Összes bejegyzés

Védett kor: mikorra vonatkozik a védelmi időszak?

védett korban álló nyugdíj előtti munkavállaló

A nyugdíjkorhatár közeledtével sokan aggódnak munkaviszonyuk biztonsága miatt. Több munkavállalóban is felmerülhet a kérdés, hogy mettől meddig tart az úgynevezett védett kor, s milyen jogok illetik meg őket ebben az időszakban. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, hogy átfogó képet nyújtsunk a nyugdíj előtt állóknak az őket érintő kérdésekről.

Mi az a védett kor? Mikor lép valaki védett korba?

A védett kor A munka törvénykönyvében szereplő jogi védelem, amely az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éves időszakot jelenti. Magyarországon az általános nyugdíjkorhatár jelenleg 65 év, így a védett kor 60 éves kortól kezdődik.

Ez idő alatt a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállalók fokozott védelmet élveznek a munkáltatói felmondással szemben.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bár a nők 40 év jogosultsági időt követően jogosultak a kedvezményes öregségi nyugdíjra, a védett kor minden esetben az általános nyugdíjkorhatárhoz (azaz 65 évhez) igazodik.

Megszüntethető-e a védelmi időszakban a munkaviszony?

A védelem célja tehát az, hogy az idősebb munkavállalóknak a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosított legyen a munkaviszonyuk, hiszen esetükben már nehezebb lenne új munkahelyet találni. Ettől függetlenül bizonyos feltételek mellett a védett kor időszakában is megszüntethető a munkaviszony.

A munkáltató abban az esetben élhet a felmondás jogával

  • ha saját működésével (szervezetével, gazdálkodásával) összefüggő okra hivatkozik,
  • ha a munkavállaló már nem felel meg a munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek,
  • vagy magatartási problémák merülnek fel nála.

A magatartási problémák kivételével a munkáltatónak még a felmondás előtt gondosan meg kell vizsgálnia, hogy van-e olyan betöltetlen másik munkakör, amit felajánlhatna a munkavállalónak. Ennek a pozíciónak összhangban kell lennie a munkavállaló képességével vagy a munkáltató lehetőségeivel, valamint a munkavállaló végzettségével és korábbi beosztásával. Ha ilyen munkakör nem áll rendelkezésre, vagy a munkavállaló nem fogadja el az ajánlatot, akkor a munkaviszony megszüntethető.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a munkavállalónak a közlést követő 30 napon belül joga van bírósághoz fordulni, amennyiben vitatja a felmondás indokát.

Mennyi a végkielégítés mértéke ilyen esetben?

Amennyiben a védett korú, nyugdíj előtt álló munkavállaló foglalkoztatásra irányuló jogviszonya munkáltatói felmondás, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy jogállásváltozás miatt megszűnik, a törvényben meghatározott mértékű végkielégítésre jogosult.

A végkielégítés mértéke a munkaviszony hosszától függ:

  • legalább 3 év munkaviszony esetén 1 havi,
  • legalább 5 év munkaviszony esetén 2 havi,
  • legalább 10 év munkaviszony esetén 3 havi,
  • legalább 15 év munkaviszony esetén 4 havi,
  • legalább 20 év munkaviszony esetén 5 havi,
  • legalább 25 év munkaviszony esetén pedig 6 havi távolléti díjjal jár.

Védett korú munkavállaló esetében azonban a végkielégítés mértéke

  • legalább 3 év munkaviszony esetén 1 havi,
  • legalább 10 év munkaviszony esetén 2 havi,
  • legalább 20 év munkaviszony esetén 3 havi távolléti díj összegével emelkedik.

A védett kor tehát egy plusz védelem, amely ugyan nem tiltja a munkáltatói felmondást, mégis korlátozza azt. Ezzel pedig biztosítja a nyugdíj előtt álló munkavállalók munkaviszonyának minél nagyobb biztonságát.

Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy a magatartási okok miatt közölt azonnali hatályú felmondás, illetve a munkavállaló – nem egészségi okkal összefüggő – képességére alapított felmondás esetén nem jár végkielégítés.

Viapan tipp! Nincs veszve semmi!

Előfordulhat, hogy a védett kor ideje alatt elvesztette állását, és huzamosabb ideje nem sikerült új munkaviszonyt létesítenie. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esnie. Igényelje a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (NYES) vagy nézzen körül állásajánlataink között, hiszen a Viapannál kiemelt figyelmet fordítunk minden álláskeresőre.

98

Küldj egy tapsot ha tetszett

98