Összes bejegyzés

A távoli és a hibrid munkavégzés fejlődése - 2. rész

távmunka

A munka világa az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül. A technológiai fejlődés és az olyan globális kihívások, mint a pandémia, együttesen gyorsították fel azt a folyamatot, amely során a távoli és hibrid munkavégzés kivételből fokozatosan normává vált számos iparágban. Ez a változás pedig nem csupán a munkavégzés helyszínét érintette, hanem alapjaiban formálta át a vállalati kultúrát, a kommunikációs szokásokat és a teljesítmény mérésének módszereit is.

Cikksorozatunk második részében a Viapan két HR tanácsadójával, Gerendás Szabolccsal és Pálfi Annával járjuk körbe a téma kulcsfontosságú aspektusait.

Többek közt megvizsgáljuk, hogy:

  • hogyan befolyásolja ez az új munkarend a munkavállalók hatékonyságát és termelékenységét;
  • melyek azok a kommunikációs eszközök és módszereket, amelyek elengedhetetlenek a távoli munkavégzés során;
  • s milyen stratégiákat alkalmazhatnak a munkáltatók ezek fenntartására.

Mindezek mellett pedig útmutatást nyújtunk a virtuális csapatokban történő hatékony együttműködéshez is.

Gerendás Szabolcs: Hatékonyság és termelékenység a távmunkában

A távoli munkavégzés egyik legnagyobb előnye kétségkívül a rugalmasság. A munkavállalók saját időbeosztásuk szerint dolgozhatnak, ami különösen előnyös lehet a családosok számára. Ez a szabadság segíthet csökkenteni a stresszt és növelni az elégedettséget, amely közvetlenül hat a termelékenységre. Az önállóság növekedése pedig fokozhatja a motivációt és az elkötelezettséget, hiszen a munkavállalóknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk saját teljesítményükért.

Hibrid harmónia

A távmunka sikeréhez azonban elengedhetetlen a megbízható technológiai háttér. Egy 2021-es Gartner jelentés szerint az otthoni munkavállalók 40%-ánál jelentettek akadályt a technikai problémák. A lassú internetkapcsolat vagy a nem megfelelő szoftverek jelentősen csökkenthetik a hatékonyságot, ezért kulcsfontosságú a megfelelő infrastruktúra biztosítása.

A hibrid munkavégzés, amely kombinálja az otthoni és irodai munkát, ideális középutat kínálhat.

A munkavállalóknak nem kell lemondaniuk az otthoni munkavégzés előnyeiről, miközben az irodai jelenlét biztosítja számukra a személyes találkozások és a közös munka pozitívumait, amelyek egyben növelhetik a kreativitást is. S ez még mindig nehezen reprodukálható a virtuális környezetben.

Miben segíthet a munkáltató?

Távmunka esetén a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a megfelelő kommunikációs- és munkaeszközöket, legyen szó számítógépről, mobiltelefonról vagy olyan platformokról, mint a Microsoft Teams és a Zoom. Ezek teszik ugyanis lehetővé a folyamatos és gördülékeny kommunikációt, amely nélkülözhetetlen a távoli és a hibrid munkavégzés sikeréhez, illetve segít fenntartani a csapatkohéziót és az együttműködést.

Fontos a rugalmas munkarend támogatása is, hogy a munkavállalók könnyebben megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Ez növeli az elégedettséget és csökkenti a kiégés kockázatát. Az online mentálhigiénés programok és a rendszeres szabadnapok biztosítása például  segíthet fenntartani a munkavállalók mentális egészségét. Egy PwC-tanulmány szerint a mentálhigiénés programok bevezetése akár 10%-kal is növelheti a termelékenységet!

Pálfi Anna: Csapatépítés a virtuális térben

Az új munkakörnyezet előnyei és kihívásai

A hibrid és távoli munkavégzés nagyobb önállóságot adott a munkavállalóknak. Ez egyben egy jó lehetőség a munka-magánélet egyensúly javítására, hosszú  távon pedig lojalitást eredményezhet, amely erősíti a hatékony és produktív munkavégzést, s a költségek optimalizálásában is segít. Ugyanakkor ez az újfajta munkarend komoly kihívásokkal is jár, amelyekkel a cégeknek rugalmasan és körültekintően kell megküzdeniük.

Tapasztalataink szerint a jelöltek részéről a távmunka lehetősége már alapelvárásként vagy kiegészítő juttatásként jelenik meg a pályázati folyamat során.

Sok esetben az adott munkakör iránti érdeklődés teljes mértékben a home office-opció lehetőségétől függ. Ez gyakorlatilag a céges brand részévé vált, hogy az adott vállalat biztosítja-e ezt az opciót a leendő munkavállalóknak.

A Viapan Group is felismerte a távmunka előnyeit, s mára már szerves részévé vált a mindennapjainknak. A cég nemcsak a szükséges technikai hátteret biztosítja, hanem egy átfogó, mindenki számára elérhető home office-szabályzattal is támogatja ezt a rugalmas munkavégzési formát. Emellett a napi tapasztalatok alapján folyamatosan finomhangoljuk a rendszerünket, így biztosítva a lehető leghatékonyabb működést.

Technológiai megoldások a hatékony együttműködésért

A sikeres és hatékony távoli munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelő technikai háttér, úgy mint a:

  • Virtuális meetingekre alkalmas programok: Zoom, Microsoft Teams, Google Meet
  • Projektmenedzsment eszközök: Asana, Trello
  • Távoli elérési lehetőségek: VPN, Remote Desktop-szoftverek
  • Felhőalapú rendszerek: Google Drive, OneDrive

Emellett fontos a teljesítmény nyomon követése is, amelyben különböző vállalatirányítási rendszerek és speciális alkalmazások (pl. Callyzer) segíthetnek.

A virtuális csapatok hatékony együttműködésének titka

A sikeres távoli munkavégzés egyik nélkülözhetetlen összetevője a virtuális csapatok hatékony együttműködése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkatársak számára világosak és egységesek legyenek a szabályok és elvárások. Fontos az is, hogy a teljesítmény követésének módja átlátható és mindenki számára érthető legyen.

Ugyanakkor ha a személyes jelenlét mellett sem volt meg a csoportösszetartás és hiányoztak a szükséges vezetői készségek, akkor a távoli munkavégzés során sem lesz működőképes a rendszer.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a szervezetek őszintén felmérjék alkalmasságukat az ilyen típusú átállásra.

A személyes kapcsolódást a távmunka mellett is biztosítani kell, hiszen az interperszonális kapcsolatok erősítik a tagok közötti bizalmat és kötődést. Ezért jelenleg a hibrid munkavégzési forma tűnik a legideálisabb kompromisszumnak mindegyik fél számára.

Összességében pedig elmondható, hogy a távoli és hibrid munkarendre való átállás remek lehetőség, s egyben izgalmas kihívás is a szervezetek számára. Ez a folyamat ma már megkerülhetetlen, ha egy cég versenyképes szeretne maradni, hatékonyan működni, és hosszú távon megtartani munkaerejét. A siker kulcsa tehát a rugalmasság, a megfelelő technológiai háttér és a folyamatos kommunikáció.

1

Küldj egy tapsot ha tetszett

1