Összes bejegyzés

Mit csinál egy munkaközvetítő?

munkaközvetítő

Mit csinál egy munkaközvetítő cég?

A munkaközvetítők feladata összekapcsolni a munkaadókat a munkavállalókkal. Lássuk, mit jelent, ha valaki munkaközvetítőn keresztül dolgozik. Sokan idegenkednek a munkaközvetítőktől. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mit is csinál egy közvetítő, és ez kinek jó. Miben különbözik a munkaközvetítés fogalma a munkaerő-közvetítés fogalmától?

Mi az a munkaközvetítő?

Történt már veled olyan, hogy vízszerelőt kerestél, vagy éppen tetőfedőt hajkurásztál? És egyből sikerült elintézni? Akkor biztosan van egy szerelő vagy tetőfedő barátod. Mostanában akinek nincs “kéznél” egy-egy szaki, annak akár heteket is kell várnia, mire valami megoldódik a háza, lakása körül. 

Egy hétköznapi példa a munkaközvetítő irodák működésének megértéséhez:

Nos, így vannak ezzel a cégek is, ha munkaerőt keresnek. Ráadásul nekik még a barátaik sem ugorhatnak be csak úgy egy műszakra. Munkaerőhiány van: sokan külföldre költöztek, a népesség is csökken, és több üzemben még meg is emelkedett a létszámigény bizonyos bővítések miatt. Emiatt a legtöbb vállalat nehezen talál munkaerőt.

Így sok cég úgy dönt, hogy nem maga végzi a toborzást, hanem rábízza egy szakemberre. Mintha az elfoglalt családtag átadná a vízszerelő keresésének a feladatát annak, aki éppen jobban ráér otthon. Sőt, nem is pontos a hasonlatunk. Ugyanis egy munkaközvetítő nem egyszerűen “jobban ráér”, hanem megvan nála a szükséges szaktudás, a jogi ismeretek, tudja, hol és hogyan kell toborozni, külön személyeket alkalmaz a dolgozókkal való kapcsolattartásra. Sőt, például nekünk, azaz a Viapan Dologidőnek céges buszaink is vannak, hogy a kistelepüléseken élők is eljuthassanak munkába. 

Tévhitek a munkaközvetítőkről: 

Gyakran írjátok nekünk, hogy a munkaközvetítő valójában lehúzás. Pedig ez nem így van. A dolgozók fizetéséből semmit nem vonunk le. A törvényesen járó nettó bér tisztán a munkavállalók bankszámlájára érkezik. A mi szolgáltatásunkat a cégek fizetik: mintha csak az elfoglalt rokon pénzt adna azért, mert otthon maradsz egy napra, lesni a vízszerelőt. 

De mégis miért jó egy munkaközvetítő? A cégeknek azért, mert a termelésre figyelhetnek. A dolgozóknak azért, mert van egy projektvezető, aki intézi az ügyeiket, segít, fogadóórát tart, no meg sokaknak a céges buszjárat jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy munkába járhassanak.

46

Küldj egy tapsot ha tetszett

46