Összes bejegyzés

A szervezetfejlesztés lépései

A szervezetfejlesztés lépései

Milyen a hatékony szervezetfejlesztés? Mik a szervezetfejlesztés lépései? Egyáltalán melyik vállalatnak van szüksége erre a folyamatra? Az elmúlt évtizedben a fejlődés a növekedéssel együtt járt kéz a kézben: a létszám, a költségek, a bevétel, a felhasználók növelésével. 2024-től viszont a meglévő erőforrások hatékonyabbá tétele, átcsoportosítása, sőt, akár a veszteség minimalizálása is szervezetfejlesztést igényel.

Mi az a szervezetfejlesztés?

Nem csak a cégek, hanem a dolgozók is növekedni szeretnének: anyagilag, erkölcsileg, tudásukban és kapcsolataikban. Amikor azt érzi egy cég, hogy neki a szervezeti kultúrát kell fejleszteni, akkor a dolgozók és a cég növekedési törekvéseinek általában nincs, vagy csak túl kicsi a keresztmetszete. Egy szervezetnek úgy kell a számokat előtérbe helyezni, hogy közben a kollégák érdekeit is szem előtt tartja. 

A szervezetfejlesztés tehát egy olyan folyamat, mely során egy vállalat a működését, struktúráját és folyamatait átalakítja, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a gazdasági környezethez, és növelhesse profitábilitását. 

Minden szervezet legalapabb építőelemei a tőke, az eszközök és folyamatok és persze az emberek. Ebből a cégek többsége kizárólag az első kettőre koncentrál.

Pedig ha az emberektől kezdjük az építkezést, akkor sokkal kisebb energiát kell a másik kettőre fordítanunk vezetői, tulajdonosi szinten. A megfelelő emberek, ha megfelelő motivációval rendelkeznek, saját maguk fogják rendbe tenni a folyamatokat. Egy egészséges szervezetben elfogadott, hogy a cég növekedése az egyének növekedésével is jár - és a kollégák pontosan tudni fogják, hogy ehhez mindannyiuknak közösen kell tenniük. A dolgozók képzése és motivációja tehát az igazi szervezetfejlesztés.

Kinek a feladata a szervezetfejlesztés?

Az open office túlzott elterjedése jó példa arra, hogy mennyire képesek cégek eszetlen beleugrani bármilyen fejlesztési trendbe. A dolgozók többsége utálja és pont arra nem jó, amire elvileg kitalálták. 

Pont, hogy a monoton, magányos, szürke munkásnapok szimbólumává vált. Pedig a menedzsment azt hitte, jó döntés lesz eltüntetni a paravánokat. 

A vezetőségnek bár felelőssége, de nem feladata a szervezetfejlesztés. A legtöbb sikeres fejlesztési folyamatot egy, vagy több szakember vezényli le. Egy vállalat digitalizálása elengedhetetlen - de nem várhatjuk el az IT-részlegtől, hogy levezényelje azt. A legtöbbször külső cégek segítenek abban, hogy mely felhő-alapú vállalatirányítási szoftvert válasszuk, miért, és hogyan tanítsuk be legegyszerűbben a kollégákat a használatukra. Egy HR-tanácsadó cég pedig abban segít, hogy a megfelelő- fejlődésre hajlamos személyeket válasszuk ki a cégünkbe. Azokat, akik nem gátolják hanem elősegítik a vállalat fejlesztését. 

A szervezetfejlesztés lépései

  • Elsőként mérjük fel a cég jelenlegi állapotát. A gyengeségeket, a lehetőségeket. Nézzük meg a munkavállalók teljesítményét, dokumentáljuk a folyamatokat. Térképezzük fel a hibákat.
  • Határozzuk meg a célokat,
  • Közöljük azokat a kollégákkal,
  • Közösen alkossunk stratégiát a célok elérésére,
  • Dolgozzunk együtt azokon,
  • Monitorozzuk folyamatosan a változások hatásait,
  • És adjunk visszacsatolást a kollégáknak. Illetve kérjünk tőlük - ha éppen egy új szoftvert vezettünk be, kérdezzük meg, hogy mennyire könnyítette meg a napi munkát.

A szervezetfejlesztés fő elemei a:

  • Strukturális változások: A szervezeti struktúrák és hierarchiák átalakítása vagy módosítása a hatékonyabb kommunikáció és döntéshozatal érdekében.
  • Folyamatfejlesztés: A munkafolyamatok, eljárások és rutinok felülvizsgálata és javítása a hatékonyság és a minőség növelése érdekében.
  • Kommunikáció és együttműködés: A belső kommunikációs csatornák és módszerek fejlesztése, hogy jobb együttműködés és információáramlás valósuljon meg a szervezet tagjai között.
  • Kultúraváltás: A szervezeti kultúra és értékek átalakítása az új célok és elvárások tükrében, ami hozzájárulhat az alkalmazkodóképesség növeléséhez.
  • Képzés és fejlesztés: A dolgozók képzése és fejlesztése olyan kompetenciákban, amelyek elősegítik a hatékonyabb működést és a változásokhoz való alkalmazkodást.
  • Teljesítménymenedzsment: Az egyéni és csoportos teljesítményértékelés és visszajelzés folyamatának javítása, hogy ösztönözze a magasabb szintű teljesítményt és fejlődést.
  • Változásmenedzsment: A változások bevezetése és kezelése a szervezeti életben, beleértve az esetleges ellenállás és bizonytalanság kezelését is.

A szervezetfejlesztést azonban nem lehet siettetni! Abban a bizonyos vezetői irodában komoly energiákat mozgósítanak, hogy a cég jobban teljesítsen. Akciótervek készülnek, kinevezések, új kollégák kerülnek a képbe, teamek alakulnak és fancy folyamatleírások, új szabályok, amiket majd mindenki jól betart.

Lent a gyártósoron, a kisbolt pultjában, az iroda open office végtelen sorai közt pedig komoly diskurzusok kezdődnek,  egész kis szakszervezeti mozgalmak, hogy “Te, mit szólsz a Bélához, már megint valami hülyeségen törik az agyukat, amit végül mi szívunk meg” vagy “Atyavilág, mekkora kedvem van megint ehhez a tréninghez!”.

Ezek azok az esetek, amikor egyszerűen gyorsabban történnek a dolgok, mint ahogyan azt a szervezet (szervezetfejlesztés) elbírná, ahogy az emberek elbírnák. Vezetői szinten elsősorban olyan céges kultúra kiépítése kell, hogy a cél legyen, amelyben egymást húzzák bele a kollégák a fejlődésbe. Ahol az lesz a ciki, ha valaki elmaradozik a tréningekről, ahol az a menő, ha valaki  feláll és megvalósítja az ötleteit nem csak a kihelyezett ládába dobálja be. Ahol reggeli kávéja után a kolléga saját felelősségtudatával veti bele magát a meghatározott keretek kiszélesítésébe.

Segítünk a vállalati kihívások leküzdésében!

Legyen szó gyári munkáról, könyvelőről, vagy felsővezetőről - mi megtaláljuk az Önök cégének a legjobb munkaerőt! Nem csak munkaerőt, hanem tanácsot is adunk!

Nézze meg kapcsolódó szolgáltatásainkat:

És olvassa el kapcsolódó cikkünket a munkaerőpiac egyéb kihívásairól!

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3