Összes bejegyzés

A munkahelyi motiváció fontossága

Hogyan maradj motivált?

Hogyan őrizheted meg a motivációdat munkában?

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük, és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára a munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá is.

Motivációs tippek, ha a vezetőd nem motivál

A legtöbb munkáltató úgy gondolja: azzal hogy kifizeti a béredet, teljes mértékben kielégítette elvárásaidat. Pedig különböző kutatások is rámutattak már arra, hogy a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak nem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Amikor új munkahelyre kerülsz biztosan neked is jól esik, ha elismerik a munkádat, foglalkoznak az ötleteiddel, esetleg kikérik a véleményedet egy-egy munkafolyamattal kapcsolatban. Fontos, hogy jelezd a vezetőség felé, hogy neked igényed van a visszajelzésekre, a mérhető eredmények analizálására. Ehhez például egy nagyon jó platformot kínálnak a közös munkamegbeszélések. Itt ugyanis te mint munkavállaló, valamint a felettesed azonnal visszacsatolást tudnak adni egymásnak az adott munkafolyamatok értékeléséről. Ezek pedig mind hozzásegítenek a belső motiváció felélénkítéséhez!

Visszajelzés, elismerés: a munkahelyi motiváció alapjai

Az elismerés iránti igény és a motiváció hiánya rendszerint nemtől és egyéntől függően különböző mértékben és formában jelentkezik. Fontos, hogy a pozitív és a negatív tulajdonságokat, az erősségeket és hiányosságokat egyaránt hangsúlyozzuk, s így teremtsünk lehetőséget a változásra, a fejlődésre.

Természetesen a motiváció nem tart örökké. Mindig meg kell újulni ahhoz, hogy ezt fent tud tartani! Az új munkakörhöz kapcsolódó feladatok elvégzésekor érzett kezdeti lelkesedés az idő múlásával rendszerint alábbhagy. Pontosan ezért, mint az élet legtöbb területén munkádban is folyamatosan új célokat kell kitűznöd magad elé. Az elismerést nem csak környezetedtől kell elvárnod, meg kell teremtened azokat a lehetőségeket, melyekkel saját magadat is motiválni tudod.

Munkahelyi motiváció tippek

Ehhez pedig elég pár egyszerű tanácsot megfogadnod!  Munkádat például változatosabbá teheted, ha a különböző feladatokat felváltva végzed el. Tervezd meg előre, hogy a következő egy órában milyen munkáknak fogsz neki, hiszen már az is sikerélményt okozhat, ha egy-egy részfeladatot rövidebb idő alatt fejezel be.

A motiváció növeléséért sokat tehetsz az önbizalom fejlesztésével is. Legyél tisztában saját értékeiddel, így az elmaradt visszajelzéseket és az elismerés hiányát is könnyebben feldolgozod!

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1