Összes bejegyzés

Milyen fotó legyen az önéletrajzban?

Önéletrajz tippek

Örök kérdés: milyen képet helyezzünk az önéletrajzunkba? 

Mindig is vita tárgya volt, hogy egyáltalán legyen-e fénykép vagy sem az önéletrajzban. Jogosan kérik-e vagy sem, kérhetik-e egyáltalán? Alapvetően milyen a jó CV-fénykép?

Az általános szabályokat unásig ismerjük,  az erről szóló cikkek többsége tovább nem is jut: az önéletrajz-fotó készüljön blúzban vagy ingben, öltönyben vagy kosztümben. Haladóbb írások már azt is leírják, hogy lehetőleg ne igazolványképet csatoljunk a CV-be, de a neten azt is olvashatjuk, hogy pont igazolványképet.

A CV-fotó beállítása 

Színes legyen, vagy inkább szürkeárnyalatos? Inkább legyen szürkeárnyalatosban, úgy szolidabb benyomást kelt. Fontos a háttér: nem jó a hatalmas Audit támasztó, medence mellett vagy vitorláson pózoló kép. De egy jól sikerült buliképből is hiába vágjuk ki a saját arcunkat, ha a buli hátterét nem tudjuk eltüntetni. Hölgyeknél a kihívó pózok, villantós képek a legrosszabbak, és sajnos ilyenek rendszeresen jelennek meg CV-ken. 

Gyanús, ha 20 éves munkatapasztalattal érettségi tablóképet küldesz. Igenis vállald a mai arcodat, de a korod természetesen maradjon ki a CV-ből!

Milyen testtartással fotózkodj önéletrajzhoz?

Fontos a testtartás: a behúzott nyak, felhúzott váll önbizalomhiányt sugall. A félig zárt szem és az erőltetetten tágra nyitott szem is a rosszul sikerült képek közé tartozik. 

Kerülendő:

  • a karba tett kéz (zárkózottságot sugall, és előnytelen mindenkinek),
  • egészalakos kép (több a hibázási lehetőség)
  • a csípőre tett kéz (kihívó, agresszív),
  • a mély dekoltázs (provokatív, kihívó)

Válasszunk olyan ruhadarabot, ami fényképen jól mutat rajtunk (sajnos néha a "fényképruha" és a jól viselhető ruha nem ugyanaz).

És még egy tipp önéletrajzhoz fényképet készítőknek 

Ezeket persze nem gondolja végig tudatosan egyetlen önéletrajzot olvasó sem: ránéz a képre, és eldönti, tetszik-e vagy sem, amit lát, 1-2 másodperc alatt. Éppen ezért legalább mi lássunk előre a siker érdekében!

44

Küldj egy tapsot ha tetszett

44