Összes bejegyzés

Időmendzsment tippek

Időmenedzsment a munkában

Hatékony időmenedzsment a munkahelyen 

A legtöbb munkavállaló első számú problémái között szerepel az időhiány. Biztosan mindenki számára ismerős, mikor ezernyi a teendő, az idő pedig rohan, és valahogy semmi sem halad megfelelően. Tippjeink segítségével most te is sokat tehetsz azért, hogy minden feladatodat a határidőkön belül teljesítsd.

Időmenedzsment: listázz!

A legfontosabb időmenedzsment tanácsunk - bármilyen bagatellnek is hangzik - az alapos tervezés. Mielőtt belefogsz a munkába, írj egy listát a teendőidről és a napi céljaidról. Mindenképp tervezz be rövid szüneteket és ebédidőt, illetve hagyj magadnak némi időt arra is, mikor valamelyik kollégád akaratod ellenére megszakítja a munkafolyamatodat. Ugyanezt érdemes a munka befejezésekor újból megcsinálni: átnézni, hogy mi az, ami kész, mi marad másnapra, illetve mik a jövőbeni teendők. Így lezárhatod a munkanapot, felkészülhetsz a következőre, így megelőzheted az időhiány miatt kialakuló stresszt is.

Határidő: az időgazdálkodás alapja

Mindennek szabj határidőt! Az ember hajlamos maga előtt tolni azokat a teendőket, amelyekhez nincs kedve. Határidő nélkül kevésbé leszel hatékony. Érdemes tehát rövid határidőket szabni magadnak, ezeket ugyanis könnyebb betartani. Abban az esetben, ha a tényleges leadási határidő péntek, akkor a csütörtöki nap legyen a releváns végpont, így könnyebben elkerülhető a felesleges stressz vagy a bosszantó meglepetések.

Pótcselekvés az időmenedzsment megrontója 

A legfőbb időmenedzsment tanácsunk: lehetőség szerint kerüld el a felesleges kitérőket. Már néhány másodperces megszakítás és figyelemelterelés elég hozzá, hogy gátoljanak a koncentrációban és ezáltal a munkádban. Ugyanis egy rövid kitérő után újból rá kell hangolódnod a feladatodra, és fel kell venni a fonalat. Ez legtöbbször időveszteséggel és idegeskedéssel jár együtt, épp ezért ajánlott csökkenteni a digitális hátteret, pl. az e-mail-értesítésről, a chat-ablakról lemondani. Érdemesebb az e-maileket időszakosan, pl. óránként, vagy naponta háromszor-négyszer megnézni, közte pedig bezárni a programot.

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2