Összes bejegyzés

Új munkahely beilleszkedés

Új munkahely beilleszkedés

Ha új kolléga érkezik a csapatba

Újnak lenni valahol mindig bizonytalanságot jelent. Egy új kolléga nem tudja, hol a kávéfőző/öltöző, hol találja az eszközöket, ki kicsoda. Hogyan segíthetsz neki a munkahelyi beilleszkedés terén?

Amikor te kerültél a mostani munkahelyedre, sőt… amikor az első munkahelyeden az első munkanapodon voltál, hogyan érezted magad? Segített valaki a beilleszkedésben? Elmagyarázta, hogy mit merre találsz? Volt olyan, akihez minden kérdéseddel bátran fordulhattál? Ha igen, akkor szerencsés vagy. 

Új munkahely és beilleszkedés menete

Sajnos, sok munkahelyen elmaradnak ezek a lépések, méghozzá nem is azért, mert nem hajlandóak erre. Persze, vannak hanyag munkáltatók, ahol azt gondolják, majd beletanul az illető. De még a legjobb helyeken is előfordul, hogy a műszakvezető elfoglalt, a HR-nek nincs elég információja, a munkaruházat késik, vagy éppen a vezetők nem gondolják, hogy még az meg az meg az az információ is fontos lenne. És így rögtön hibákkal indul az új kolléga munkahelyi beilleszkedése. 

Ha te “csak” dolgozó vagy egy cégnél, akkor nem a te dolgod bevezetni az új munkatársat a cég működésébe. Mégis arra biztatunk, hogy segítsd az új kollégát. Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd az első napjait?

Először is figyelj rá oda. Ha egyedül ténfereg, szólj hozzá pár szót, kérdezd meg, segíthetsz-e neki. Mutasd meg neki, merre van az öltöző, az ebédlő és minden fontos helyiség. Segíts a kollégának a munkában is. Mutasd meg neki, hogyan szoktátok csinálni a feladatot. 

Biztosan segítenek neki a munkahelyi beilleszkedésben, biztosan kap felkészítést, de ismétlés a tudás anyja. Elmagyarázhatod, mik a szokások a cégnél, például hogy összedobják-e a kávépénzt, vagy különös figyelemmel köszöntik-e reggel a régen itt dolgozó Józsi bácsit. 

Nem tanácsoljuk, de biztosan elmondod majd azt is, hogy kit kedvelnek a cégnél, és kinek van rossz híre… 

Mit nyerhetsz azzal, ha segíted a munkahelyi beilleszkedést?

Gyakran megtörténik, hogy a régebbi alkalmazottak furcsán méregetik az új embert, és már kezdetben megnehezítik az életét. 

Ahogyan ő, úgy ti is tartotok az újdonságtól, de gondoljatok bele: jó esetben az új munkatárs plusz munkaerőt jelent… és ki tudja, talán egy új barátot is, akivel könnyebben telik majd a munkaidő.

38

Küldj egy tapsot ha tetszett

38