Összes bejegyzés

Outplacement: az elbocsátás lehet humánus!

Elbocsátás humánusan

Kirúgtak, vagy ez a veszély fenyeget? Az elbocsátás lehet új kezdet is!

Embert próbáló feladat a kirúgás tudomásul vétele. Sokan sokkos állapotba kerülnek, amikor vezetőjük közli velük a hírt, hogy elbocsátásra kerül sor. Még azok is, akik lelkük mélyén számítanak rá. Bármennyire is nehéz magunkhoz térni, már ezen a beszélgetésen el lehet, el kell kezdeni az álláskeresést. Az új állás megszerzéséhez vezető első lépést az elbocsátást kezdeményező beszélgetésen meg kell tenni. Mivel az állások többsége nem a hivatalos, hanem a "láthatatlan" álláspiacon - tehát kapcsolati úton - kel el, megkérdezhetjük a vezetőt, hol lehet, hol érdemes érdeklődni, kivel vegyük fel a kapcsolatot. Elképzelhető, hogy ismeretségi körében van olyan vezető, aki éppen az adott területre keres új munkaerőt. Persze ez a módszer csak akkor működik, ha nem rossz teljesítmény, hanem a cég piaci helyzete miatt kerültünk a leépítettek listájára. Ha a vezetőnek van ötlete, hogyan tovább a kirúgás után, akkor általában nem titkolja. Ő is jobban érzi magát, ha enyhíteni tud a leépítés tényén.

Kirúgás? Kérhetjük a felmentést a felmondási idő alól

Ha elbocsátottak, könnyíthetünk helyzetünkön, ha a rugalmas felmondási időt harcolunk ki. Igaz, ha nem szükséges, munkaadóként nem érdemes ragaszkodni a felmondási idő felének ledolgoztatásához, ugyanis a dolgozó ilyenkor már motivációját veszti, és akarva vagy akaratlanul több kárt okoz a csapatszellemben.

Humánus elbocsátás multi módra: outplacement

Főleg nagyobb, multinacionális cégekre jellemző a HR-es szaknyelvben outplacement-ként hívott eszköz, amelyet egy külsős tanácsadó cég nyújt. Az outplacement nem más, mint humánus elbocsátás. Az outplacement során álláskeresési technikák, önismeret fejlesztése szerepel a szolgáltatási palettában. Ha nagyobb cégnél dolgozunk, és alapból nem kínálják fel, akkor jó eséllyel lehet kérni. Az outplacement-tanácsadók rendszerint személyes konzultációkon elevenítik fel a pályázáshoz szükséges gyakorlati készségeket, újrapozicionálják az álláskeresés gyakorlatából huzamosabb ideje kiesett szakembereket. Elterjedőben lévő gyakorlat, hogy az outplacement programban részt vevő álláskeresők számára a tréninget tartó cég külön irodát bérel. Ez mára nem csupán a topmenedzserek kiváltsága, hanem középvezetők is kaphatják.

Kinek jár az outplacement?

Az outplacement nem olcsó, a leépített dolgozó fizetésének 1-2 szerese is lehet a költség. Hogy miért éri meg mégis a multinak? A válasz a cég hírnevének megőrzésével magyarázható. Ha egy vállalatról az a hír járja, hogy inkorrekt módon - például e-mailben, sms-ben küldi el a dolgozót, vagy biztonsági őrrel vezetteti ki őket a felmondás közlése után - oda nem szívesen mennek később dolgozni, nem képes a jó szakembereket magához vonzani. Ha pedig nagyobb körben elterjed, az már a termékek, szolgáltatások vásárlására is kihathat. Éppen ezért nem lehetetlen az imázsukra kínosan ügyelő cégektől leépítés esetén a kínáltnál jóval nagyobb kárpótlási csomagot kapni. Például az outplacement mellett nagyobb összegű végkielégítést.

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1