Összes bejegyzés

Videóinterjú - Tanácsok online állásinterjú előtt

videóinterjú

Mi az a videóinterjú?

A videó állásinterjú olyan interjúforma, amelyet videókonferencia eszközök segítségével vagy előre felvett videóüzenetek formájában hajtanak végre. Ez a munkáltató és a munkavállaló közötti távolságokat áthidaló módszer lehetővé teszi az interjú lebonyolítását akár különböző helyszínekről is, növelve ezzel az interjúkra való rugalmasságot és hatékonyságot.

Tanácsok a videóinterjúra való felkészüléshez

A videóinterjúra való felkészülés tartalmi része ugyanúgy zajlik, mint a “rendes” esetekben. Gondold végig, milyen kérdések merülhetnek fel a végzettségeddel, az eddigi tapasztalataiddal kapcsolatban, és hogy mire lehet kíváncsi az interjúztató a megpályázott pozíció kapcsán. Válaszolj magadban azokra a szokásos kérdésekre, hogy miért jelentkeztél az állásra, miért vagy megfelelő erre a pozícióra, milyen terveid vannak. 

Hogyan gyakorolj online interjú előtt?

A videóinterjú sajátosságaira is jó, ha felkészülsz. Vedd fel magad (akár a telefonoddal, webkameráddal), és nézd vissza a felvételt kritikus szemmel. Így láthatod meg, hogyan állítsd be előnyösebben az online állásinterjú előtt a fej- és testtartásodat, mimikádat, kézmozdulataidat. Van, akinek akad néhány furcsának tűnő mozdulata, érdekes szava járása, amit egy videó tudatosítani tud. Nem mondjuk azt, hogy ezen feltétlenül változtatni kell, de hasznos, ha látod magadat kívülről.

Videóinterjú indul!

Teszteld a beállításaidat egy próbahívással: hívd fel egy ismerősödet, barátodat, és kérj tőle is visszajelzést, hogy milyen a kép: jó a beállítás, jól lehet látni téged, működik a kamera, a mikrofon? A mikrofon különösen fontos. Ne recsegjen, és hallható legyen a beszéded. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy online állásinterjú banális technikai malőrök miatt hiúsul meg. Amikor nem te beszélsz, némítsd le a mikrofonodat, hogy ne szűrődjön be semmilyen nemkívánatos hang.

Videóinterjú háttér

A legjobb, ha természetes nappali fénynél tudsz videóinterjúzni. Semmiképpen ne a hátad mögött legyen a fény, mert akkor sötéten fogsz látszani, de az sem jó, ha ablakkal szemben vagy; főleg, ha tűz a nap. Azaz lehetőleg oldalról vagy ferdén érjen a fény.

Hová nézz online interjú során?

Hajlamosak vagyunk a képernyőre nézni, miközben beszélünk, de ne tedd. Nézz a kamerába, hogy a másik fél lássa: rá figyelsz, hozzá beszélsz. A szemkontaktus, még ha virtuális is, segít megnyerni az illető bizalmát, szimpátiáját. Növelheted a közlésed hitelességét, ha a kamerába, azaz az interjúztató szemébe tekintesz. 

Egyéb tippek online állásinterjú előtt

  • Csak az interjúra figyelj: Kapcsold be a fókuszsegédet, vagy némíts le minden programot, ahonnan értesítések jöhetnek. Ne vonja el semmi a figyelmedet, és udvariatlanság is, ha mindig pittyeg a Messenger…
  • Légy pontos!
  • Öltözz úgy, mintha személyes interjúra mennél!
  • Iktass ki minden zavaró tényezőt!
30

Küldj egy tapsot ha tetszett

30