Összes bejegyzés

Kamu álláshirdetések -mire figyelj

Kamu munka jelei

Kamu álláshirdetést találtál, vagy gyanús egy hirdetés?

Vannak cégek vagy magánszemélyek, akik visszaélnek a munkakeresők bizalmával, és az a céljuk, hogy kamu álláshirdetéssel a gyanútlan keresgélőket félrevezessék. Ez azért veszélyes, mert nem csak hamis munkalehetőséggel kecsegtetnek, de még anyagi károkat is okozhatnak neked. Tudd meg, hogyan tudod kiszűrni az internetes csalókat. A külföldi munkavállalók foglalkoztatása ugyanis sokszor csalást rejt; a gyanútlan külföldi munkaerőt próbálják meg "rászedni".

Vajon ez kamu munka? Mikor legyen gyanús?

Bár nem mindig jó, ha túlságosan gyanakvó vagy, az álláskeresés közben kifejezetten előnyödre válhat, ha fenntartással kezeled a hirdetéseket. Szinte nyomozó módjára érdemes tájékozódnod egy-egy ajánlatról, és vannak bizonyos jelek, amelyeket észre kell venned. Például ordít, hogy valami nem stimmel, ha a hirdetés már a külalakot illetően is távol áll az elvárttól. Ekkor gyanús, hogy kamu munkát akarnak kínálni. A hemzsegő helyesírási hibák, a pontatlan információk önmagukban is gyanúsak. Ezen kívül figyelj az e-mail címre is: ha nem vállalati szolgáltatót, hanem magán e-mail címet adtak meg, az is egy jel lehet. Az ígért fizetés összege is árulkodhat kamu álláshirdetésről. Ha a munkakör típusához képest irreálisan magas bért ígérnek, az mindenképpen gyanakvásra ad okot. Ha pedig még azt sem tüntették fel, hogy pontosan milyen munkáról lenne szó, szinte biztos, hogy hamis hirdetéssel van dolgod.

Szűrd ki a csalókat és a kamu munkákat!

A csalók hajlamosak olyan dolgokat ígérni, amelyekkel könnyű pénzszerzési lehetőségnek tüntetik fel az ajánlatukat, ami valójában kamu álláshirdetésbe van csomagolva. Ennek sokan sajnos könnyen be is dőlnek. Ha olyan típusú hirdetésbe futsz bele, ahol azt ígérik, hogy minimális energiabefektetéssel dőlni fognak a milliók, és mindehhez még csak képzettség sem szükséges, annak sohasem szabad hitelt adnod. A külföldi munkaajánlatokkal különösen vigyázni kell. Mielőtt bármibe is belevágsz, mindig járj alaposan utána, hogy ki az ajánlattevő, és csak akkor kezdj bele bármibe is, amikor már teljesen biztos vagy benne, hogy valós hirdetésről van szó, valós személyekkel és céggel.

Sose utalj előre! Az ilyen álláshirdetés biztosan kamu!

Azok a hirdetések, ahol könnyű pénzkereseti lehetőséget ajánlanak, általában magukban foglalják azt a pontot is, hogy bizonyos mértékű összeget át kell utalnod nekik ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak veled. Ezt általában regisztrációs díjként tüntetik fel, és vannak esetek, amikor odaírják azt is, hogy ezt a pénzt az első fizetésednél majd jóváírják neked.

Tanácsaink segítségével te is könnyen kiszűrheted a hamis állásajánlatokat. Mindig legyél figyelmes, hiszen sok időt, energiát és akár pénzt is veszíthetsz a felesleges körökkel!

A rutinosabb álláskeresők bizonyára szembesültek már azzal a helyzettel, hogy néha egy-egy álláshirdetésben a leírtak nem egészen egyeznek meg a valós munkakörrel; vagy azzal, hogy a nyitott pozíció valójában nem létezik, csupán a hirdető cég szeretne saját adatbázisába jelentkezőket gyűjteni.

Mit tud tenni a pályázó, hogy kikerülje ezeket a csapdákat? Mik azok az intő jelek, amiket látva gyanakodnunk kellene? Egyáltalán, van esély elkerülni az ilyen típusú buktatókat, vagy ez az álláskeresői életszakasz „tanulópénze”, amin sok jelentkezőnek át kell esnie?

A legfontosabb az, hogy szenteljünk kellő időt az álláskeresésre, így elkerülhetjük a kamu hirdetéseket:

  • olvassuk el alaposan az álláshirdetést;
  • értelmezzük az abban leírtakat;
  • ne fussuk át kapkodva az állásajánlatokat;
  • ne küldjük dömpingszerűen az önéletrajzokat.

Egy kis odafigyeléssel kiszúrhatjuk az átverésen alapuló ajánlatokat.

Az árulkodó jelek:

  • jelentkezéshez valamilyen ingyenes levelezőrendszerű email cím van megadva (pl. freemail, gmail, citromail, stb.).
  • az internetes keresőbe beírva szinte nem találunk semmilyen információt az adott cégről
  • az álláshirdetésben nem szerepelnek a főbb feladatok, vagy homályos, kétértelmű a megfogalmazás

Ha egy hirdetésben alapelvárásként szerepel a számlaképesség és a saját gépjármű, akkor szinte biztos, hogy valamilyen értékesítési/ügynöki jellegű tevékenységet kell végeznünk. Azaz ez kamu álláshirdetés lesz. Ilyenkor mérlegeljünk, hogy vajon rendelkezünk-e az ehhez a munkakörhöz elengedhetetlen olyan tulajdonságokkal, mint pl. a magas fokú kudarctűrő képesség, amire a folyamatos elutasítások miatt valóban szükség van. Mivel ezeknél a pozícióknál jellemzően teljesítményarányos fizetés van, azt is fontolóra kell venni, hogy a kezdeti időszakra van-e olyan anyagi hátterünk, hogy átvészeljünk akár több hónapot is bevétel nélkül, és el tudjuk-e viselni a sokszor méltatlan munkakörülményeket (a táskás ügynökök esetében az egész napos fárasztó házalást).

Legyünk körültekintőek a próbanapok terén is! Egyre több vállalkozásnál tapasztalható, hogy kamu munkát hirdetnek. Azaz próbanapra hívják be a jelölteket, amivel önmagában még nem lenne probléma, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy leteszteljék egy-egy pályázó alkalmasságát, munkabírását. A gond ott szokott lenni, hogy nem jelentik be, sőt a nap végén nem fizetik ki a munkavállalót. Éppen ezért még a próbanap megkezdése előtt tisztázzuk a feltételeket leendő munkaadónkkal,  és mindezt rögzítsük írásban is! Ne feledjük, a próbanapra akkor is jár munkabér, ha végül nem mellettünk dönt a cég!

Ha a fentebb leírt helyeztek bármelyike megtörténik velünk, tudatosítsuk magunkban, hogy nem mi vagyunk a hibásak a kamu álláshirdetés miatt kialakult helyzet miatt, és ha már pórul jártunk, tanuljunk az esetből és igyekezzünk elkerülni a hasonló szituációkat. Ha időnk engedi, megszerzett negatív élményeinket osszuk meg környezetünkkel vagy akár ismeretlen álláskereső sorstársainkkal is az internetes fórumok segítségével, hogy minél kevesebben essenek bele ugyanabba a csapdába.

3

Küldj egy tapsot ha tetszett

3