Összes bejegyzés

Állásinterjú idegen nyelven tippek

Angol nyelvű állásinterjú tippek

Állásinterjú idegen nyelven? Nem kell félned!

Az idegen nyelvű beszélgetés szinte már minden állásinterjú állandó része, amit nem lehet elkerülni. Sokan rettegnek az idegen nyelvű állásinterjútól, és nem csak azokban kelthet félelmet, akik nem használják rendszeresen a nyelvet, hanem gyakran azok is izgulnak miatta, akik magabiztos nyelvhasználók. A félelem egyik forrása az, hogy sokan úgy érzik, nem lehet erre felkészülni, teljesen kiszámíthatatlan, miről kell majd beszélni idegen nyelven. Íme hat tipp, hogy magabiztosabban állj az idegen nyelvű interjú elé!

Angol állásinterjúra felkészülés: előre gondolkodj!

Az idegen nyelvű interjúra kezdj el minél korábban felkészülni, ne várd meg, amíg behívnak egy személyes találkozóra. Már akkor kezdj el foglalkozni a nyelvvel, amikor felmerül benned az ötlet, hogy állást keresel. Amikor elküldöd az önéletrajzodat egy álláshirdetésre, nézd meg a hirdető cég honlapját, és ha van idegen nyelvű menü, akkor olvasd át azt is. Így már eleve idegen nyelven is felkészülhetsz a céggel kapcsolatos információkból, ami magabiztossá fog tenni. Ha nem is értesz minden kifejezést elsőre, ne ijedj meg, hanem szótárazd ki a szavakat, memorizáld azokat. Segít, ha megpróbálod magadban hangosan összefoglalni az olvasottakat. Minél több oldalt fogsz elolvasni, annál könnyebben fog menni a szöveg megértése, és annál sikeresebben mész az idegen nyelvű interjúra.

Készülj fel az alapkérdésekből az állásinterjúra idegen nyelven is!

Egy interjún egyaránt szóba kerülhetnek egyszerűbb, hétköznapi és szakmai témák is, ezért mindkettőre készülj fel! Ha régen használtad a nyelvet, gondold át a tipikus nyelvvizsga-témaköröket, majd készülj fel a tipikus állásinterjús kérdésekre is idegen nyelven. Először gondold át a válaszaidat az anyanyelveden, majd próbáld ezeket megfogalmazni idegen nyelven is. Ekkor még van lehetőséged arra, hogy kikeresd a szótárból a nem ismert szavakat. Ne csak szavakat tanulj, hanem komplett válaszokat rakj össze magadban, ezeket mindig mondd el hangosan is. Így lesz könnyű az interjú angolul vagy bármi más nyelven. 

Tudj beszélni a munkádról az angol nyelvű interjún is!

Nagyon fontos, hogy tudj beszélni az idegen nyelvű állásinterjún a saját munkádról is. Ez azt jelenti, hogy részletesen el tudd mondani, mivel foglalkozol, milyen feladataid vannak, de magába foglalja azt is, hogy a jelenlegi és a korábbi munkahelyeidről is tudj nyilatkozni. Készülj arra, hogy be tudd mutatni a cégetek profilját, szervezeti felépítését, elvárásait, vagy el tudd mondani, hogyan telik egy napod, milyen feladataid, napi problémáid vagy konfliktusaid vannak.

Az angol állásinterjú nem nyelvvizsga

Az ilyen interjúkon nem a tökéletes nyelvtani pontosság vagy a hibátlan kiejtés a lényeg, inkább azt figyelik, mennyire vagy kommunikatív, életképes idegen nyelven, illetve a nyelvtudásod alapján mennyire tudnál hatékonyan működni a meghirdetett pozícióban. Ne kezdj el hosszan gondolkodni, hogyan kell pontosan használni egy-egy nyelvtani szerkezetet, hanem próbáld gördülékennyé tenni a beszélgetést. Az interjú angolul vagy bármilyen más nyelven legyen gördülékeny! Gesztikulálj úgy, ahogyan az anyanyelved használatakor szoktál, ne merevedj bele a beszélgetésbe. Azt mondd, amit tudsz, ne szó szerint akard lefordítani a gondolataidat.

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2