Összes bejegyzés

Külföldi a kollégám - külföldi munkaerő

Külföldi kolléga

Külföldi kolléga a munkahelyen - mit tegyél?

Elsőre talán furcsa lehet a helyzet, ha a munkahelyeden sok külföldi kolléga jelenik meg. Mit tegyél, hogy gördülékeny legyen a munka? 

Alekszej egy ukrán könyvelő, aki megjárta a háborút. Ukrajnában alig tudta biztosítani a megélhetést a családjának, ezért magyarországi munka után nézett. Bár az összeszerelői munka bizonyos értelemben visszalépés a szakképzettségéhez képest, ő boldog, mert pénzt küldhet haza a gyermekeinek.

Külföldi munkatárs: mi minden állhat a háttérben?

Hallottatok róla, hogy az ukrajnai háborús helyzet elől sok család nem máshova, mint Csernobilba költözik? Oda, ahol elvileg veszélyes tartózkodni: de még mindig nem annyira, mint golyózáporban élni. Ráadásul ott nagyon olcsón lakáshoz, házhoz lehet jutni. Nos, Alekszej ilyen viszonyok között próbált megélhetést biztosítani a családjának. Ő nem vett házat a katasztrófa sújtotta vidéken, hanem úgy döntött, Magyarországon vállal munkát. 

Milyen munkákat kínál külföldieknek a Viapan Dologidő?

A Viapan Dologidő egy összeszerelő üzemben biztosított neki helyet, ahol keményen dolgozik. Ukrajnában a katonaság idején megtanult pár szót magyarul, ezért jól kijön a magyar munkatársakkal. A magyarok szeretik őt, mert szorgalmas, betartja a cigiszünetek idejét, és már többször is az ő gyártósoruk szerelte össze a legtöbb alkatrészt a műszakban. Könyvelőként betanított munkát végezni nem éppen a legjobb karrier, de Alekszej számára a legfontosabb, hogy pénzt tudjon küldeni a gyermekeinek. Ha pedig rendbejön a helyzet, szeretne visszaköltözni Ukrajnába és felújítani a házát.   

24

Küldj egy tapsot ha tetszett

24