Összes bejegyzés

Az onboarding jelentése, folyamata, célja

onboarding

Mi az az onboarding? Milyen szerepe van egy vállalatban a jó onboarding rendszernek, mik az előnyei ennek a folyamatnak?

Az onboardig jelentése - mi az onboarding?

Az onboarding az új munkavállalók beilleszkedési folyamatát jelenti egy adott szervezetbe vagy vállalkozásba. Az onboarding folyamat során az új munkavállalók megkapják az összes szükséges információt, tréningeket és eszközöket, amik segítenek nekik az új munkakörük betöltésében. 

Az onboarding célja

Az onboarding segít az új munkavállalóknak megismerni a szervezetet, az üzleti folyamatokat, a kollégákat és az ügyfeleket. Ez a folyamat motiválja az új munkavállalókat, akik így nagyobb eséllyel köteleződnek el hosszú távra a munkahelyen. Emellett pedig biztosítja a sikeres beilleszkedést és hatékony munkavégzést!

Az egyik legfontosabb azonban, hogy az új kolléga jól érezze magát!

Az onboarding célja a szervezet működésének és kultúrájának átadása. Ahány vállalat, annyi szokás, annyi munkafolyamat. Milyen eszközöket használ a vállalat a mindennapi munka során? Vannak-e kommunikációs normák? Ha Slacken valaki “ne zavarj!”-on van, az tényleg azt jelenti, hogy ne zavard?

Fontos, hogy az alkalmazott megismerje a lehetőségeit. Ideális esetben az onboarding folyamat során az új munkavállalók megismerik az előrelépési lehetőségeket. Az onboarding végére kirajzolódhat az új kolléga előtt egy karrierút (hiszen ha nem, miért maradna?)

Új képességek elsajátítása: Az onboarding folyamat során az új munkavállalók képzést és tréningeket kapnak. Ez lehet client-service képzés, tárgyalástechnika képzés, vagy alap marketinges továbbképzés - munkakörfüggő. 

A munkahelyi kapcsolatok kialakítása: Az onboarding folyamat során az új munkavállalók megismerik a csapatuk tagjait, akikkel hosszú távon dolgozni fognak. Az onboarding idejére sok esetben a kolléga egy mentort kap maga mellé. 

Az onboarding eszközei

Az onboarding eszközei közé az alábbiak tartoznak:

Üdvözlő csomagok: egy welcome csomagban márkázott repitermékek találhatók (pulóver, toll, jegyzetfüzet, stb.), de ide tartozik a céges mobiltelefon, laptop, vagy akár autó is. A lényeg azonban sokszor digitális: az üdvözlő csomag része a céges e-mail, telefonszám, és a legfontosabb céges dokumentumokhoz való hozzáférés.

onboarding-viapan-üdvözlő-csomag

Tréningek és oktatási anyagok: Az új munkavállalók számára szervezett tréningek és oktatási anyagok segítenek nekik megérteni a szervezet működését és kultúráját, valamint a munkakörhöz szükséges készségeket és ismereteket. 

Egy onboarding anyag akkor hatékony, ha online, e-learningben elvégezhető. Így nem kell mindig a tapasztaltabb kollégának ugyanazokat elmondani, ha új munkavállaló érkezik.

Tájékoztatók és prezentációk: A szervezet által szervezett tájékoztatók és prezentációk segítenek az új munkavállalóknak megismerni a szervezet működését, a fontosabb szabályokat és az elvárásokat. Egy találkozó a főnökkel nem mondható oktatási anyagnak, de mégis kruciális a munkavállaló beilleszkedéséhez.

Munkaköri leírás: A részletes munkaköri leírások segítenek az új munkavállalóknak megérteni a munkakörhöz kapcsolódó felelősségeket és elvárásokat.

Visszajelzés és értékelés: Az új munkavállalók számára biztosított visszajelzés és értékelés segíti őket a teljesítményük javításában. Ez már az elején megkezdődhet! Jelezzünk vissza, hogy miért őt választottuk az állásinterjún.

Onboarding folyamat lépésről lépésre

Az onboarding egy véges folyamat, aminek viszont szinte vég nélküliek a hatásai. Hiszen egy kolléga még a távozása után is keltheti a cég jó (vagy rossz) hírét egy jó onboarding folyamat miatt (vagy annak hiánya miatt!)

Az első napon

A munkába lépés napján általában a következő tevékenységek zajlanak le:

  • Üdvözlő találkozó az új munkavállalóval és a vezetővel
  • Bevezetés az irodába, bemutatás a munkakörnyezettel, bejárással
  • Általános tájékoztató a szervezetről, szervezeti struktúráról és a kultúráról
  • A munkakörrel kapcsolatos teendők és feladatok átbeszélése
  • Szükséges felszerelések, eszközök, szoftverek biztosítása
  • Az első hétre vonatkozó célkitűzések és tervek meghatározása

Az első héten

  • Tréningeket és oktatási anyagok elkezdése
  • Ismerkedés az új kollégákkal és a munkakörnyezettel
  • Az első apró feladatok végrehajtása önállóan…
  • … és persze csapatban is. Fontos a csapatmunka!

Az első hónapban

  • Az első feladategyüttes, nehezebb feladat elvégzése
  • A tréningek és oktatások befejezése
  • Visszajelzések feldolgozása
  • Találkozás más részlegek vezetőivel és munkatársaival
  • Az első csapatépítő programon való részvétel!

Hosszú távon

Az onboarding folyamat folytatódhat akár több hónapon keresztül is, amíg a munkavállaló igazán komfortosan nem érzi magát a munkakörében!

Munkaerő-megtartás hatékony onboardinggal

Milyen a jó onboarding rendszer? Olyan, ami képes hosszú távon megtartani a dolgozókat. Így a folyamat nem csak a munkavállaló számára, hanem a cég számára is előnyös lesz. 

A munkaerő megtartás egy nehéz feladat, ha azonban az új tehetségek megtalálják a helyüket a vállalatnál, az jelentős költségmegtakarítást jelent. 

A toborzás és kiválasztás is egyszerűbb lesz, hiszen az onboarding növeli az employer brandinget, így könnyebb lesz új munkavállalókat találni a jövőben!

25

Küldj egy tapsot ha tetszett

25