Összes bejegyzés

Az álláskeresés és a karrier építése is munka

Álláskereső vagy?

A karrier építése akkor sem áll le, ha éppen van munkád

Sokan – miután végre sikerült elhelyezkedniük, vagy szeretik a munkájukat, esetleg előléptetésre várnak – szüneteltetik az álláskeresést, ami miatt jó lehetőségektől esnek el. Az álláskeresésnek egy állandó folyamatnak kellene lennie, nem pedig időszakos tevékenységnek. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden nap böngésszünk a friss álláshirdetések között! Azonban ajánljuk az alábbi tanácsokat, amelyeket szerintünk érdemes fontolóra venni, hogy a karriered folyamatosan épüljön.

A karrier építésének fontos szabálya: ápoljuk a kapcsolatainkat!

Amikor álláskeresővé válunk, gyakran felvesszük a kapcsolatot régi kollégákkal, ismerősökkel, rokonokkal, hátha általuk vagy az ő ismerőseik által sikerül elhelyezkednünk. Amint azonban elkezdünk újra dolgozni, kicsit háttérbe szorítjuk a kapcsolatainkat, elhanyagoljuk őket. Érdemes valamennyire rendszeresen tartani a kapcsolatot, hogy hitelesek maradjunk, ha álláskeresésre kerülne a sor, ráadásul így folyamatosan információt kaphatunk azokról a szakmai területekről, ahol éppen most nem vagy annyira jelen. Hidd el, a karriered meghálálja.

Álláskereső 0-24-ben: tartsuk frissen az önéletrajzunkat!

Amikor az álláskeresés során álláshirdetésekre pályázunk, az önéletrajzunk kulcsfontosságú szerepet tölt be mind a tartalmát, mind a külalakját tekintve. Az elhelyezkedést követően félretesszük, nem foglalkozunk vele, holott számos előnnyel jár a karrierünk szempontjából, ha frissen tartjuk! Például ha megkeres egy fejvadász egy remek ajánlattal, vagy ha szakmai konferencián kérik tőlünk, esetleg ha az egyik ismerősünk szeretne beajánlani minket egy megüresedett pozícióra, akkor azonnal át tudjuk küldeni az önéletrajzunkat anélkül, hogy hosszú órákat vesződnénk a frissítésekkel. Ha éppen álláskeresők vagyunk, ha nem, nem árt továbbá néha a LinkedIn profilunkat is frissíteni, hogy a fejvadászok is tisztában lehessenek a készségeinkkel!

Álláskeresési pro tipp: maradjunk hitelesek!

Amikor álláskeresők vagyunk, akkor sokkal többet teszünk annál, minthogy nyitott szemmel járunk. Meg akarunk győződni róla, hogy megtalálják a LinkedIn – esetleg Facebook – profilunkat, akár a weboldalunkat, blogunkat, és még sorolhatnánk. Ezen oldalaink karbantartása viszont már nehézkessé válik, amikor alkalmazásba kerülünk egy cégnél. Az érdeklődőknek azonban feltűnik, ha egy héttel ezelőtt kezdtünk el cikkeket írni, vagy már fél éve nem jelent meg új cikk a blog oldalunkon. 

Az álláskeresés teljes embert kíván

Éppen ezért a karrier érdekében célszerű rendszeresen időt szakítani a személyes dolgainkra is, legyen szó akár tartalomgyártásról vagy szellemi fejlődésről (szakmai cikkek olvasása, tudásunk frissen tartása!).  Ily módon amikor már oda kerülünk, hogy váltanánk, vagy adódik egy jó lehetőség, akkor sokkal könnyebben és sikeresebben tudjuk kezelni a helyzetet.

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0