Összes bejegyzés

Előléptetés a munkáltató és az alkalmazott szemszögéből

Előléptetés utáni dolgozó

Az előléptetés olyan témakör, amely mind a munkáltató, mind az alkalmazott szempontjából fontos és sokszor érzelmekkel teli lehet. A vállalati hierarchia és a szakmai fejlődés részeként az előléptetés egy megtiszteltetés és egyben új kihívásokat is hordoz magában. Ebben a cikkben körbejárjuk ezt a nem túl egyszerű témát, amely sok embernek örömöt, másoknak pedig a távozást jelenti. A jó előléptetés kulcsfontosságú a munkavállalók motivációjának és lojalitásának fenntartásához, míg a rossz előléptetési gyakorlatok növelhetik a munkahelyi fluktuációt és a munkaerőhiányt a vállalatban. Mérlegelve mindkét oldalt, megvizsgáljuk, hogyan lehet az előléptetést olyan folyamattá alakítani, amely mind a munkáltató, mind az alkalmazott számára előnyös és hosszú távon kifizetődő. 

Előléptetés - a vezető szemszögéből

A munkahelyi előléptetés döntése általában több tényező alapján történik. Egy jó vezetőnek fontos az objektivitás és az igazságosság fenntartása az előléptetési döntések során. Tovább nehezíti, hogy az előléptetés szabályai nem kőbe vésettek. A vezető feladata az ideális választás meghozatala. Nem szerencsés csak számokra vagy szubjektív benyomásokra támaszkodni. Az előléptetési döntéseket megfelelően dokumentálni kell, és egyértelműen meg kell indokolni.

Mi alapján történik a munkahelyi előléptetés?

A becsületesség érdekében az egyik legfontosabb az igazságosság fenntartása, valamint a döntések átláthatósága. Ha két dolgozó közül egyik sem érdemli meg jobban az előléptetést, akkor az objektív kritériumok és teljesítmény alapján hozott döntés segíthet elkerülni a konfliktusokat és a megsértődést. Fontos az is, hogy a döntéseket az érintettekkel is kommunikáljuk, és megmagyarázzuk azok hátterét és okait.

Az alábbi lépések segíthetnek abban, hogy ne érzelmi alapú döntéseket hozz, és kezeld a megsértődést:

  • Következetes kritériumok: az előléptetési kritériumokat előre meg kell határozni, és azokat minden jelölt esetében alkalmazni kell.
  • Teljesítményelemzés: sokat segít, ha minden jelölt teljesítményét és kompetenciáit mérhető mutatók és adatok támasztják alá.
  • Összehasonlítás és elemzés: hasonlítsd össze a két dolgozó teljesítményét és vizsgáld meg, hogy melyikük felel meg jobban az előléptetési kritériumoknak.
  • Kommunikáció: amikor meghoztad a döntést, kommunikáld azt világosan és érthetően az érintett dolgozókkal. Magyarázd el azokat az objektív okokat, amelyek alapján hoztad a döntést, és hangsúlyozd, hogy nem érzelmi alapú volt.

Az igazságos és jól dokumentált döntések hozzájárulnak a dolgozók bizalmának megtartásához és a munkahelyi légkör stabilitásához.

Hogyan közöld az előléptetést?

  • Személyes találkozó: az előléptetést mindig személyesen közöld munkatársaddal. A szemtől szembeni kommunikáció lehetőséget nyújt arra, hogy azonnal reagálhassatok a kérdésekre és észrevételekre.
  • Kiválasztott időpont: az előléptetés közlése kulcsfontosságú pillanat, ezért válassz megfelelő időpontot a bejelentésére. Az időzítés lényeges, például ne közöld péntek délután, amikor az alkalmazottak haza készülnek menni.
  • Értékeld eddigi munkáját! Az előléptetés előtt egy rövid bevezetőben mondj néhány pozitívumot a kollégád teljesítményéről.
  • Az előléptetés közlése: világos és egyértelmű közlés, hogy az illető előléptetésben részesül. Használj pozitív nyelvezetet és legyél őszinte a döntéssel kapcsolatban.
  • Az új feladatok és felelősségek bemutatása: röviden vázold fel az új pozícióval járó feladatokat és felelősségeket, térj ki az új szereppel járó elvárásokra is.
  • Bónuszok és juttatások ismertetése.
  • Az előléptetés írásos megerősítését se feledd el. Ebben rögzítsd az új pozíció részleteit, a fizetési feltételeket és minden más fontos információt.
  • A csapat értesítése se maradjon el.

Az előléptetés közlése egy olyan alkalom, amikor a jó kommunikáció és az empátia kiemelkedő fontosságú. Legyél felkészült és empatikus, és segíts a dolgozónak sikeresen alkalmazkodni az új szerephez.

Előléptetés - az alkalmazott szemszögéből

Már tudjuk, hogy milyen, ha valaki vezetői pozícióból dönt munkatársai előléptetéséről, de mindez, hogy néz ki az alkalmazotti szemszögből? Az előléptetés elnyerése sokkal összetettebb feladat, minthogy csak a végzettségükre és a vállalatnál eltöltött múltunkra alapozzuk azt. Hogyan érheted el a kitűzött célt?

Mit tegyél a munkahelyi előrejutás érdekében?

Sokan vágynak a munkahelyi előléptetésre. Mihelyst lehetőség adódik egy magasabb pozícióba kerülni hirtelen megnövekszik a rivalizáció a kollégák között. 

A munkahelyi előrejutás érdekében fontos, hogy aktívan dolgozz az előrelépésedért. Karrier tippek, hogy hogyan kerülhetsz magasabb beosztásba: 

  • Mutasd meg, hogy képes vagy rá.
  • Légy proaktív! A megoldást keresd, ne a problémákat sorold
  • Mérd fel, meddig juthatsz: a szakmai fejlődés lehetősége biztosított? a potenciális karrierutad végéhez közeledsz? Lehetséges, hogy az előrejutáshoz munkahelyet kell váltanod? Előfordulhat, hogy ehhez szakmai területváltás szükséges, bizonyos kvalitásaink és tudásunk máshol is jól alkalmazható lehet: a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség például univerzális értékek a munka világában.
  • Javíts a gyengeségeiden: mielőtt nagyobb felelősséggel járó pozíciót pályáznánk meg, nézzük át az eddigi teljesítményértékeléseinket, gondoljuk át a korábban kapott visszajelzéseket!
  • Készíts listát az eddig elért eredményeidről, hogy el tudd adni saját magad.
  • Jókor, jó helyen beszélj a céljaidról.

Az előrejutásért való aktív és kemény munka hosszú távon gyümölcsöző lehet. Legyen egyértelmű célod, és tegyél meg minden szükséges lépést a karriered építéséhez.

Mire figyelj előléptetés után?

Az előléptetés nem a végső állomás. Figyelj, hogy ne csökkenjen a teljesítményed, maradj alázatos és ne bízd el magad. Tartsd szem előtt, hogy milyen értéket képviselsz cégen belül. Legyen az előléptetésed motiváció a további növekedésre és sikerre!

  • Tanulj tovább: folyamatosan fejleszd a szakmai és vezetői képességeidet, és keress új lehetőségeket a növekedésre.
  • Kommunikálj hatékonyan: Az új pozícióval járó felelősségek gyakran magukban foglalnak erősebb kommunikációt. Fejleszd a kommunikációs készségeidet, hogy hatékonyan tudj irányítani, motiválni és információkat megosztani a csapattal.
  • Tartsd a határokat: Az új pozícióddal együtt járó hatalmat és felelősséget tartsd tiszteletben. Az alkalmazottakkal és kollégáiddal való kapcsolatban tartsd meg az egyenlőséget és az igazságosságot.
  • Legyél példa munkatársaidnak!

Mit tegyél, ha nem kapod meg az új pozíciót?

Az új pozíció elnyerése nem mindig sikerül elsőre, de az elutasítás nem jelenti azt, hogy vége a pályafutásodnak. 

Építs karriert a Viapannal! Állást keresel, meguntad, hogy nem léptetnek elő vagy váltanál? Nézz szét aktuális állásajánlataink közt, és találd meg álmaid melóját nálunk. 

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1