Összes bejegyzés

A modernizáció a munkaerő-megtartás kulcsa

Modernizáció a megtartás érdekében

A munkaergonómiai modernizáció és a munkahelyi egészség megőrzése

 

Az innovatív modernizációs eszközök, azaz az exoskeleton és a kobot (kollaboratív robot) csökkenthetik a munkahelyi ártalmakat. Ez derül ki Vida Péter és Pintér János izgalmas előadásából, amelyet április 28-án tartottak a Viapan főtámogatásával lezajlott HR Festen. 

Az előadás, amelynek során Vida Péter és Pintér János a Viacob eszközeinek segítségével mutatta be a munkaergonómia jelentőségét a munkaerő megtartásában, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) uniós projektje keretében végzett kutatás eredményeit ismertette. A teltházas előadáson a nézők a gyakorlatban is megláthatták a személyi munkavégzéskönnyítő eszközök működését, a kollaboratív robotokkal pedig a folyosón lehetett megismerkedni.

Munkaergonómiai kutatás a VOSZ és a LIGA szervezésében 

A VOSZ és a LIGA közös kutatásában 2021 márciusában  a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú pályázat keretében a “számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban feltárták azokat a modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amelyek javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát, és hozzájárulnak az emberi egészség és a munkavégzőképesség hosszú távú megőrzéséhez. 

A munkaergonómiai kutatás eredményei

A vizsgálat során 10 cégnél 100 termelőüzemi dolgozó tesztelt munkavégzést könnyítő eszközöket, amelyeket a Viacob biztosított. A kutatás során két eszközt teszteltek: exoskeletonokat, valamint kobotokat. 

Exoskeleton: speciális mellény a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére

Az exoskeleton egy mellényszerű eszköz, amelynek egyik típusa az emelést és az anyagmozgatást segíti. Ez a szegycsontnál és a vállnál támasztja meg a felsőtestet, így átviszi az erőhatást a gerinc melletti vékony izmokról a vastag izomcsoportokra, például a combizomra, amelynek terhelése jóval kevésbé fenyeget egészségkárosodással.  Az exoskeleton másik típusa a helyes testtartást segíti elő. Ha a munkavállaló testtartása nem megfelelő, akkor a viselője a vállán érez nyomást. Ez arra kényszeríti, hogy az illető húzza ki magát, tehát a hát-, a derékfájás, a gerincproblémák megelőzéséhez járul hozzá.

A kutatás érdekes tanulsága, hogy a használók egy idő után mindkét eszköz viselésekor egyaránt izomlázat éreztek, mert javult a testtartásuk, és emeléskor a combjukkal, és nem a derekukkal tartották a felsőtestüket. Ez egy átmeneti jelenség, és azt is jó figyelembe venni, hogy 20 százalékkal nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik nem éreztek fájdalmat munkavégzés közben. 

Az exoskeleton előnye a mozgásszervi megbetegedések megelőzése során

Az exoskeleton előnye, hogy kényelmes viselni, kevés ponton csatlakozik a testhez, azaz nem irritálja a bőrt, és pillanatok alatt kikapcsolható, ha más munkafolyamatban akadályt jelentene. A kutatás szerint az exoskeletonok munkafolyamatba történő integrálása könnyű volt, mivel semmilyen módosításra nem volt szükség a munkavégzés menetében. A dolgozók túlnyomó többsége is nyitottan állt a mellény használatához. Az exoskeleton nem csak gyári dolgozók, hanem irodai vagy más ülőmunkát végző személyek számára is hasznos. Az előadók a HR Festen be is mutatták az eszközöket, ami rendkívüli sikert aratott.

Kollaboratív robotok munkaergonómiai szerepe

A VOSZ és a LIGA közös kutatási projektjében a kollaboratív robotok alkalmazását is vizsgálták. Ezek a kobotok egyszerűbb, sematikus, monoton, finommotorikus készséget nem igénylő, ugyanakkor veszélyekkel járó feladatokat végeznek. Gyári környezetben rengeteg veszélyes feladat kiváltható kollaboratív robottal, például az emelés, forró vasalóval való munka, szűk helyre benyúlás. Helyette a munkavállaló több gépet kezelhet, vagy nagyobb figyelmet igénylő, ugyanakkor veszélytelen minőségbiztosítási munkát végezhet. A HR Festen Sawyer kobot jelent meg, aki kávét főzött az érdeklődőknek. Az a tény, hogy egy kobotot akár egy laikus is be tud tanítani, számos jövőbeni használati lehetőségre hívja fel a figyelmet. 

Egészségmegőrzés a munkaerő megtartása érdekében

Felértékelődött az ember mint a cégek legfőbb erőforrása, ezt hangsúlyozta Vida Péter és Pintér János előadása is. A dolgozói hatékonyság, az egészség és egyúttal a munkavégző képesség hosszú távú megőrzése lett a vállalatok gazdaságos működésének, sőt a fenntarthatóságának kulcsa Magyarországon. Különösen igaz ez abban az időszakban, amikor az uniós átlag feletti foglalkoztatottság miatt minimálisra csökkent a szabad munkaerő. 

A modernizáció a HR szolgálatában

Az előadás kiemelte: ha a munkahelyi HR megfelelő gondot fordít a belső kommunikációra és a modernizáció bevezetésére, akkor a dolgozók hamar megértik, hogy az innovatív technológiák alkalmazásával hatékonyabbá, biztonságosabbá lehet tenni a munkahelyeket, és ez ahhoz vezet, hogy a munkavállalók az egészségüket és munkavégzési képességüket minél hosszabb távon megőrizhessék. A változás, természetesen, hosszabb idő alatt látszik, de az egészségmegőrzés terén minden cégnek megéri hosszú távon gondolkodnia. 

 

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0