Összes bejegyzés

Videóinterjú - Tanácsok, hogy könnyen menjen az online állásinterjú

videóinterjú

Tanácsok a videóinterjúra való felkészüléshez

A videóinterjúra való felkészülés tartalmi része ugyanúgy zajlik, mint a “rendes” esetekben. Gondold végig, milyen kérdések merülhetnek fel a végzettségeddel, az eddigi tapasztalataiddal kapcsolatban, és hogy mire lehet kíváncsi az interjúztató a megpályázott pozíció kapcsán. Válaszolj magadban azokra a szokásos kérdésekre, hogy miért jelentkeztél az állásra, miért vagy megfelelő erre a pozícióra, milyen terveid vannak. 

Gyakorolj!

A videóinterjú sajátosságaira is jó, ha felkészülsz. Vedd fel magad (akár a telefonoddal, webkameráddal), és nézd vissza a felvételt kritikus szemmel. Így láthatod meg, hogyan állítsd be előnyösebben az online állásinterjú előtt a fej- és testtartásodat, mimikádat, kézmozdulataidat. Van, akinek akad néhány furcsának tűnő mozdulata, érdekes szava járása, amit egy videó tudatosítani tud. Nem mondjuk azt, hogy ezen feltétlenül változtatni kell, de hasznos, ha látod magadat kívülről.

Csapó! Videóinterjú indul!

Teszteld a beállításaidat egy próbahívással: hívd fel egy ismerősödet, barátodat, és kérj tőle is visszajelzést, hogy milyen a kép: jó a beállítás, jól lehet látni téged, működik a kamera, a mikrofon? A mikrofon különösen fontos. Ne recsegjen, és hallható legyen a beszéded. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy online állásinterjú banális technikai malőrök miatt hiúsul meg. Amikor nem te beszélsz, némítsd le a mikrofonodat, hogy ne szűrődjön be semmilyen nemkívánatos hang.

Hogyan állítsd be a helyszínt?

A legjobb, ha természetes nappali fénynél tudsz videóinterjúzni. Semmiképpen ne a hátad mögött legyen a fény, mert akkor sötéten fogsz látszani, de az sem jó, ha ablakkal szemben vagy; főleg, ha tűz a nap. Azaz lehetőleg oldalról vagy ferdén érjen a fény.

A kamerába nézz!

Hajlamosak vagyunk a képernyőre nézni, miközben beszélünk, de ne tedd. Nézz a kamerába, hogy a másik fél lássa: rá figyelsz, hozzá beszélsz. A szemkontaktus, még ha virtuális is, segít megnyerni az illető bizalmát, szimpátiáját. Növelheted a közlésed hitelességét, ha a kamerába, azaz az interjúztató szemébe tekintesz. 

Még inkább törekedj az érthetőségre!

Mivel a videóinterjú során kicsivel kevesebb információ áll rólad rendelkezésre, mint egy személyes interjú esetén (azaz nem látni minden rezdülésedet, nem hallani minden apró megnyilvánulást), fontos, hogy érthetően és kifejezően kommunikálj. Beszélj érthetően, megfelelő hangerővel. Nem kell ordítanod, de semmiképp ne motyogj. Artikulálj, változtasd a beszédtempódat és a hangszínedet a témának megfelelően. Így fenntartod a másik fél figyelmét, és segíted a megértést.  

Csak az interjúra figyelj!

Kapcsold be a fókuszsegédet, vagy némíts le minden programot, ahonnan értesítések jöhetnek. Ne vonja el semmi a figyelmedet, és udvariatlanság is, ha mindig pittyeg a Messenger…

Légy pontos!

Az interjúztatóra valószínűleg még jó néhány online állásinterjú vár ma, ezért tartsd tiszteletben az időhatárokat! Érkezz egy-két perccel előbb, mint egy “rendes” interjúra, és igazodj a megbeszélt időkeretekhez! Ha olyan kérdést kapsz, amire adott idő alatt várják a választ, akkor figyeld az órát, és ne lépd túl a megadott perceket!

Öltözz úgy, mintha személyes interjúra mennél!

Öltözz elegánsan, mert így magadat is ráhangolod az interjúra. Ne viselj feltűnő ékszert vagy más, a figyelmet elvonó ruhát, kiegészítőt! Figyelj arra, hogy a csíkos és aprómintás mintázat ún. moiré-jelenséget hoz létre a felvételen, azaz az embernek káprázik tőle a szeme. 

Iktass ki minden zavaró tényezőt!

Ne most indítsd be a mosógépet, a családodat kérd meg, hogy ne hangoskodjanak, és lehetőleg egyedül legyél a szobában. Jó, ha kulcsra zárod az ajtót, mert még úgy jársz, mint a tudósító, akinek a kisfia a bébiszittert kicselezve totyogott bele az élő adásba. Ellenőrizd, hogy stabil-e a neted. Ne indíts el közben egy nagy méretű letöltést! Ha mobilnetről vagy, egy bejövő hívás bonthatja a kapcsolatot.

És ami a legfontosabb: ne szorongj attól, ha valami nem tökéletes. Valószínűleg az interjúztatónak is szakadt már meg a netkapcsolata, sétált már végig a macskája a billantyűzeten, vagy éppen egy sziréna hangja zavart bele az adásba. A lényeg úgyis az lesz, hogyan kezeled ezeket a váratlan helyzeteket. Ahogyan a munkád során is. 

29

Küldj egy tapsot ha tetszett

29