Összes bejegyzés

Munkát keresek SOS

munkát keresek

Munkát, de SOS

Aki elveszíti a munkáját, annak általában lehetősége van álláskeresési járadékot igényelni, köznapi nevén munkanélküli segélyre menni. Csakhogy ez nem mindig lehetséges, és a támogatás összege sem feltétlenül fedezi a kiadásokat. Ha ilyen vagy hasonló okok miatt sürgősen állást kell találnod, akkor olvasd el a tanácsainkat!

Munkát keresek - ha most bármi megfelel

Ha az a lényeg, hogy a lehető leghamarabb pénzt keress, érdemes a betanított, egyszerű munkák között válogatni. Ilyenek az árufeltöltő, összeszerelő, futár, portás, takarító állások, amelyeket sokszor apróhirdetési oldalakon, Facebook Jobson találsz meg, de természetesen a Viapan Dologidő állásai között is találsz számos ilyet.

Ha SOS munkát keresel, akkor biztosan aggódsz, feszült vagy, és arról álmodozol, hogy milyen lenne egy csapásra gazdagnak lenni. Ebben a helyzetben kiszolgáltatottá válhatsz a kamu ajánlatoknak, sok pénzzel kecsegtető lehetőségeknek - amelyek mögött átverés áll. Alaposan nézz utána, ha túl jó hirdetést találnál. Az otthonról végezhető betanított munkák között is nagyon sok a szélhámosság vagy a pénzt inkább vivő, mint hozó MLM, azaz multi level marketing. 

 Munkát keresek - ha a szakmádban maradnál

Ha van egy jó szakmád vagy diplomád, akkor könnyebb a helyzeted. Ha hiányszakmában dolgozol, mint például a targoncás, villanyszerelő, IT mindenféle területe, akkor valószínűleg nem sokat kell otthon ülnöd, gyorsan megtalálod a neked való munkát. Ha nem ennyire felkapott hivatásod van, de szakképzett munkát keresel, akkor sem vagy rossz helyzetben (kivéve persze a veszélyhelyzet alatti munkaerőpiacot). 

Ha gyorsan kell munkába állnod, és olyan helyen laksz, ahol kevés a lehetőség, akkor (sajnos?) előfordulhat, hogy költöznöd kell. Ma már sok állást hirdetnek szállással. Érdemes így is keresgélned. 

Akár betanított, akár szak- vagy irodai munka, ajánljuk azt is, hogy böngészd át a Viapan honlapján a munkát keresőknek szóló részt. Ebben hasznos tanácsokat kapsz, hogy a jelenlegi helyzetben hol tudsz munkát vállalni, és hogyan érdemes pályázni. Itt megtalálod a helyi Facebook-csoportjaink elérhetőségeit is. Lépj be a lakóhelyednek megfelelő csoportba, hogy naprakész állásajánlatokkal találkozhass első kézből! 

Hogyan hirdesd magadat?

Azt is megteheted, hogy nem (csak) álláshirdetések között böngészel, hanem te magad hirdeted a tudásodat. Ennek a legegyszerűbb formája, ha kiteszel a Facebookra egy nyilvános posztot, amiben leírod, mihez értesz, hol keresed az állást, és milyen elérhetőségen kereshetnek a munkaadók. (De akár megoszthatod pusztán az ismerőseiddel is, hogy járjanak nyitott szemmel, mert munkát keresel.) Van, akinek nagyon bejön ez a megoldás; például az építőiparban többen találtak már így állást, de a veszélyeivel is számolni kell. Van egy biztonságosabb út: a tematikus, álláskeresői Facebook-csoportok, ahol hirdetéseket is találsz, de több ilyenben magadat is hirdetheted. A Facebook keresőjébe írd be az állásajánlat, munka vagy álláskeresők szavakat, esetleg írd mellé a települést, ahol keresel, és máris sok-sok hasznos csoport között válogathatsz. 

Végezetül pedig egy tipp: mondd el azoknak az ismerőseidnek, akikben megbízol, hogy munkát keresel. Sok állás úgy töltődik be, hogy valakit beajánlanak, de az is lehet, hogy “csak” egy szuper ajánlatot küld majd át neked valaki.

54

Küldj egy tapsot ha tetszett

54