Összes bejegyzés

Ki minősül megváltozott munkaképességű személynek?

Megváltozott munkaképesség: milyen rokkantsági kategóriától számít valaki csökkent mukaképességű személynek?

Sokan nem tudják, hogy pontosan ki minősül megváltozott munkaképességű személynek, így azt sem tudják, hogy a cég mentesül-e a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól egyes személyek foglalkoztatása esetén. Cikkünkben kitérünk arra, hogy ki számít megváltozott munkaképességűnek, és, hogy milyen előnyei vannak a foglalkoztatásuknak. 

A megváltozott munkaképesség jelentése

A megváltozott munkaképességű kifejezés nem rokon értelmű a fogyatékos, rokkant, károsult, stb. szavakkal, hiszen az ilyen sérülésekkel rendelkező személyekre más és más szabályok vonatkoznak. 

Sokszor mégis egy kalap alá vesszük őket, hiszen bármelyikük lehet megváltozott munkaképességű. De nézzük is meg először, hogy mit jelentenek ezek.

Fogyatékosság

A fogyatékosság egy olyan állapot, amely korlátozza az egyén képességeit, és akadályozza a mindennapi életben való részvételét (a járást, látást, beszédet, kommunikációt). Ez az állapot lehet születési rendellenesség, baleset vagy betegség következménye. Lehet átmeneti, vagy végleges zavar. 

Rokkantság

Rokkantság esetén a személy tartósan akadályozott, nem képes az önellátásra, a segítség nélküli munkavállalásra. 

Károsodás

A károsodás jellemzően biológiai működési zavarokat takar, ilyenek az olyan rendellenességek, mint a különböző ételérzékenység, egy törött láb, a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

Rokkantsági kategóriák: milyen esetekben érvényes a “leszázalékolás”?

B1 kategória

akinek az egészségi állapota 51-60 százalék között van és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható.

B2 kategória

akinek az egészségi állapota 51-60 százalék között van és a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt.

C1 minősítés

akinek az egészségi állapota 31-50 százalék között van és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.

C2 minősítés

akinek az egészségi állapota 31-50 százalék között van, de rehabilitációja nem javasolt.

D kategória

akinek egészségi állapota 1-30 százalék között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható.

E kategória

akinek egészségi állapota 1-30 százalék között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

A 6 besorolási osztály befolyásolja a megváltozott munkaképességűek számára fizetendő rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás mértékét, viszont kategóriától függetlenül ezek a személyek mind megváltozott munkaképességűnek minősülnek (a rehabilitációs hozzájárulás megfizetésének szempontjából).

A megváltozott munkaképesség megállapítása + példák

A megváltozott munkaképesség megállapítása gyakorlatilag a rokkantság megállapításával egyenlő, ami orvosszakértői feladat. Magyarországon ezt a feladatot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete végzi. 

De mégis milyen személyek tartozhatnak a megváltozott munkaképességűek közé?

  • Mozgássérültek (gerincbetegséggel rendelkezők, kereskesszékkel közlekedők, stb.)
  • Belgyógyászati megbetegedésből adódó problémákkal rendelkezők (magas vérnyomás, autoimmun betegség, inzulinrezisztencia, stb.)
  • Pszichés betegséggel rendelkezők (demencia, pánikbetegség, depresszió, hangulatzavar, stb.)

A csökkent munkaképességűek rehabilitációs célú munkaközvetítése

Megtakarítás és munkaerő a cégének, lehetőség a munkavállalóknak. Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a Viapan Grouppal! Miért éri meg őket alkalmazni?

Ha a munkaadó átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja a 25 főt, de az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek aránya nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelező foglalkoztatási szint), akkor a munkaadónak rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie, hogy elősegítse a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációját. 

Az éves rehabilitációs hozzájárulás összege megegyezik a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszámmal és a rehabilitációs hozzájárulás összegével szorozva. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év. 

2023-ban a rehabilitációs hozzájárulás mértéke kétmillió forint évente. Ha a munkáltatónál a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók száma eléri a kötelező foglalkoztatási szintet, akkor a munkáltatónak nem kell rehabilitációs hozzájárulást fizetnie.

Összegzés: ki számít megváltozott munkaképességűnek?

Minden cég mentesül a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól, aki a megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatja. A rehabilitációs hozzájárulás alóli mentesség szempontjából megváltozott munkaképességű azok…

  • akiknek egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján,
  • akik legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkeznek, ami szakvéleménnyel, szakhatósági állásfoglalással vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolható, és a minősítés időbeli hatálya alatt állnak,
  • akiknek a munkaképesség-csökkenésének mértéke 50-100 százalék között van, amit szakvélemény igazol, és az időbeli hatálya alatt áll, vagy
  • fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülnek, és a munkaszerződésükben rögzített napi munkaidejük eléri a 4 órát.
252

Küldj egy tapsot ha tetszett

252