Összes bejegyzés

KATA után: atipikus foglalkoztatás a megoldás

KATA törvény változása

KATA után: atipikus foglalkoztatás a kedvező adóterhekért

Nem irigylésre méltó most a katások helyzete. Váratlanul érte őket a KATA-törvény módosítása. A KATA részleges megszüntetése, átalakítása nem csak a vállalkozókra, hanem a cégekre nézve is komoly következményekkel jár, hiszen alig van olyan vállalat, amelynek ne lenne legalább egy-két “katás” alvállalkozója, beszállítója. Mi lehet a kiút? Bizonyos esetekben megoldás a volt katások alkalmazása teljes vagy részmunkaidőben, de két okból sem valószínű, hogy ez tömeges méretekben előforduljon. 

Egyrészt e jogviszonyok mögött sok esetben egyedi, projektalapú megbízások álltak. Számos szakembert: marketingeseket, grafikusokat, fordítókat és tolmácsokat, műszaki rajzolókat, tanácsadókat a legkülönfélébb szakmacsoportokból, nyelvtanárokat, trénereket, szerelőket, műszaki szakembereket, stb bíztak meg így a cégek eseti feladatokkal, ez pedig mostantól nem lesz lehetséges. 

Másrészt a cégek az év derekán (főleg nyáron, egyik napról a másikra…) nehezen alakítják át olyan mértékben a költségvetésüket, hogy beleférjen alkalmazásba venni az addig költségszámlával bedolgozó munkaerőt.

Mi változik a KATA-törvény módosítása után?

A mostani szabályozás szerint szeptember elsejétől ezt az adónemet a taxisok kivételével minden szakember csak magánszemélynek való számlázás esetén alkalmazhatja, és csak főállású egyéni vállalkozók katázhatnak. A kedvezményes adózás bevételi határa évi 12 millióról 18 millió forintra nő, a havi fizetendő adó pedig egységesen 50 ezer forint. Megszűnik tehát a mellékállású KATA lehetősége, és céges megbízónak nem lehet katásan számlázni többé.

Katás számlázott nekünk: mit tegyünk?

Ha egy cég az adó- és járulékterhek elkerülése érdekében választotta a katás számlázást, megteheti, hogy most alkalmazásba veszi az eddig megbízással foglalkoztatott szakembert. Itt felmerül, hogy a cég hogyan gazdálkodja ki a járulékterheket. Ha ez nem járható út, van megoldás járulékfizetés nélküli legális foglalkoztatásra!

Még nagyobb gondban lehetnek azok a cégek, amelyeknek esetenként dolgozik be több beszállító. A másik oldalról: mit tehet az a vállalkozó, akinek vegyes megbízói köre van? Vegyünk például egy céget, amely időnként fordítót alkalmaz, máskor pedig grafikusra van szüksége. Megbízotti oldalról példánkban szerepelhet egy tolmács, aki magánszemélyeknek is dolgozott, de céges megkereséseknek is eleget tett. Vagy egy takarító, aki egy irodaházat tartott rendben, de havi egy hétvégén egy háromgyerekes családhoz járt segíteni. Számukra első ránézésre az a kiút, hogy magasabb költségekkel járó adónemet választanak, ami áremelkedést jelenthet a megbízó cég számára. 

Van azonban egy kevésbé ismert, de legális és kedvező megoldás a számukra.

Ez a megoldás minden eddig leírt esetben az atipikus foglalkoztatás. 

Atipikus foglalkoztatás - a KATÁ-val közel azonos feltételekkel

Az atipikus foglalkoztatási megoldások körébe tartozik:

  • a diákmunka, melyért a Viapan Group esetében a Meló-Diák felel
  • a kisgyermekkel otthon levők alkalmazása a Kisgyermekes Déli Szomszédokon keresztül
  • a nyugdíjasok foglalkoztatása szövetkezeti keretek között, a Déli Szomszédoktól
  • valamint a munkaerő-kölcsönzés és az ún. gyorskölcsönzés a Viapan Dologidőtől

Mindegyik esetben hasonló háromoldalú jogviszonyról van szó. A munkaerő-kölcsönzésen keresztül bemutatjuk a folyamatot, amely a szövetkezeti foglalkoztatás esetén is nagyon hasonló. 

A kölcsönbeadó cég felveszi a munkavállalókat a saját állományába, és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó összes adminisztratív és pénzügyi feladatot ellátja.

A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt munkaszerződést. A munkavégzés a kölcsönvevő cégnél történik, így a kölcsönvevő cég feladata a munkaidő beosztása, a szakmai irányítás, a szabadság kiadása, a munkavégzés ellenőrzése. Egyúttal a kölcsönbeadó cég intézi a munkaszerződést, a munkáltatói bejelentéseket és bevallásokat, a bérszámfejtést és kifizetést, valamint a levont adóelőleg és járulékok befizetését. 

Azaz a kölcsönzés nem ró több adminisztratív terhet a partnercégre. Az elv hasonló a diákok, nyugdíjasok és kisgyermekesek foglalkoztatása esetén is, 

A munkaerő-kölcsönzés és az egyszerűsített foglalkoztatással történő kölcsönzés (azaz a gyorskölcsönzés) rugalmas megoldást jelent a cégeknek a kockázatok mérséklésére a változó körülmények között. Költséghatékony, legális és biztonságos foglalkoztatási forma, amellyel a munkavállaló érdekei sem sérülnek. Időt és erőforrást takarítunk meg Partnereinknek azzal, hogy mi intézzük a munkaügyi adminisztrációt.

Atipikus foglalkoztatás: kölcsönösen előnyös 

A munkaadó számára ez előnyös, hiszen a munkaerőt egy kölcsönző cégtől vagy iskolaszövetkezettől, nyugdíjas- vagy kisgyermekes szövetkezettől “bérli”, és a ledolgozott órákért költségszámlát kap. A munkavállaló pedig rendes bejelentett munkaviszonyban vagy szövetkezeti tagként dolgozik, ami számára nem jár hátránnyal. 

A Viapan Group hazánk egyik legrégebbi atipikusmunka-szolgáltatója. A cégcsoport tagja az ország legrégebbi iskolaszövetkezete, a Meló-Diák és a nyugdíjas-foglalkoztatásban úttörő Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet. A Viapan felméri a cégek igényeit, és a megfelelő munkavállalókat találja meg a legkedvezőbb feltételekkel. 

Az atipikus foglalkoztatás további előnye, hogy a Viapan biztosítja a teljes körű munkaügyi ügyintézést, azaz a partnercég és a munkavégző számára is a katás helyzethez hasonló feltételek érhetők el.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3