Összes bejegyzés

Önbizalom-rombolás a munkahelyen

A siker feltétele az önbizalom

Szakmai tudás és önbizalom a munkahelyen

A szakmai tudás és a képességek mellett pozitív lelkiállapot is szükséges ahhoz, hogy sikeresen megbirkózz a munkahelyi kihívásokkal. Ha a főnökeid robotként kezelnek, a munkatársaid pedig keresztülnéznek rajtad, hiába rendelkezel minden eszközzel, hogy eredményesen kerülj ki a mindennapos megmérettetésekből, idővel csorbát szenved a tettvágyad.

A feszített munkatempó és a nyomás miatt könnyen elharapózhat a munkahelyi mobbing és az önbizalomrombolás. Ilyenkor a kollégák egymást fúrják, esetleg csoportosan kiszemelnek egy áldozatot, akit vég nélkül támadhatnak. Szintén gyakori eset, amikor a vezető felhatalmazva érzi magát a pozíciójával való visszaélésre, mert az ő munkája nagyobb felelősséggel jár, mint a többieké. Az alábbi módszerek nemcsak a karrieredet, hanem a lelki egyensúlyodat is romba dönthetik.

Átnéznek rajtad: az önbizalom legnagyobb rombolója

Bárhová is kerülsz, tudomásul kell venned, hogy nem minden munkaközösség családias. Ám a fagyos légkörnél sokkal pusztítóbb hatással bírhat az udvariasság teljes hiánya, amikor a főnök köszönés nélkül lép be reggelente, és még csak tudomásul sem veszi a kollégái ottlétét. A láthatatlanság érzését táplálhatják benned a teljes érdektelenséggel fogadott problémáid is. Amennyiben hidegen hagyja a vezetőséget vagy a kollégáidat saját problémáid, idővel arra ébredhetsz, hogy aláveted magad a rád mért bútorszerepnek, és megpróbálsz nem útban lenni, hogy elkerüld a konfliktushelyzeteket. Mert fontos, hogy megmaradjon az önbizalmad. 

Kritizálás felsőfokon - és hogyan állíthatod vissza az önbizalmadat

A legnagyobb igyekezet mellett is előfordulhat, hogy hibázol, a jogos kritikát pedig nem szabad a munkahelyi mobbinggal összetévesztened. Ám, amikor úgy érzed, hogy a folytonosan áradó bírálat már nem azt a célt szolgálja, hogy összeszedd magad, hanem még jobban visszaveti a teljesítményedet, jobb, ha észbe kapsz. Az egyik elhibázott főnöki módszer az ellentmondó, homályos utasítások kiadása majd az eredmény szőrszálhasogató számonkérése oly módon, hogy senkinek sincs lehetősége kérdezni, ezáltal esélytelenné válik a megfelelés illetve tanulni sem lehet a hibákból. A magas követelmények szintén szorongást ébreszthetnek benned, és tönkretehetik az önbizalmadat. Kiváltképp, ha a vezetőség természetesnek veszi az erőn felüli tempót és az így elért eredményeket, tehát mellőzi a dicséretet viszont a legapróbb csúszásért is büntetéssel sújt le. Azonban a jogos kritika úgyszintén demotiváló hatással lehet rád, amennyiben durva hangnemben történik.

Passzivitás fogságában a munkahelyen

A kollégák negatív hozzáállása éppúgy ragadós lehet, mint a főnökök által tanúsított cinikus és keserű magatartás. Ha nem érzed, hogy a vezetőséget lelkesítik a jó eredmények, idővel már semmilyen eredményt sem akarsz produkálni, és az önbizalom is elveszett. Amennyiben ilyet tapasztalsz, érdemes új állás után nézned, mielőtt az állandósult lelki görcs meggátolna a hatékony munkavégzésben, és teljesen kiégsz.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3