Összes bejegyzés

Mennyi a minimálbér és a garantált bérminimum 2024-ben?

Minimálbér alakulása 2024-ben

A 2023-as év elején tapasztalható rekord magas infláció ellenére is stagnálhat, vagy enyhén emelkedhet a keresetek reálértéke, ha az áremelkedés üteme az év végéhez közeledve jelentősen lassul – vélekedett több hazai piacelemző még az év közepén. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai és az érdekképviseleti beszámolók megerősítették, hogy a munkáltatók igyekeznek majd hozzáigazítani a fizetéseket az árak változásához. 

Januártól májusig az infláció mértéke 20-25% között mozgott, azonban a sokak által várt évközi béremelés kevés szektorban volt tapasztalható. „Elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban és az alacsonyabb keresetű munkavállalóknál valósult meg az inflációkövető, vagy azt meghaladó béremelés évközben” – fogalmazott a Economx.hu hírügynökség szerkesztője a KSH szeptemberig ismertetett beszámolóira hivatkozva. 2023-ban a kötelező béremelésen kívül a cégek 60%-a nem emelte munkavállalóinak bérét.

Ennek biztosan sok munkavállaló nem örvendett, hiszen ahogy egy korábbi blogcikkünkben megírtuk, a munkavállalók többsége 20-30% közötti fizetésemelést remélt 2023-ban. Az évközi béremelés célja az lett volna, hogy a legkisebb bérek reálértéke ne csökkenjen akkor sem, ha 2023-ban az infláció meghaladja a 18%-ot. 

Idén áprilisban még arról szóltak a sajtóhírek, hogy zuhan a fizetések vásárlóereje Magyarországon, majd a harmadik negyedévben már megkezdődtek a bértárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatók között. 

Az év elején sokan kételkedtek abban, hogy teljesülhet a kormány egy számjegyű inflációs vállalása az év végéig. Hónapról-hónapra csökkent azonban a mértéke, és szeptemberre már „csak” 12,2%-os pénzromlás volt. 

November 10-én aztán megérkeztek a KSH legfrissebb inflációs számai, amelyek pontot tettek a várakozások végére. 

  • Azaz 2023 októberében 9,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest.

Ennek hatására a hosszú hónapokon át tartó egyeztetéseknek és tárgyalásoknak meg lett az eredménye, és már idén december 1-től életbe lép a béremelés. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium november 20-án, hétfőn arról számolt be, hogy: a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.

Másik jó hír a munkavállalóknak is, hogy a felek ajánlást fogalmaznak meg arra, hogy a lehetőségek függvényében 2024-ben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.

Mi a különbség a minimálbér és a garantált bérminimum között?

Nemcsak a megnevezés és a hozzá kapcsolódó bérdifferencia tesz különbséget a két fizetési forma között. A minimálbér és a garantált bérminimum a legalacsonyabb államilag megkövetelt munkadíj, amelyet egy bejelentett munkavállaló kaphat. De akkor mi alapján, kinek és miért jár a minimálbér vagy a garantált bérminimum? Mi az a garantált bérminimum?

Mit jelent a minimálbér?

A hivatalos nevén kötelező legkisebb munkabér - vagy az elterjedtebb megnevezés alapján: a minimálbér - olyan napi, heti vagy havi munkabér, amit a munkaadó köteles a munkavállaló számára hivatalosan, legálisan megfizetni munkaviszonya alatt

Ez abban az esetben igaz, ha a munkavállaló főállású dolgozóként van bejelentve, tehát heti 36 óránál többet dolgozik. A mindenkori minimálbér összegénél kevesebbet nem kaphat egyetlen alkalmazott sem, függetlenül attól, hogy mi a munkaköre, feladata vagy végzettsége.

Mi az a garantált bérminimum?

Azt a munkavállalót illeti meg a magasabb összegű garantált bérminimum, aki legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben van foglalkoztatva. Azt hogy milyen munkakörhöz milyen végzettség szükséges előírhatja jogszabály, kollektív szerződés vagy munkáltatói egyoldalú rendelkezés is.

Mi a különbség a minimálbér és a garantált bérminimum között? Összességében elmondható, hogy a meghatározó különbség a betöltött munkakör, és nem a dolgozó végzettsége vagy képzettsége. 

A “legkisebb munkabér” alakulása 2024-ben

Hivatalosan is bejelentésre került a 2024. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. Ennek alapján, rendhagyó módon még idén, 2023. december 1-től a minimálbér bruttó összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum bruttó összege 326.000 forintra emelkedik (Magyar Közlöny 2023. 11.20.508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet).

Garantált bérminimum 2024-ben

Garantált bérminimum összege 2024-ben

Nettó garantált bérminimum

A 2023.12.01-től érvényes bruttó összegekből meg kell fizetni a szükséges adókat is. A nettó összege így a fent említett értéknél alacsonyabb lesz.

Mennyi lesz a garantált bérminimum nettó összege?

A megemelt garantált bérminimum bruttó összege kereken 326.000 Ft/hó. Ebből levonásra kerülnek a következők:

  • 15%-os személyi jövedelemadó
  • 18,5%-os TB-járulék (társadalombiztosítási járulék)

Amennyiben valaki alkalmazotti viszonyban dolgozik 40 órában, akkor a bruttó béréből 33,5%-ot adót vonnak le. (Kivéve, ha egyedi adókedvezményt érvényesít, például: családi adókedvezmény)

Így a garantált bérminimum összege

  • nettó 216.790 Ft/hó-ra

csökken a terhek levonása után.

Bruttó garantált bérminimum

A garantált bérminimum bruttó összege 296.400 forintról 326.000 forintra nő 2023. december 1-től, ez az összeg 10%-os emelkedést jelent.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalói garantált bérminimum 2023. december 1-től a következőképpen alakul bruttóban:

  • havibér alkalmazása esetén: 326 000 Ft
  • hetibér alkalmazása esetén: 74 950 Ft
  • napibér alkalmazása esetén: 14 990 Ft
  • órabér alkalmazása esetén: 1 874 Ft

Minimálbér 2024

Nettó minimálbér

A megemelt és 2023. december 01-től érvényes bruttó minimálbér összege 232.000 forintról 266.800 forintra emelkedett. Ez az összeg 15%-os emelkedést jelent.

Viszont ebből az összegből kell megfizetni a szükséges adókat is, így a nettó érték valamelyest csökken. Kedvezmények nélkül az adó a bér 33,5%-át teszik ki (mint ahogy fent részletesen kitértünk rá). Így az alap, 40 órás nettó minimálbér összege:

  • 177.422 Ft/hó,

de különféle adókedvezmények (például: családi adókedvezmény vagy 25 év alattiak szja-mentessége) kedvező hatással lehetnek a nettó bérre.

Bruttó minimálbér

A 2024. évi kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) bruttó összege 2023. december 1-től:

  • havibér alkalmazása esetén: 266 800 Ft
  • hetibér alkalmazása esetén: 61 340 Ft
  • napibér alkalmazása esetén: 12 270 Ft
  • órabér alkalmazása esetén: 1 534 Ft

Pénzügyek egyszerűen, HR szolgáltató céggel!

A minimálbér megemelésével olyan fontos juttatások összege is nő, mint például: a táppénz, a családi pótlékok, a GYED és a nagyszülői GYED, a gyermekek otthongondozási díja, vagy éppen az álláskeresési járadék legmagasabb összege. De hatással van a személyi kölcsönt igénylők körére is. Mindez egyre komplexebb tudást és számviteli jártasságot igényel.

Cégek esetén felmerülhet az a kérdés is, hogy mennyi lesz a részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak esetén a minimálbér összege? Miként alakul a szakmunkás minimálbér vagy a diplomás minimálbér 2024-ben? Milyen foglalkoztatási forma éri meg leginkább a cégének? Létezik, hogy költséget tud megtakarítani a statisztikai létszám megtartása mellett is? És megannyi további terület vár megválaszolásra…

Pénzügyek és bérszámfejtés egyszerűen a Viapannal!

A munkaadók egy MMK személy foglalkoztatása révén a befizetési kötelezettségük optimalizálódik, és költséget tudnak megtakarítani. Éves szinten ez akár több millió forint megtakarítását is jelenthet cégének. A komplex atipikus foglalkoztatási formák számos lehetőséget tartogatnak!

Kollégáink felkészültek, és naprakész tudásukkal gyorsan ki tudják számítani, hogy egy adott vállalat mennyit spórolhat. Értékesítő és toborzó kollégáink pedig szállítják is a megoldást: cégméretre és -specifikációnak megfelelő jó minőségű munkaerőt.

Ha Ön is szeretne mentesülni néhány kiadási kötelezettségtől, akkor keresse bizalommal a Viapan csapatát!

132

Küldj egy tapsot ha tetszett

132