Összes bejegyzés

SZÉP-kártya kerete, szabályai 2024-ben

szep-kartyaval-fizetes

A SZÉP-kártya, mint béren kívüli juttatás egyaránt foglalkoztatja a munkavállalókat és a cégvezetőket. Hogyan változik a SZÉP-kártyára vonatkozó jogszabályok, juttatások és felhasználási módok 2024-re? Sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat, a fő módosulásokat és SZÉP-kártya kereteket. Cikkünk folyamatosan frissül.

Mire jó a SZÉP-kártya 2024-ben?

Széchenyi Pihenő Kártya – egyfajta béren kívüli juttatás, amelyet a munkavállaló a munkáltatójától kaphat, a cafeteria keretein belül. Maga a kártya egy olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amelyet a bankkártyákhoz hasonlóan lehet használni pihenéshez kapcsolódó termékek és szolgáltatások vásárlásakor.

SZÉP kártya fizetés: általa a munkáltató jóval alacsonyabb bérterhek mellett tud elkölthető fizetéskiegészítést adni a munkavállalóknak. A munkáltatók számára tehát azért előnyös, mert úgy takarékoskodhat, hogy közben a munkavállaló nagyobb ellenszolgáltatást kaphat munkájáért cserébe. A munkaadó a cafeteria rendszerét maga alakíthatja ki, így szabadon eldöntheti, mely munkavállalói csoportnak bocsát a rendelkezésére SZÉP-kártyát, és mekkora értékű béren kívüli juttatást ad általa.

Gyakori kérdések a SZÉP-kártyás fizetés kapcsán

Rengeteg kérdés övezi, hogy miért érdemes SZÉP-kártyát adni a munkavállalóknak. A dolgozókat, akik részesülnek ezen béren kívüli juttatásban, pedig ennek felhasználási kerete, ideje, az elfogadóhelyek kérdéskörei érdeklik leginkább.

Érdemes elolvasni egy ehhez kapcsolódó, korábbi cikkünket is, amibe bemutattuk, hogy hogyan zajlik a SZÉP-kártya egyenleg lekérdezésének folyamata adott pénzügyi szolgáltatóknál. 

Hol lehet SZÉP-kártyával fizetni?

Mint az már ismert, 2023. augusztus elsejétől ismét lehet SZÉP-kártyával fizetni az élelmiszerért. Így nőtt a SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma is. A hazánkban működő hat multilánc mindegyikében elfogadják a SZÉP-kártyát, bolti (hideg) élelmiszer-vásárlására. Érdemes figyelni, mert nem mindenhol van lehetőség az önkiszolgáló kasszáknál SZÉP-kártyás fizetésre. Ajánlott inkább kivárni a sorunkat, és a hagyományos kasszánál fizetni a munkáltatói juttatásként kapható SZÉP-kártyával.

Fontos, hogy például vegyi árut, ruházati cikket vagy alkoholt NEM lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal. Kizárólag élelmiszert. 

FRISSÍTÉS: 2024-től már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyarországon ma már közel 50 ezer SZÉP Kártya elfogadóhely teszi lehetővé a plasztikkártya használatát. Lehet különböző szolgáltatásokat, mint szállást, wellness és fitness, sport és szabadidős tevékenységekre szóló belépőjegyek megváltására is használni. De állatkertek belépőjegyei vagy színházjegy, koncertjegy árát is fizethetjük egyenlegünk terhére. 

Hol lehet szép kártyával fizetni?

Azt, hogy pontosan mely kibocsájtó által kiadott SZÉP-kártyával hol fizethetünk, milyen elfogadóhelyeken, azt az egyes kibocsájtók internetes oldalán találjuk meg. Készült egy gyűjtőoldal és egyben elfogadóhely kereső is, hogy mely szabadidős tevékenységek szolgáltatói, szálláshelyek valamint vendéglátó egységek fogadják el a SZÉP-kártyát.

Létezik egy általános lista, amely szerint a következők lehetnek elfogadóhelyek: belföldi szálláshely, vagy utazási iroda, menza vagy étterem, meleg étel esetén büfé. Lehet továbbá színház, múzeum, vidámpark vagy állatkert is, valamint hajózási társaság, edzőközpont, fitneszterem, lovarda, sípálya, bármilyen fürdő, szauna, szolárium is. 

Meddig lehet SZÉP-kártyával fizetni?

Idén úgy határozott a kormány, hogy ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket. 2023. augusztus 1-től december 31-ig van erre lehetőség. 

De mikor jár le a szép kártya egyenleg, és meddig lehet szép kártyával fizetni?

A jövőben egy év áll majd rendelkezésre a SZÉP-kártyára utalt összegek felhasználására. Amennyiben egy éven belül nem tudod elkölteni a kártyára kapott juttatást, úgy ennek terhére 15%-os díjat számít fel a bank. Erről bővebben a 381/2022. (X. 6.) Korm. rendelet rendelkezik.

Jó tudni, hogy minden SZÉP Kártya az elkészüléstől számítva öt évig érvényes, és a kártyára utalt összeg pedig a következő év végéig elkölthető.

Teljeskörű felvilágosításért és pontos egyenleg lejárati dátumért érdeklődj bankodnál. 

Mennyi a SZÉP-kártya kerete?

Az éves béren kívüli juttatásként adható keretösszeg 450.000 Ft, melyet arányosítani kell a munkában töltött idő alapján. A béren kívüli juttatás adóterhe 15% személyi jövedelemadó (SZJA), valamint 13% szociális hozzájárulási adó. Összesen tehát 28% (kivás cégek esetén 25%) adóteher mellett adható a béren kívüli juttatás SZÉP-kártya formájában. 

A Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái 2023. január 1-től megszűntek, azaz összevonták a szép kártya zsebeket.

Az évi 450.000 Ft rekreációs, szép kártya kereten felül, idén augusztus 1-től -2023.12.31között a munkáltatók egyszeri alkalommal, legfeljebb 200.000 Ft további támogatást adhatnak béren kívüli juttatásként a munkavállalók SZÉP-kártyájára. Ezt az összeget nem kell arányosítani a munkában töltött napokkal, ha a munkaviszony nem áll fenn a teljes adóévben. 

  • Ha a munkavállalónak több munkáltatója van, a 200.000 Ft támogatást minden munkáltatótól megkaphatja.
  • Ha a munkavállaló egy új munkaviszonyt létesít, akkor az új munkáltató is utalhat a SZÉP-kártyájára 200.000 Ft összegben plusz juttatást.
  • A munkáltató a 200.000 Ft támogatást több részletben is utalhatja.

Melyik a legjobb SZÉP-kártya?

Feltevődik a kérdés, melyik SZÉP kártyát érdemes választani a három kibocsátó közül: 

  • OTP szép kártya,
  • K&H szép kártya vagy
  • MKB Bank szép kártya?
Szép kártyával fizetés 2024-ben

A törvény kimondja, hogy sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem terhelhető a kártyakibocsátás során. Tehát anyagi szempontból teljesen mindegy, melyikre esik a választás. Az elfogadóhelyek számában sincs túl komoly különbség, az OTP kártyáját 18.237, a K&H kártyáját 11.442, az MKB kártyáját 11.163 helyen lehet használni.

A különbségek csupán az egyes kibocsájtók által nyújtott szolgáltatásban lehet. Például eltérhet annak a díja az egyes kibocsájtóknál, hogy mennyiért lehet társkártyát, vagy esetleg pótkártyát igényelni. 

Ezek alapján elsődlegesen a személyes szimpátia és már meglévő tapasztalat alapján születhet döntés, melyik pénzügyi szolgáltatót választod. Vagy az, hogy a munkáltatód melyik bankkal áll kapcsolatban, a többi munkavállalónak hová, melyik pénzügyi szolgáltatóhoz utal, akkor megkérhet, hogy te is ahhoz a bankhoz tartozz, hogy ne 3 külön helyre utaljon. De ez mindig előzetes, közös megbeszélés alapján történik, semmi sem kötelező. 

SZÉP-kártya zsebek/alszámlák

Minden munkáltatónak lehetősége van évi 450 ezer forintot a munkavállalók SZÉP Kártyához tartozó számlájára utalni, kedvezményes közteher fizetése mellet.

Minden SZÉP-kártyán 1 számla, köznapi nyelven 1 zseb van 2023. január 1-jétől, amikor egy kormányrendelet megszüntette, összevonta a korábbi 3 zsebet. (Ezt megelőzően a zsebek legjobb kihasználhatósága után kutattak sokan, hogy például a nyári szabadságuk alatt mely szálláshely szolgáltatással járnak a legjobban, és milyen kiegészítő szolgáltatásokat tudnak igénybe venni, hogy a SZÉP-kártya zsebeinek összegeit fel tudják használni a pihenés során.)

  • A zsebek megszüntetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi három zsebből csak a szálláshely zseb maradt meg.
  • Ezzel együtt a szálláshely zseb „megörökölte” a másik két zseb teljes felhasználási körét: 2023. január 9-től minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért a szálláshely zsebről fizetünk.
  • Jó tudni, hogy amennyiben szépkártyánkkal egy POS terminál használatával fizetünk, akkor a bizonylaton szerepel, hogy mekkora összeg maradt a kártyánkon, illetve, hogy mikor jár le.

Összegzés, a legfontosabb változások

Az eddigi fő változások nagyon röviden:

  • 2023. december 31-ig a munkáltatók az egyébként évi 450 ezer forint támogatáson felül, az említett időszakban 15 százalék szja és 13 százalék szocho megfizetésével egyszeri alkalommal további 200 ezer forinttal támogathatja munkavállalóit.
  • Továbbá a SZÉP-kártyán lévő pénzt bolti (hideg) élelmiszerre is el lehet költeni december 31-ig. 2024-től erre már nincs lehetőség!
  • A SZÉP-kártya alszámlái megszűntek. Ez azt jelenti, hogy véglegesen megszűntek az alszámlák („zsebek”) érékhatáraira vonatkozó előírások is.

Cikkünk folyamatosan frissül. Itt emeljük majd ki, hogy milyen fő változások lépnek érvénybe az eddigi évekhez képest 2024-ben.

Munkát keresel, vagy váltanál, mert úgy érzed, hogy eddigi munkáltatód nem becsült meg? Nézz körül aktuális állás ajánlataink között, vagy regisztrálj adatbázisunkba és mi felkeresünk a legújabb munkalehetőségekkel. 

538

Küldj egy tapsot ha tetszett

538