Összes bejegyzés

Jól fizető diákmunka? Mit vár el a diák? - Viapan

jól fizető diákmunka

Jól fizető diákmunka 1000 forintos órabér!!!

… csak egy átlagos diákmunka figyelemfelhívó-szövege. Azért mondjuk, hogy átlagos, mert a piacon jelenleg két típusú hirdetést találunk: vannak a valóban profi, részletes, munkaköri leírással, elvárásokkal, jutalmakkal és fejlődési lehetőségekkel megszövegezett hirdetések, és van egy másik fajta, sajnos szintén gyakori, ami így néz ki:

Pakolós munka diákoknak magas juttatással jövő szerdán, Tel.szám: 555-555 hívj minket!

És sajnos ezek azok a hirdetések, amik miatt a diákmunka sokak fejében még mindig degradálódik arra a szintre, hogy a fiatalokkal csak azokat a melókat csináltatják meg, amikhez nekik nincs kedvük, viszonylag alacsony órabérért, amit ők úgy hívnak: jól fizető diákmunka. 

Sokszor nem egyértelmű, hogy bruttóról vagy nettóról van-e szó, és talán nem is róható fel a diáknak, ha ennek nem kérdez utána - lehet, hogy nem is tudja, mi a különbség. Mert van, ahol nem tanítják. 

Szakmai gyakorlati lehetőség!

Célunk, hogy minden diákmunkára szakmai gyakorlatként lehessen tekinteni.

Mit értünk ezalatt? Szeretnénk, ha a legegyszerűbb “jól fizető diákmunka” is figyelmet és lehetőséget adna a diákoknak, nem csak jövedelmet. Hogy elkerüljük a félreértéseket: nem azt szeretnénk, ha minden munka szakmai gyakorlattá válna, hiszen tudjuk, hogy rengeteg az alkalmi foglalkoztatás. De közösen törekednünk kell arra, hogy akár egy egynapos munka is képviselhessen plusz értéket a diák számára. 

Motivált diákok… motiválatlan vállalatok?

1000 diáknak tettük fel a kérdést: nekik mi a jól fizető diákmunka? Milyen szakmai soft és hard skillekkel rendelkeznek, milyen tapasztalataik vannak, és egyáltalán mit dolgoznának szívesen. Kevés cég tekint úgy egy diákra, hogy a honlapjuk egy hibáját ő fogja majd kijavítani: pedig rengeteg IT-kompetenciával rendelkező diák is megkérdezésre került.

Legyen 2020 a diákmunkák forradalmának első éve! Amihez mi is kellünk, vállalati oldalról.

A pozitív munkakörnyezet kialakítása, a megfelelő bérezés, az önállóság biztosítása, a tanítani akarás és az utánpótlásképzés már rajtunk múlik. Partnereink is néha panaszkodnak a diákokra: keveset dolgoznak, motiválatlanok… De a cég vajon mindent megtett annak érdekében, hogy olyan szervezeti kultúra fogadja a diákot, amiben jól érezheti magát? Betanított őt megfelelően? Ügyelt arra, hogy hidat képezzen a generációs szakadékok között?

… de a diák mindig legyen motivált!

Diák-kompetenciák: amit megtudtunk a kérdőívünkből…

Kitöltőink 75%-a nagykorú… de 79%-uk írt munkatapasztalatot, ami azt jelenti, hogy a legtöbben már gimnáziumi éveik alatt elkezdenek dolgozni, igaz, ők főleg csak nyáron.

A diákok több mint felének van jogosítványa, így ez sem okozhat nekik akadályt a munkavégzésben.

diák munka jogosítvány

A diákok leginkább az alábbi soft skillekkel rendelkeznek:

  • együttműködés
  • alkalmazkodás
  • empátia
  • problémamegoldás
  • önállóság
  • kapcsolatteremtő képesség

Viszont vannak olyan képességeik, amiket betanulás vagy szakmai gyakorlat alatt, esetleg tréningekkel érdemes lehet fejleszteni:

  • asszertivitás
  • ügyfélorientáltság
  • döntési kompetencia
  • feladatkiadás
  • kockázatvállalás
  • időgazdálkodás
diákmunka soft skillek

A diákok nagy többsége írta, hogy a szervezés, íráskészség és adminisztráció azok a területek, melyben jól teljesítenek. Ezeket szorosan követi a fotózás, prezentáció. 

De nem elhanyagolható témakör az egészségügy, fordítás, marketing és grafika sem.

diákmunka hard skillek

A digitális fejlődést is elősegítheti a fiatalabb generáció: ők beleszülettek olyan megoldásokba, amiket az idősebbek csak tanulással sajátítanak el. A legtöbben az excelt, wordot tudják kezelni, de sokan jelölték az instagram és facebook business használatát is. 

Nem elhanyagolható, hogy érkezett jelölés a grafikai programokra, programozásra, webfejlesztésre, SEO-ra, CRM-re, UI/UX-re.

diákmunka it skillek

A diákok többsége megbízható munkaerővé válhat megfelelő munkakörnyezetben. Előre tervezni is szeretnek: a téli kutatásunk során a kitöltők 65%-a már jelezte, hogy érdeklődik a nyári munkáink iránt is. 

Foglalkoztasson Ön is diákot!

Tanulságosnak látta cikkünket, esetleg meggyőzték a fenti adatok? Olyan problémája van, amire hosszú távon, szakértő diák foglalkoztatásával megoldást találhatunk közösen?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2