Összes bejegyzés

Pályakezdők tipikus hibái, és hogy kerüld el ezeket

pályakezdő állást keres

Pályakezdő álláskeresés - nem elég egy jó CV

Ha a kezdő álláskereső meg is tanult önéletrajzot írni, könnyen eshet olyan hibákba, melyek évekre visszavetik szakmai előmenetelét. Hogy melyek azok? Megtudhatod a cikkünkből!

Mit tegyen a pályakezdő? Tippek 

Az első hiba a lustaság: fontos, hogy a pályakezdők mielőbb elhelyezkedjenek, akár már a tanulmányaik alatt - legyen az gyakornokság, nyári munka, szakmai gyakorlat, a lényeg, hogy munkatapasztalatot szerezzenek. Ma csupán minden harmadik egyetemista vagy főiskolás megy el már az első évben dolgozni. Pedig ez nagy hiba, a munkaerőpiac így is telített, így valaki minél hamarabb szánja rá magát a munkavállalásra, annál hamarabb kerül be egy munkahelyre.

Kapcsolatépítés pályakezdőként - tippek

Baj van a kapcsolati hálókkal is: annak ellenére, hogy a fiatalok nagy része jelen van Facebookon, Instagramon vagy akár Twitteren, nem tudják megfelelően kihasználni a kapcsolati tőkéjüket. A többségük ugyanis leragad ezeken a platformokon, pedig vannak más helyek is, ahol érdemes körülnézni: sok intézményben vannak például diákkörök, vagy az öregdiákok is sok rendezvényt szerveznek. Nem árt a személyes találkozásokra is hangsúlyt fektetni, a LinkedIn pedig kötelező.

Felkészültség: a pályakezdő álláskeresés kulcsa 

Nem készülnek fel megfelelően: ahhoz képest, hogy amikor a fiatalok megismernek valakit, szinte az első dolguk, hogy legalább Facebookon lecsekkolják az illetőt, a vállalatokkal kapcsolatban már kevésbé alaposak. Pedig néhány perc böngészés után rengeteg hasznos háttér információt tudnának összegyűjteni egy-egy cég működéséről, vagy éppen magáról a HR-esről.

Magabiztosság - a kapcsolatépítés és az álláskeresés záloga

Túlzottan magabiztosak: sokan úgy jönnek ki az egyetemről, főiskoláról, hogy azt hiszik, innentől övék a világ, minden munkáltató kapkodni fog értük. A többségük pedig hatalmasat csalódik. Az álláskeresés bizony kemény munkát igényel, és sokszor alázatot is!

Fontos tehát miszerint tegyünk azért, hogy a számunkra releváns munkakörbe kerüljünk. Csak óvatosan.

0

Küldj egy tapsot ha tetszett

0