Összes bejegyzés

Otthoni munka, ahogyan még sosem volt!

Kollaboratív robotok: már nem extra, hanem szükséges

Hogyan kezelhetjük atipikus foglalkoztatással a hanyatlást, ami a veszélyhelyzet miatt sok ágazatban kialakult?

Miközben a fertőtlenítőszerek, maszkok gyártói, az élelmiszerboltok, sőt a távoktatás bevezetése óta az elektronikai üzletek alig bírnak lépést tartani a megrendelésekkel, addig a turizmus, a vendéglátás jelentős kiesésektől szenved, de a folyamat kezdi érinteni még az ipart is. A járványügyi intézkedések miatt számos munkáltató átállt az otthoni munkára; sok üzemben csökkentik a műszakok létszámát, és ha a megrendelések visszaesnek, számolhatunk elbocsátásokkal is. 

Részmunkaidő, otthoni munka: a válság enyhítésére is

Ez aggasztó kép, de jó hír, hogy van módunk felkészülni, előremenekülni. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke március 12-én adott interjút a Növekedés.hu-nak, amelyben kifejtette: a válság megoldása az új munkakultúrán fog alapulni. A speciális foglalkoztatási formák, mint az otthoni munka, részmunkaidő, sőt, mi hozzátesszük: a diákok, nyugdíjasok, kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatása olyan, már évek óta létező, de nem eléggé kiaknázott lehetőségek, amelyek segítségével a munkáltatók rugalmasan tudják alakítani a létszámot és a dolgozók szakmai összetételét. Éppen ezért az a vállalat, amely egyszerű megoldásokkal próbálkozik, mint például elbocsátásokkal, az hosszú távon nagyobb veszteségekkel számolhat, mint az, amely strukturális átalakítást hajt végre, és megőrzi kapacitásait. A speciális megrendelői igényekhez való gyors alkalmazkodás ugyanis ma a fennmaradás kulcsa. 

Mindez az új technológiák bevonását is magával vonzza majd: így a válság okozta lépéskényszerből egy fejlettebb munkaerőpiac felé mozdulhatunk el. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a tudásintenzív, magas hozzáadott értékkel bíró ipari és szolgáltatási területek szerepe nő, és az ÁSZ is azt javasolja, hogy ezek a szereplők kapjanak a jövőben több állami támogatást.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, mondja Domokos:

“Soha nem látott módon értékelődik fel a digitalizáció szerepe. Gépesítéssel, robotizációval egyszerűsödhetnek bizonyos munkafolyamatok, ami például egy járvány okozta krízishelyzetben is biztosítani tudja a termelést, a folyamatos munkavégzést vagy éppen az otthoni munkavégzés kap erős támogatást. A kormány biztosan nem cselekszik tévesen, ha a gépesítést, a robotizációt, a digitalizációt, illetve a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formákat támogatja, illetve ösztönzi.”

Kollaboratív robotok: már nem extra, hanem szükséges

A fentiekből következik, hogy a digitalizáció, robotizáció elkerülhetetlen. Mi a Viapannál évek óta dolgozunk kollaboratív robotok kölcsönzésével, és azért vagyunk, hogy a tapasztalatainkat tovább is adjuk másoknak. A jelen helyzetben a kollaboratív robotok nem csak a volumen növelésére jók, de a dolgozók egészségének megőrzése mellett képesek biztosítani a termelés folytonosságát. A kobotok gyorsan munkába állíthatók, könnyen mozgathatók, és egy laikus is képes betanítani nekik a munkamenetet (a mi robotmérnökeink előkészítő munkája után, persze). Ezeknek az eszközöknek a jelen helyzetben tehát különösen nem az a szerepük, hogy kiszorítsák az emberi munkaerőt, hanem általuk éppen annak megóvása válik lehetségessé. A válság elvonultával pedig a humán dolgozók visszaintegrálhatók a termelésbe. Ha emellett a várakozás időszakában a dolgozók képzését, fejlesztését is megoldjuk (akár csak néhány egyszerű tananyag, útmutató formájában), akkor megerősödve tudunk kikerülni a nehéz periódusból.

Konzultálna (természetesen online formában) szakértőinkkel az atipikus foglalkoztatásról, otthoni munkáról vagy a kollaboratív robotjaink nyújtotta lehetőségekről? Töltse ki a lenti űrlapot, és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.

2038

Küldj egy tapsot ha tetszett

2038