Összes bejegyzés

Munkaerő megtartás: hogyan lehetséges?

Munkaerő megtartás cover

Mit tehetsz azért, hogy hatékony legyen a munkaerő megtartás a cégen belül - azaz csökkenjen a fluktuáció, nőjön a hatékonyság, és javuljon a morál?

Egyre nehezebb a munkavállalók megtartása?

Sok cég küzd azzal, hogy nem tudja sok ideig megtalálni a munkavállalóit. Vannak iparágak, ahol ez megszokott. A termelőcégek esetén például nagy a fluktuáció, a gyártósori munkások gyakrabban változtatják a munkahelyüket. A szezonális munkahelyek, vagy diákokat, nyugdíjasokat foglalkoztató cégek is gyakran találkoznak ezzel a problémával, amit többnyire atipikus foglalkoztatással, munkaerő kölcsönzéssel oldanak meg. 

De nem csak az ő esetükben nehéz a munkavállalók megtartása. A fehérgalléros, irodai munkahelyek dolgozói is egyre hajlamosabbak a kiégésre és a munkahelyváltásra, a Z és Alfa generációk pedig mintha “sportot űznének” a munkáltatók cserélgetéséből. Mi áll a háttérben?

Mi okozza a munkaerő-fluktuációt?

Napjainkban számos tényező miatt nehezebb a munkaerő megtartása, mint régen. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan jellemzőt, amelyek ezt magyarázhatják:

  • A globalizáció és a digitalizáció lehetővé tette, hogy a munkavállalók akár másik városban válasszanak munkahelyet. A vállalatoknak tehát fokozott versenyben kell részt venniük a tehetségekért, és versenyképes juttatásokat és előnyöket kell kínálniuk a munkaerő megtartása érdekében
  • A munkavállalók egyre inkább hajlamosak váltani munkahelyet, hogy jobb karrierlehetőségeket, magasabb fizetést vagy jobb munka-kiegyensúlyozottságot találjanak.
  • A munkavállalók elvárásai megváltoztak. Ma már nem csak a fizetés és a munkakörnyezet a fontos, hanem a munka értelme, a fejlődési lehetőségek, a rugalmasság és a munka-magánélet egyensúlya is kiemelt szerepet kap. A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez az elvárásokhoz, hogy megtartsák a munkavállalókat.
  • A különböző generációk eltérő igényekkel és elvárásokkal rendelkeznek a munkahelyi környezettel kapcsolatban. Az idősebb generációkhoz képest a fiatalabb generációk gyakran rövidebb ideig maradnak egy munkahelyen, és több váltásra vágynak a különböző tapasztalatok megszerzése érdekében. A Z generáció gyakran inkább a változatosságot és a fejlődést keresi, ami növeli a fluktuációt.

A munkaerő-megtartás eszközei

Sok vállalat hajlamos számolja végig a matekot, és inkább az új munkavállaló felvételét választja a béremelés helyett. Fontos azonban az employer branding és a dolgozói lojalitás növelése is, melynek vannak olyan elemei, amelyek nem feltétlenül járnak pénzügyi költséggel. 

Ez magában foglalhatja a:

  • pozitív vállalati kultúra kialakítását,
  • az elismerés és a fejlődési lehetőségek biztosítását,
  • valamint a munka-magánélet egyensúlyának támogatását.

De persze vannak olyan eszközök is, amik igenis pénzbe kerülnek, összességében viszont mégsem rúg akkorára az összeg, hogy inkább megérje új kollégát felvenni. Ilyenek a

  • céges eszközök biztosítása (és bizonyos időközönkénti fejlesztése)
  • vállalkozás-egészségügy biztosítása,
  • béren kívüli juttatások,
  • az irodakörnyezet fejlesztése,
  • vagy napjainkban akár a home-office munkavállaláshoz való hozzájárulás.

A munkavállalók megtartásának költségei

A munkaerő megtartása rendkívül fontos, és számos okból jelentős előnyökkel jár. A munkaerő-megtartás költségei ugyanis sokkal kevesebbek, mint egy munkavállaló pótlásához kapcsolódó költségek. Az ilyen helyzetekben figyelembe kell venni a toborzási (hirdetési) költségeket, a munkaerő-kölcsönző vagy közvetítő cégek jutalékait, valamint a végkielégítés kifizetését.

Emellett vannak láthatatlan költségek is, amelyek felmerülhetnek az új munkavállalóval kapcsolatban. Ez lehet az új kolléga hibáiból eredő költség, a hatékonyság csökkenése (hiszen valaki más idejét is elveszi az új kollégák bevezetése), valamint a motivációvesztés (például, ha távozik valaki, akit a többiek nagyon kedveltek).

A fluktuáció jelentős költségeket okozhat. Ha valaki a próbaidő alatt távozik, a veszteség általában 500 000 és 2 000 000 forint között mozog. Tapasztalt kollégák esetében ez az összeg még magasabb lehet, akár a munkavállaló éves fizetésének másfélszerese vagy akár tíz millió forint is, attól függően, hogy milyen pozíciót kell pótolni.

Ugyanakkor a munkaerő megtartásának is vannak költségei. Folyamatos fizetésemelések, béren kívüli juttatások, irodai fejlesztések, céges laptopok stb. mind arra szolgálnak, hogy motiváltan és elégedetten maradjanak a munkavállalók. Ezek a költségek azonban lényegesen alacsonyabbak, mint a fluktuáció miatt felmerülő több millió forint.

Új munkaerő felvétele a Viapannal!

Új kollégára van szüksége? Nézze meg kapcsolódó szolgáltatásainkat:

 

2

Küldj egy tapsot ha tetszett

2