Összes bejegyzés

Karrierváltás: mikor jön el az ideje?

Karrierváltás cover

Mikor jön el a karrierváltás ideje? Mik az előnyei és a hátrányai a munkahelyváltásnak, a pályaelhagyásnak?

Karrierváltás = munkahelyváltás? Nem egészen.

A karrier és a munkahelyváltás nem ugyanaz. Az első és legfontosabb, hogy megfelelő önismerettel lássuk:

  • a munkahelyi környezet okozza-e a motivációvesztést
  • vagy a munkakör, amit betöltünk?

Ha pedig anyagi okai vannak annak, hogy karrier- vagy munkahelyváltásra folyamodunk, akkor térképezzük fel, 

  • hogy más cégek esetén milyen anyagi konstrukciók mellett érhető el a meglévő munkahelyi pozíciónk
  • és milyen honoráriummal jár a vágyott pozíció betöltése?

Munkahelyet könnyebb változtatni mint karriert. Karrierváltás során több év munkatapasztalatnyi hátrányt kell ledolgoznunk. Ha ehhez kitartás és tehetség társul, ezt a hátrányt rövid idő alatt is lefaraghatjuk. Az anyagi motiváció viszont ehhez sok esetben nem elég.

A legtöbb kis- és középvállalatnál a karrierváltás szinte nem lehetséges a cégen belül, tehát egyből munkahelyváltással is jár. Nagyvállalatoknál, multiknál viszont lehetséges úgy pozíciót változtatni, hogy az egyébként kellemes környezettel és vállalati kultúrával rendelkező multinál maradjunk, csak más munkakörben. 

A pályaelhagyás előnyei

Nézzük, mik lehetnek a pályaelhagyás előnyei.

  • Egyéni növekedés: új soft és hard skillek elsajátítása, amik később még jól jöhetnek a munkaerőpiacon
  • Kiégés elkerülése: a változások hatására nem unjuk meg a munkakörünket, megtarthatjuk motivációnkat
  • Új ötletek és iparágak megismerése, amik később akár saját vállalkozás indítására sarkallhatnak
  • Új kapcsolaépítési lehetőségek
  • A család- és munkahely egyensúlyának megőrzése egyes munkakörökben nagyobb eséllyel fenntartható
  • Stressz elkerülése: a legfontosabb, hogy az új pozícióban jól érezzük magunkat!
  • Jobb anyagi lehetőségek: egy jobban fizető pálya is lehet indikátora a jelenlegi munka elhagyásának.

A karrierváltás hátrányai

A karrierváltás a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. Nem lesz minden jobb egyik napról a másikra, a karrierváltást hosszabb (akár 1-2 éven át tartó) átmeneti időszak követi. Ezalatt betanulhatunk az új munkába, viszont ez sokszor áldozatokkal jár. A tapasztalat hiánya miatt előfordulhat, hogy a karrierváltás után a fizetésünk kevesebb lesz - ezt viszont ellensúlyozhatja az, hogy a jövőben jóval többet kereshetünk. 

A kezdeti nehézségek során fontos, hogy megőrizzük céltudatosságunkat, motivációnkat, kitartásunkat. A karrierváltás sokszor az önbizalmunk csökkenésével jár, hiszen hirtelen elvesztjük senioritásunkat, és újra junior pozícióban találjuk magunkat. Így egy nálunk fiatalabb kollégától kell tanácsot, segítséget kérnünk.

Karrierváltás

Karrierváltás 40 felett: sosem késő!

A cégek nehezen fogadják be a karriermódosítókat. Legalábbis azokat, akik nem rögtön az egyetem, főiskola után váltottak, hanem jóval később. Fejvadásztól pedig szinte elképzelhetetlen hogy egy nyitott pozícióra olyan munkatársat ajánljon, aki azt megelőzően egyáltalán nem dolgozott még az adott szakmai területen, vagyis nem rendelkezik releváns piaci tudással. A pályamódosítás a frissen végzettek számára megy viszonylag egyszerűen. A váltási esélyeket tekintve ugyanakkor nagy a különbség például a klasszikus bölcsész szakokat (például magyar, történelem, filozófia) illetve a nyelvszakot (angol, német, spanyol olasz) végzettek között.

A multinacionális vállalatnál dolgozók egyébként a karriermódosítás szempontjából szerencsésebbek, mint akik kis cégnél tevékenykednek. Egy multinál ugyanis van esély arra, hogy például az addig marketingesként dolgozó kolléga értékesítőként is kipróbálja magát a szakirányú tudás megszerzése után. A kis cégeknél viszont ez szinte elképzelhetetlen.

Mint a fentiekből is kiderül, a sikeres karriermódosításhoz elengedhetetlen a másoddiploma megszerzése. Ezért mielőtt belevágnál, fontold meg: melyik intézményben szerzed meg azt. Lehetőleg olyan iskolában kezdj el tanulni, ami nívós, amit a cégek is elismernek. Ellenkező esetben ismételten elvesztegetsz négy-öt évet!

A karrierváltás 40 éves kor felett is teljesen lehetséges és életkori korlátok nélkül kivitelezhető. Sokan döntenek úgy, hogy az életük későbbi szakaszában más irányba szeretnének elindulni, új kihívásokat keresnek, vagy olyan területre szeretnének váltani, amely jobban összhangban van az érdeklődésükkel vagy életcéljaikkal.

Fontos tényezők és megfontolandó szempontok a karrierváltáshoz 40 éves kor felett:

  • Önismeret: Fontos, hogy ismerd fel, milyen készségekkel, tapasztalatokkal és érdeklődési területekkel rendelkezel.
  • Képzés és tanulás: A karrierváltás során új készségeket és ismereteket kell megszerezned. Ebben a korban is lehetőségeid vannak továbbképzésekre, tréningekre vagy akár formális oktatásra.
  • Hálózatépítés: Az üzleti kapcsolatok és hálózatok építése hasznos lehet a karrierváltás során. Régi és új ismerősöktől is tanácsokat és támogatást kaphatsz.
  • Átmeneti időszak: A karrierváltás egy átmeneti időszakot és alkalmazkodást igényel. Előfordulhat, hogy a kezdeti időszakban alacsonyabb pozícióban vagy fizetés mellett kell elkezdened, de hosszú távon az új pálya lehetőségeket nyithat.
  • Életmód és pénzügyek: Érdemes átgondolni, hogy az esetleges fizetési változások vagy karrierátmenet hogyan befolyásolják az életmódodat és pénzügyeidet. Pénzügyi biztonság és felkészültség fontos, különösen egy ilyen átmeneti időszakban.

Szakmaváltás: hogyan állj neki?

A karriermódosítás megkezdését megelőzően érdemes egyeztetni a vezetőkkel: támogatnak-e céljaid elérésében. Ajánlott emellett érdeklődni a HR-osztálytól arról, lesz-e lehetőség cégen belül kamatoztatni a megszerzett tudást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkáltatók értékelik, ha látják az elszántságot, a törekvést, a tanulásra való igényt. 

Azt se felejtsd el, hogy csak az adott területen leszel majd kezdő, de mögötte hosszú évek más jellegű tapasztalatai is megvannak. Így jóval kevesebb időre van szükséged, hogy az új területen is maximális teljesítményt nyújts. Ráadásul a saját döntésed alapján váltottál, ami erős belső motivációt jelent.

13

Küldj egy tapsot ha tetszett

13