált, és a mi rugalmas és gyors munkánk is meggyőzte a céget, hogy további munkaerőt rendeljen tőlünk. Így 2019 decemberétől 2020. február végéig 16 kölcsönzött munkavállalónk összesen 6075 órát teljesített az autóipari vállalatnak.

Az atipikus foglalkoztatás előnye éppen ebben a gyorsaságban és rugalmasságban rejlik: ha szükséges, napok alatt képesek vagyunk munkába állítani a szükséges létszámot, amit az igényeknek megfelelően igazítunk felfelé vagy lefelé.  A teljesítési csoport koncepciója azt jelenti, hogy nagyobb számú munkaerőt tartunk készenlétben, és akár naponta váltakozó méretű műszakokat is megfelelően, hatékonyan ki tudunk állítani. Az atipikus foglalkoztatási formák további előnye, hogy egy-egy feladatra diák, nyugdíjas munkaerő is rendelkezésre áll nálunk, de széles körű tapasztalatunk van otthoni munka, távmunka terén. Ahol az emberi erő nem bevethető, vagy kiegészítésre szorul ott kollaboratív robotokkal is megoldható a feladat.

A sikertörténet tovább folytatódik, a lehetőség adott. Meg kell látnunk, meg kell csinálnunk - ez a jelmondatunk, amely sosem volt még ennyire aktuális. Ha az Ön cégének munkaerőre van szüksége akár csak kiegészítésként, beugrósként, keressen minket!

12

Küldj egy tapsot ha tetszett

12