Összes bejegyzés

A távoli és a hibrid munkavégzés fejlődése - 1. rész

távmunka

A munka világa az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül. A technológiai fejlődés és az olyan globális kihívások, mint a pandémia, együttesen gyorsították fel a folyamatot, amely során a távoli és hibrid munkavégzés kivételből fokozatosan normává vált számos iparágban. Ez a változás azonban nem csupán a munkavégzés helyszínét érintette, hanem alapjaiban formálta át a vállalati kultúrát, a kommunikációs szokásokat és a teljesítmény mérésének módszereit is.

Cikksorozatunk első részében a Viapan Group két HR-tanácsadójával, Csonkáné Nagy Zsófiával és Fenyősi Zsófiával járjuk körbe a téma kulcsfontosságú aspektusait.

Többek közt megvizsgáljuk, hogy:

  • milyen technológiai innovációk tették lehetővé és hatékonnyá a távolról történő munkavégzést;
  • miként alakították át ezek újítások a mindennapi munkafolyamatokat;
  • hogyan reagáltak a szervezetek az átalakulásra;
  • milyen változásokat hozott mindez a vállalati kultúrában;
  • továbbá milyen új kihívásokkal szembesülnek a munkáltatók és a munkavállalók az új környezetben?

Csonkáné Nagy Zsófia: Technológiai innovációk a távmunkában

Az elmúlt években kiemelkedő ugrás figyelhető meg a technológia fejlődésében. A koronavírus időszaka rákényszerített minket a távoli munkavégzés szélesebb körben való alkalmazására, s azóta jobban megbarátkoztunk a különböző távmunkát és csapatmunkát segítő alkalmazások használatával is.

Virtuális iroda: Eszközök, amelyek összekapcsolnak

Az online kommunikáció terén kulcsfontosságúvá váltak a videókonferenciákat lehetővé tévő szoftverek, mint a Microsoft Teams, a Zoom vagy a Google Meet. Ezek nem csupán megbeszélésekre, de online interjúk lebonyolítására is kiválóan alkalmasak. A Viapannál például, ahol számos kirendeltség van egymástól távol, a technikának hála szinte ugyanúgy elérhető egy kolléga, mintha csak a szomszédos irodában ülne.

Az azonnali kommunikáció terén a Teams és a WhatsApp vált népszerűvé, míg a projektmenedzsmentben olyan eszközök segítik a hatékony munkát, mint a Trello, az Asana vagy a Microsoft Planner. Ezek lehetővé teszik a feladatok delegálását, nyomon követését és a csapattagok közötti együttműködés optimalizálását is.

A felhőalapú megoldások, mint a Google Drive, a Dropbox és a OneDrive, forradalmasították a fájlok és dokumentumok megosztását.

Az olyan kollaboratív eszközök, mint a Google Docs és a Microsoft Office 365, pedig lehetővé teszik a dokumentumok egyidejű szerkesztését, jelentősen felgyorsítva és leegyszerűsítve a közös munkát.

A távoli hozzáférés területén a virtuális asztali infrastruktúra (VDI) és az RDP-technológia (távoli asztali protokoll) teszi lehetővé, hogy a felhasználók biztonságosan csatlakozhassanak a munkahelyi rendszerekhez otthonról vagy bármely más helyszínről.

Hogyan formálta át a technológia a munkánkat?

A technológiai megoldások bevezetése jelentősen növelte a munkavégzés rugalmasságát. A helybeli kötöttségek megszűntek, a munka manapság bárhonnan végezhető, s időben is rugalmasabbá vált. Ez különösen fontos HR-szolgáltatóként, hiszen így ügyfeleinket a nekik a legmegfelelőbb időpontban  – akár a szokásos munkaidejükön túl – érhetjük el.

A különböző fájl- és dokumentummegosztó alkalmazások, valamint a projektmenedzsment eszközök javították a folyamatok nyomon követhetőségét és átláthatóságát. Az olyan időkövető szoftverek, mint a Clockify vagy a Toggl, pedig segítenek mérni a hatékonyan eltöltött, koncentrált munkavégzést.

A távmunka nagyobb önállóságot és koncentrációt igényel a munkavállalóktól. Bár előfordulhat, hogy hiányzik a motiváló munkahelyi közeg, bizonyos feladatok, különösen a kreatívabb jellegűek, akár hatékonyabban is elvégezhetők otthonról.

A technológia lehetővé tette a több telephellyel rendelkező, nagyobb cégek hatékonyabb együttműködését, de a kisebb vállalkozások is előnyt kovácsolhatnak a rugalmas hozzáállásból. Szervezeti szinten jobb kapcsolódást segít kialakítani, valamint csökkentheti az utazási- és üzemanyagköltségeket.

A távmunkára vonatkozó szabályzatok kidolgozása pedig segíthet a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében, növelve a munkavállalói elégedettséget és motivációt.

Fenyősi Zsófia: A munkakultúra új kora

A hibrid és távoli munkavégzés jelentősen átalakította a vállalati kultúrát. Manapság a munkavállalók különböző helyszínekről végzik napi feladataikat, amely új kihívásokat teremtett a kommunikáció és az információáramlás terén. A spontán interakciók helyét átvették az olyan digitális kommunikációs eszközök, mint az e-mail, az üzenetküldő alkalmazások és a videókonferencia-platformok.

S bár ezek a megoldások lehetővé teszik az állandó kapcsolattartást, gyakran nehezebb az érzelmi jelentés átadása és az azonnali visszajelzés biztosítása.

Vállalati kultúra az új munkakörnyezetben

Az új munkarend nagyobb rugalmasságot biztosít a munkavállalóknak, amely javíthatja a munka-magánélet egyensúlyát és csökkentheti a stresszt is. Az ingázás elmaradása jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményezhet, ami szintén pozitívan hat az elégedettségre.

Ugyanakkor a távolság és az izoláció hosszabb távon negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget, ezért a vállalatoknak megfelelő támogatást kell nyújtaniuk e téren.

A digitális eszközök és megosztott tárhelyek használata ugyan segíti az információ elérését és megosztását, ám a hiányzó személyes interakció miatt az emberek kevésbé érezhetik magukat közel egymáshoz. Ez jelentősen befolyásolhatja a kommunikációs készségeket és az együttműködést is.

A virtuális csapatépítő tevékenységek és informális online találkozók viszont segíthetnek fenntartani a személyes kapcsolatokat és kötődéseket.

Hasonlóképp az otthoni vagy más kényelmes helyszínen végzett munka hozzájárulhat a komfortérzet növekedéséhez és a nagyobb autonómia érzéséhez, amely kétségkívül motiváló hatással bírhat. A személyes interakció hiánya és az elkülönülés érzése azonban negatívan befolyásolja a motivációt és az elkötelezettséget. Ezért is fontos, hogy a vállalatok hatékonyan kommunikáljanak, valamint rendszeres visszajelzést adjanak a munkavállalók teljesítményéről.

Távoli kihívások, közeli megoldások

A távoli és hibrid munkavégzés számos új kihívást hozott mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. Napjaink egyik legjelentősebb feladata a megfelelő technológiai infrastruktúra kiépítése és fenntartása.

Ez nemcsak a szükséges eszközök beszerzését és karbantartását jelenti, hanem a kiberbiztonság megfelelő biztosítását is, amely folyamatos figyelmet igényel. Mindemellett a munkavállalóknak meg kell tanulniuk hatékonyan használni az új eszközöket, amely további képzéseket és támogatást tesz szükségessé.

A hatékonyság és a motiváció fenntartása a távoli munkavégzés során gyakran kihívást jelent, különösen a hibrid modellben. Az önfegyelem és az időgazdálkodás kulcsfontosságúvá vált, s a vezetőknek új módszereket kell alkalmazniuk a dolgozók motiválására és teljesítményük követésére.

A munkavállalók mentális egészségének és jólétének fenntartása is kiemelt figyelmet igényel.

Az izoláció, a munka és a magánélet határainak elmosódása, valamint a fokozott stressz mind hozzájárulhatnak a kiégéshez és az elégedetlenséghez.

A vállalatoknak éppen ezért proaktív intézkedéseket kell tenniük, például mentális egészség támogató programok, online tanácsadás vagy más jóléti kezdeményezések formájában.

A vállalati kultúra fenntartása és fejlesztése a távoli munkakörnyezetben különösen nehéz lehet. A fizikai közelség hiánya miatt a spontán, informális kapcsolatok és a csapatkohézió is csorbulhatnak. Ezért is kell a vállalatoknak tudatosan dolgozniuk azon, hogy értékeiket és kultúrájukat a digitális térben is átadják, s hogy erősítsék a dolgozók közötti kapcsolatokat.

A siker kulcsa

Összességében elmondható, hogy bár a távoli és hibrid munkavégzés számos előnnyel jár, komoly kihívásokat is tartogat mind technológiai, mind emberi oldalról. A sikeres alkalmazkodás kulcsa egyrészt a megfelelő stratégiák kidolgozása, másrészt a folyamatos támogató intézkedések bevezetése, amelyek lehetővé teszik egy rugalmasabb, elégedettebb és motiváltabb munkaerő kialakítását.

A vállalatok jövőbeli sikeressége tehát nagyban függ attól, hogy mennyire lesznek képesek munkavállalóikat a legmodernebb eszközökkel és támogatással segíteni. Ez a befektetés pedig kulcsfontosságú, hiszen a jelen döntései határozzák meg a jövő munkakultúrájának alakulását.

105

Küldj egy tapsot ha tetszett

105