Összes bejegyzés

Milyen a jó motivációs levél?

Kísérőlevél tippek

Motivációs levél: a nagy mumus

Megírtad az önéletrajzodat, de a motivációs levél kifogott rajtad? Nem tudod, milyen tulajdonságokat kellene felsorolnod? Egyáltalán: milyen egy jó motivációs levél? Nos, az alábbiakban eláruljuk, milyen vonásokat érdemes kiemelned, és arra is felhívjuk a figyelmedet, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat.

Csak a lényeget írd a kísérőlevélbe!

Nagyon fontos, hogy olyan tulajdonságokat tüntess fel a leveledben, amik az adott munkakörhöz kötődnek. Teljesen felesleges hangsúlyoznod, hogy milyen hihetetlen módon értesz a fizikai munkák legjavához, ha most éppen egy irodai állásra jelentkezel. Lényeges az is, hogy ne sorold fel az összes – szerinted – jellemző tulajdonságodat, hiszen minél többet választasz, annál nagyobb az esélye, hogy hiteltelen leszel, vagy elkövetsz bizonyos hibákat, és untatni fogod az olvasót.

A motivációs levél legnagyobb hibája: a sablonosság 

Megbízható, felelősségteljes, csapatjátékos, önállóan dolgozni tudó és precíz vagy? Gyorsan tanulsz, jól szervezed az életedet és még a kommunikációs készséged is kiemelkedő? Nos, ha így van, akkor gyorsan írd át a motivációs leveledet, ugyanis ezek a tulajdonságok több mint 80%-ban ott virítanak a papírokon. Nem csak azért felesleges rögzítened ezeket, mert ennyire sablonosak, hanem azért is, mert ezeket a kompetenciákat személyesen fogják leellenőrizni – de az interjúig el is kell jutnod!

Mi kerüljön  a kísérőlevélbe?

Ha máshogy nem megy, keress egy karrierépítéssel foglalkozó weboldalt, böngészd át azokat a tulajdonságokat, amiknek feltüntetését ők javasolják, és tarts egy gyors önvizsgálatot: vajon rád igazak? Lényeges, mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy csak valós, a munkához köthető, példákkal alátámasztható és a kevésbé hétköznapi tulajdonságokat helyezd előtérbe. A példákból egyébként szerencsés néhányat felhozni, pláne ha úgy érzed, hogy azok nem csupán kapcsolódnak a megpályázott munkához, hanem biztosíthatják az előrejutásodat.

Csak azt írd bele a kísérőlevélbe, ami igaz!

Akármelyik szelektálási módszert választod tehát a kísérőlevélhez; akár magadtól, akár némi segítséggel állítod össze az önjellemzésedet, fontos, hogy tényleg igazat írj. Ez neked épp annyira számít, mint a munkaadónak: ha füllentesz a tulajdonságaidról, akkor nem felelsz majd meg az elvárásoknak, és ez mindkettőtöket hátráltatja a sikeres munkavégzésben.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3