Összes bejegyzés

Mit egyél éjszakai műszakban?

Táplálkozás éjszakai műszakban

Táplálkozás munkában - a kávén túl 

Korábban már beszéltünk az éjszakai műszak túlélésének titkairól. Most megnézzük részletesen, hogy milyen ételeket egyél-igyál a műszak kezdetén és a szüneteidben.

Sokan úgy gondolják, hogy a kávé és/vagy az energiaital tartja ébren az éjszakai műszakban dolgozókat. Pedig nem feltétlenül. Ebben a cikkben megmutatjuk, mit egyél és igyál, hogy egészséges módszerekkel őrizd meg a frissességedet egy fárasztó munka során.

Éjszakai műszak: mit igyál?

Vizet. Tudjuk, ez nem lesz népszerű tanács, mert sokan nem szeretik a víz ízét. Pedig a hűvös (de nem jeges vagy jéghideg!) víz frissít, és segít megelőzni, hogy besűrűsödjön a véred. A fáradás, tompulás egyik oka ugyanis a vízhiány, és éjszakai műszakban ez fokozottan jelentkezik. Ha pedig az üzemcsarnokban légkondícionáló működik, akkor főleg szükséged van sok folyadékra. Ugyanis a légkondi szárítja a levegőt, így a bőrödet és az orrod, szád, szemed nyálkahártyáját. 

Mit ne igyál éjszakai műszakban?

Cukros üdítőket. Éjszakai műszakban főleg kerüld! A cukor hirtelen felviszi a vércukorszintedet, de utána le is viszi, ezért még tompább leszel, mint voltál. Ráadásul az ilyen üdítők hizlalnak is, ami szintén nem egészséges. Az éjszakai műszak egyébként is megterhelő, ne fokozd cukros italokkal.

Kávét. Vagyis csak mértékkel. Egy eszpresszó az éjszakai műszak elején feldob, és aki a kávé ízéért kávézik, annak ez boldogság. De ha sok kávét iszol, az vízhajtó hatású, és a szívet is megterheli. 

Energiaitalt. Persze, tudjuk, hogy sokakat ez tart ébren az éjszakai munka során, de csak mértékkel: a tudósok sokat vitatkoznak arról, hogy egészségesek-e ezek az innivalók. 

Mit egyél? Táplálkozás munkában

Azt szokták mondani, hogy szénhidrátot érdemes fogyasztani, mert attól felébredsz. De nem mindegy, milyet. A fehér cukor és liszt hirtelen feldob, de utána a szervezeted az emésztésre fog koncentrálni, azaz eltompulsz. A lassan felszívódó szénhidrát (zabkása, rozskenyér, bab, lencse, stb.) sokkal szerencsésebb, mert hosszan tartó energiát ad az éjszakai műszak alatt. Sokan pedig azt javasolják, hogy inkább fehérjét egyél, például csirkehúst, túrót, stb. A fehérje segít a koncentrálásban. 

Még egy fontos táplálkozási tanácsunk van a munkába: ne egyél azért, hogy azzal üsd el az időt! Főleg, ha még ülőmunkát is végzel, a nassolással együtt biztos az elhízás. 

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2