Összes bejegyzés

Önéletrajz fotó tippek: méret, póz, beállítás

Önéletrajz fotó tippek

Kell-e önéletrajz fotó?

Mindig is vita tárgya volt, hogy egyáltalán kell-e önéletrajz fotó, vagy sem? Jogosan kérik-e vagy sem, kérhetik-e egyáltalán? Alapvetően milyen a jó CV-fénykép?

Az általános szabályokat unásig ismerjük,  az erről szóló cikkek többsége tovább nem is jut: az önéletrajz-fotó készüljön blúzban vagy ingben, öltönyben vagy kosztümben. Haladóbb írások már azt is leírják, hogy lehetőleg ne igazolványképet csatoljunk a CV-be, de a neten azt is olvashatjuk, hogy pont igazolványképet. Mi az igazság az önéletrajz fényképről?

Az ideális önéletrajz fotó beállítása

Színes legyen, vagy inkább szürkeárnyalatos? Inkább legyen szürkeárnyalatosban, úgy szolidabb benyomást kelt. Fontos a háttér: nem jó a hatalmas Audit támasztó, medence mellett vagy vitorláson pózoló kép. De egy jól sikerült buliképből is hiába vágjuk ki a saját arcunkat, ha a buli hátterét nem tudjuk eltüntetni. Hölgyeknél a kihívó pózok, villantós képek a legrosszabbak, és sajnos ilyenek rendszeresen jelennek meg CV-ken. 

Gyanús, ha 20 éves munkatapasztalattal érettségi tablóképet küldesz. Igenis vállald a mai arcodat, de a korod természetesen maradjon ki a CV-ből!

Az önéletrajz kép mérete

Az önéletrajz fénykép ideális mérete megegyezik az igazolványképével: 

  • 3,5 x 4,5 cm
  • vagy másképp 413 x 531 pixel. 

A felbontás esetén fontos, hogy a kiválasztott kép ne legyen pixeles vagy homályos. Manapság továbbá egyre gyakoribb egy körbe tenni az önéletrajz-képet, ilyen esetekben a 

  • 3,5 x 3,5 xm
  • vagy másképp 413 x 413 pixel a javasolt.
a jó önéletrajz kép mérete, felbontása

Melyik póz mit jelent egy önéletrajz fénykép esetén?

Fontos a testtartás: a behúzott nyak, felhúzott váll önbizalomhiányt sugall. A félig zárt szem és az erőltetetten tágra nyitott szem is a rosszul sikerült képek közé tartozik. 

Kerülendő:

  • a karba tett kéz (zárkózottságot sugall, és előnytelen mindenkinek),
  • egészalakos kép (több a hibázási lehetőség)
  • a csípőre tett kéz (kihívó, agresszív),
  • a mély dekoltázs (provokatív, kihívó)

Válasszunk olyan ruhadarabot, ami fényképen jól mutat rajtunk (sajnos néha a "fényképruha" és a jól viselhető ruha nem ugyanaz).

A legfontosabb tipp az önéletrajz kép csatolása előtt:

Ezeket persze nem gondolja végig tudatosan egyetlen önéletrajzot olvasó sem: ránéz a képre, és eldönti, tetszik-e vagy sem, amit lát, 1-2 másodperc alatt. Éppen ezért legalább mi lássunk előre a siker érdekében!

46

Küldj egy tapsot ha tetszett

46