Összes bejegyzés

A munkahelyi fluktuáció jelentése, okai

Munkahelyi fluktuáció jelentése

A munkahelyi fluktuáció költségei jelentősen befolyásolhatják egy vállalat versenyképességét. Okok és módszerek lemorzsolódás ellen.

A fluktuáció jelentése

A fluktuáció azt jelenti, hogy az emberek elhagyják az adott céget, és új munkahelyet keresnek. A munkaviszony megszüntetése történhet a munkavállaló vagy a munkáltató kezdeményezésére is.

A fluktuáció költsége

Tapasztalatok szerint, ha egy új munkatárstól 3 hónap után meg kell válni, akkor a havi jövedelme 6-8-szorosának megfelelő veszteség éri a munkáltatót. Hab a tortán (csak éppen keserű az a hab), hogy erről pontos kimutatása aligha van bárkinek is. A fluktuáció a rendkívül magas költségvonzata miatt joggal lett a szervezetek rémálma. 

Becslések szerint egy munkatárs elvesztése átlagosan 630.000 forintba kerül a cégnek, de ez az összeg elérheti akár az 1 200 000 Ft-t is, ha egy magasan kvalifikált mérnöki vagy vezetői pozícióról van szó. Nem elhanyagolható tény, hogy az anyagi károkon túl elveszítjük azt az értékes tudást is, amit a távozó munkatárs birtokolt, és amelyet a fluktuáció miatt talán épp egy versenytársnál fog kamatoztatni. 

A távozó kollégák magas száma továbbá jelentős fennakadásokat okozhat operatív szinten, a munkaszervezésben is: szükségessé válhat például a felelősségi körök átstrukturálása, stb.

Fluktuáció okai

A fluktuációs ráta számítása

A fluktuáció a szervezetből önként vagy kényszer hatása által távozott munkatársak pótlására felvett munkatársak százalékos aránya az átlagos állományi létszámhoz képest, 12 hónapos időintervallumra vetítve. A fluktuációs ráta kiszámításához szükségünk van a következő adatokra:

  • Kezdeti időszak munkavállalóinak száma (kezdeti alkalmazottak száma) - A kezdeti időszakban, amelyre a fluktuációs ráta vonatkozik, megnézzük, hogy hány alkalmazott dolgozott a cégnél kezdetben.
  • Végleges időszak munkavállalóinak száma (végleges alkalmazottak száma) - Nézzük meg, hogy hány alkalmazott dolgozik a cégnél a 12 hónappal később..
  • A 12 hónap alatt távozott munkavállalók száma (fluktuált alkalmazottak száma) - Meghatározzuk, hogy az adott időszak alatt hány munkavállaló hagyta el a céget.

A fluktuációs ráta kiszámítása a következő képlettel történik:

Fluktuációs ráta = (Fluktuált alkalmazottak száma / Kezdeti alkalmazottak száma) * 100

Tehát, ha egy 210 fős cégnél 26 alkalmazott mondott fel egy év alatt, akkor a fluktuációs ráta 26/210*100=12.4%

Magas fluktuáció

Magas fluktuációról beszélünk, ha 15%-nál nagyobb az éves fluktuáció.

Átlagos fluktuáció

Az átlagos fluktuáció rátája 7-15% között van.

Alacsony fluktuáció

Alacsony fluktuációnak az számít, ha az éves fluktuációs ráta 7% alatt van. 

Munkahelyi fluktuáció okai

A fluktuáció vizsgálatának egyik legkorszerűbb módszere a hálózatelemzés, ahol lehetőség van a lemorzsolódás előtt álló munkatársak azonosítására. A módszer segítségével megtudhatjuk azt is, hogy kik az észrevétlen munkatársak, kik vannak fokozottan kitéve a kiégés kockázatának, kik az elkötelezett, és kik a kevésbé elkötelezett kollégák. Ezt egészíti ki a másodlagos adatok elemzése (pl. be- és kilépési adatok, demográfiai adatok, exit interjúk, korábbi felmérések eredményei stb.)

Lista a lemorzsolódás okairól:

  • nincs, vagy nem alapos a betanítás
  • nincs elég információ, elérhetetlen vezetők
  • túlzottan korán magas szintű elvárások
  • elvárják az önállóságot, de a hibákért a dolgozóé a felelősség
  • hiányzó mentor / coach, aki személyesen felelős volna a beilleszkedésért
  • kevés a támogatás és a visszajelzés
  • nincsenek rendszeres négyszemközti megbeszélések
  • nincs kerete a tudásmegosztásnak, a jó gyakorlatok átvételének, a rendszeres fejlesztésnek, tréningeknek
  • a vezető ajtaja zárva van a munkatársak felé/nem ér rá
  • a szervezetben nincs rendszerszerű karriermenedzsment, illetve utánpótlásprogram
  • banális problémák, amelyek a közérzetet rontják
  • a csapatépítés hiány, ebből eredő feszültségek
  • nincs közös cél
  • a szervezet nem növekszik, ezért nincsenek új pozíciók, csak a lemorzsolódásnak megfelelő számban
  • a szervezetben kevés innovatív projekt indul és/vagy ezekben csak egy szűk csoport vesz részt aktívan
Fluktuáció számítása

Mit tehetünk a lemorzsolódás ellen?

Sok vállalat tapasztalja, hogy bár emelt a béreken, támogatja a dolgozóinak a továbbképzését, még nyílt napokat is tart, valami mégsem az igazi. Egy szervezetben a munkavállalók magas hiányzása és fluktuáció aránya figyelmeztető jel arra, hogy a dolgozók elégedetlenek. No de miért lennének elégedetlenek, hiszen vannak új dizájnos bútorok, a menzán sütemény is kapható olcsón, és a fizetésük a négy évvel ezelőttinek a duplája?

Fluktuáció ellen: találjon munkaerőt a Viapannal!

Legyen szó gyári munkáról, könyvelőről, vagy felsővezetőről - mi megtaláljuk az Önök cégének a legjobb munkaerőt! Nem csak munkaerőt, hanem tanácsot is adunk!

Nézze meg kapcsolódó szolgáltatásainkat:

5

Küldj egy tapsot ha tetszett

5